Iittiläinen Kiitokori myy kaksi yhtiötään — Pelastusajoneuvoja valmistavat Saurus ja Vema Lift muodostavat oman konserninsa

Enemmistöomistajaksi tulee pääomasijoitusyhtiö Sievi Capital.

Kirsi Taivainen

Saurus on toimittanut pelastusajoneuvoja kaikkialle Suomeen ja ulkomaille. Viime maaliskuussa otetussa kuvassa toimitusjohtaja Juhani Härkönen esittelee Kanta-Hämeen pelastuslaitokselle lähtevää autoa.
Saurus on toimittanut pelastusajoneuvoja kaikkialle Suomeen ja ulkomaille. Viime maaliskuussa otetussa kuvassa toimitusjohtaja Juhani Härkönen esittelee Kanta-Hämeen pelastuslaitokselle lähtevää autoa.

Kausalalainen erikoisajoneuvoja valmistava Kiitokori Group -konserni myy kaksi yhtiötään. Pelastusajoneuvoihin erikoistunut Saurus sekä henkilönostimia ja nostoautoja tekevä Vema Lift siirtyvät pääomasijoitusyhtiö Sievi Capitalin omistukseen. Kanssasijoittajana toimii valtion pääomasijoitusyhtiö Tesi (Suomen Teollisuussijoitus).

Sauruksen toimitilat sijaitsevat Jyväskylässä ja Vema Liftin tilat Kaarinassa. Niiden liikevaihto oli syyskuussa 2019 päättyneellä tilikaudella yhteensä noin 35 miljoonaa euroa. Molemmat toimittavat ajoneuvoja sekä kotimaahan että ulkomaille.

Myyjänä toiminut Kiitokori Oy irtautuu yhtiöiden omistuksesta kokonaan, mutta jatkaa toistaiseksi niiden alihankkijana. Myydyistä yhtiöistä muodostetaan uusi konserni. Kiitokorin toimitusjohtaja Antero Sirkka tukee operatiivisen liiketoiminnan jatkumista, kunnes uusi toimitusjohtaja on saatu nimitettyä.

Sauruksella ja Vema Liftillä on yhteensä noin 120 työntekijää. Sievi Capitalin toimitusjohtaja Päivi Marttila ei arvioi tulevaa työntekijämäärää, mutta toteaa, että yhtiöihin on tarkoitus suunnata voimavaroja.

— Tavoitteena on kansainvälinen kasvu. Näemme hyvät mahdollisuudet molemmissa yhtiöissä. Niillä on vakaat, hyvät asiakaskunnat, näytöt markkinoilla ja vahvat brändit.

Yrityskaupan velaton kauppahinta on noin 22 miljoonaa euroa. Kaupassa ostetaan yhtiöiden osakkeiden lisäksi myös yhtiöiden lainat niiden nykyiseltä omistajalta. Lisäksi myyjälle maksetaan enintään kolmen miljoonan euron lisäkauppahinta, joka perustuu käyttökatteen kehitykseen vuoden 2018 lokakuun alusta vuoden 2021 loppuun.

Kaupan toteutumisen jälkeen Sievi Capital omistaa kokonaisuudesta 72,5 prosenttia ja Tesi 27,5 prosenttia. Toteutuminen vaatii kilpailuviranomaisten hyväksynnän. Kauppa arvioidaan saatavan päätökseen vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana.

Kiitokori on perustettu vuonna 1948. Se valmistaa muun muassa kirjastoautoja ja Kouvolassakin tuttuja päiväkotibusseja. Saurus perustettiin vuonna 1982 ja Vema Lift vuonna 1987.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset