Kouvolan keskustassa rakennushankkeita vireillä: YIT rakentaa Halkotorille asuinkerrostalon, Jatke pohtii Kalevankadun kerrostalon kohtaloa, Pallas Rakennuksella yhä neuvottelut käynnissä Lasipalatsin lisäkerroksista

YIT:n aluepäällikkö Sami Viitanen sanoo, että kaikissa kaupungeissa keskusta-alueet houkuttavat koko ajan enemmän uusia asukkaita.

Katja Juurikko

YIT kaavailee uutta asuinkerrostaloa Halkotorin alueelle. Keskustan alueelle on vireillä pari muutakin rakennushanketta. Hankkeiden aloittaminen riippuu rahoituksesta.
YIT kaavailee uutta asuinkerrostaloa Halkotorin alueelle. Keskustan alueelle on vireillä pari muutakin rakennushanketta. Hankkeiden aloittaminen riippuu rahoituksesta.

Kouvolan Halkotorille parin viime vuoden aikana nousseiden Halkokaari- ja Halkotori-nimisten rakennusten kaikki asunnot on myyty.

Nyt YIT suunnittelee uuden kerrostalon rakentamista talojen vieressä olevalle tyhjälle tontille.

— Paikan keskeinen sijainti on osoittautunut erittäin hyväksi. Seuraava hanke on suunnittelupöydällä luonnosvaiheessa, YIT:n aluepäällikkö Sami Viitanen kertoo.

Viitasen mukaan uuteen Asunto oy Kouvolan Sinisiipi -nimiseen kiinteistöön on tarkoitus tehdä aiempia taloja isompia asuntoja, kaksioita ja kolmioita.

Niiden ennakkomarkkinointi on tarkoitus aloittaa vuodenvaihteen tietämissä, hän sanoo.

— Uskon, että Kouvolassa, kuten muissakin kaupungeissa, keskusta-alueiden vetovoima kasvaa entisestään. Ihmiset haluavat palvelujen ja hyvien yhteyksien lähelle.

Ennakkomarkkinointi määrää aikataulun

Lähiaikoina alkavan ennakkomarkkinoinnin tulokset määrittävät Viitasen mukaan rakentamisen aloittamisen aikataulua.

— Tavoitteena on, että rakennustöihin päästäisiin ensi keväänä. Todennäköisesti uusi kerrostalo on valmis viimeistään vuoden 2021 keväällä.

Hän sanoo, että Lemminkäisen ja YIT:n taannoisen yritysfuusion seurauksena Halkotorin alueella on vielä jäljellä rakennusoikeutta.

— On mahdollista, että sinne tulee uusia rakennuksia tämänkin jälkeen. Suunnittelemme kuitenkin yhden kohteen kerrallaan.

Katja Juurikko

Halkotorille parin viime vuoden aikana valmistuneiden kerrostalojen asunnot on YIT:n mukaan kaikki myyty. Paikka on aluepäällikkö Sami Viitasen mukaan osoittaunut hyväksi.
Halkotorille parin viime vuoden aikana valmistuneiden kerrostalojen asunnot on YIT:n mukaan kaikki myyty. Paikka on aluepäällikkö Sami Viitasen mukaan osoittaunut hyväksi.

Kalevankadun kohteen toteutumisesta ei vielä varmuutta

Rakennusyhtiö Jatkeella on suunnitteilla uuden kerrostalon rakentaminen Kouvolan keskustaan Kalevankadun varrelle.

Jatke oy:n hallituksen puheenjohtajan, viime vuoden lopulla rakennusneuvoksen arvonimen saaneen Esa Elorannan mukaan kohde on edelleen ennakkomarkkinoinnissa.

— Varaustilanne on vaihdellut. Tällä hetkellä asunnoista on 10 varausta.

Eloranta sanoo, että Jatke ei ole tehnyt lopullista päätöstä rakennuskohteen suhteen suuntaan eikä toiseen.

— Yhtiön hallituksen on tarkoitus käsitellä asiaa lokakuun kokouksessa. Päätöstä rakentamisen aloittamisesta ei ole vielä tehty, muttei hanketta ole vielä haudattukaan.

Hänellä on antaa varovainen arvio, että jos päätös aloittamisesta syntyy, rakennustöihin päästäisiin aikaisintaan ensi vuoden maaliskuussa.

Kasvukeskuksissa enemmän kysyntää uusille asunnoille

Elorannan mukaan Kouvolan ja koko Kymenlaakson asuntomarkkinatilanne sanelee määräävästi sitä, missä rakennusyritysten kannattaa toimia.

— Uusien asuntojen rakennuskustannukset ovat jotakuinkin samat missä tahansa. Kouvolassa on myynnissä paljon vanhoja asuntoja. Monikaan ei osta 300 000 euron hintaista uutta asuntoa, kun vanhan saa paljon edullisemmin.

Sen takia Jatkeenkin kannattaa keskittyä kasvukeskusten rakennushankkeisiin, hän sanoo.

— Helsingin, Tampereen ja Turun seudut vetävät ihmisiä. Siellä on paljon enemmän kysyntää uusille asunnoille.

Lasipalatsin lisäkerroksista neuvotellaan

Kouvolan ydinkeskustassa kävelykatu Manskin varrella olevan Lasipalatsin päälle suunniteltujen lisäkerrosten rakentaminen on viivästynyt aiemmin suunnitellusta aikataulusta.

Hanketta hallinnoineen, veroepäselvyyksiin joutuneen Salpausselän Rakentajat oy:n omistajat vaihtuivat ja nimi siinä yhteydessä.

Nyt Lasipalatsin lisäkerrosten asuinhuoneistojen rakentamisesta vastaa Pallas Rakennus Päijät-Häme oy.

Pallas Rakennuksen aluejohtajan Joonas Koivuluoman mukaan neuvottelut Lasipalatsin korotuksen rakentamisesta ovat yhä vireillä.

— Meillä on hyviä sijoittajaehdokkaita, joiden kanssa neuvottelemme hankkeen rahoituksesta. Mieluiten haluaisimme sopimuksen yhden rahoittajatahon kanssa, joka ostaisi koko asuinkiinteistöosan rakennuksesta.

Koivuluoma sanoo, että eriävien hintanäkemysten takia neuvottelut eivät vielä ole johtaneet sopimukseen. Siksi rakennustöiden aloittamisen aikataulu on hämärän peitossa.

Lisäkerroksiin varauduttu

Lasipalatsin korotushanketta ei suinkaan ole haudattu, hän korostaa.

— Toivoisin tietysti, että töihin päästäisiin jo ensi keväänä.

Koivuluoma muistuttaa, että nykyisen liikehuoneiston remontin yhteydessä korotukseen on rakenteellisesti varauduttu. Samoin tehtiin Manskin uudistamisen yhteydessä.

— Kyllä se siihen tulee jossain vaiheessa, mutta vielä en osaa sanoa aikataulusta mitään.

Hän kertoo, että Pallas Rakennuksella on Kouvolassa vireillä muitakin hankkeita, lähinnä liiketilojen rakentamista, mutta niistä ei Koivuluoman mukaan ole vielä sen enempää kerrottavaa.

Uusimmat uutiset