Pihlajalinna vähentää väkeä Kouvolassa työterveydestä ja lääkäriasemilta, irtisanottavien määrää yhtiö ei vielä paljasta — Koko maassa vähenee 180 työtehtävää

Irtisanomiset koskevat Kouvolassa työterveyshuoltoa ja lääkäriasemia. Tehy älähti palkkojen laskemisesta.

Sonja Ovaskainen

Kouvolassa Pihlajalinnan yt-neuvottelujen piirissä on noin 45 työntekijää.
Kouvolassa Pihlajalinnan yt-neuvottelujen piirissä on noin 45 työntekijää.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja tuottava Pihlajalinna oy vähentää noin 180 työtehtävää koko maassa. Ne toteutetaan pääosin irtisanomisilla. Kouvolassa Pihlajalinnalla on yhteensä neljä toimipistettä. Ne sijaitsevat Kuusankoskella, Inkeroisissa ja kaksi Kouvolassa. Kouvolassa irtisanomiset koskevat työterveyshuollon ja lääkäriasemien palveluita.

Yt-neuvottelut koskivat Kouvolassa 45 työntekijää. Vuoden loppuun mennessä irtisanottavien työntekijöiden määrää Kouvolassa Pihlajalinnan toimitusjohtaja Joni Aaltonen ei vielä paljasta.

AOP/Ismo Pekkarinen

24933145.jpg

— Alueellisista vaikutuksista kerrotaan ensin talon sisällä, Aaltonen sanoo.

Pihlajalinnan yhteistoimintaneuvotteluiden jälkeen osa henkilöstövähennyksistä toteutetaan eläkkeelle siirtymisinä ja muuna henkilöstön vähentymisenä. Niitä ei korvata siinä vaiheessa, kun yhtiön toimintaa järjestellään uudelleen.

Irtisanomisien määrä jää alhaisemmaksi kuin mitä yt-neuvotteluiden alkaessa kesäkuussa arvioitiin.

— Hyvä asia on, että mahdollisimman moni työpaikka kyettiin säilyttämään, kun merkittäviä kustannussäätöjä toteutuu muissakin kuin henkilöstökuluissa, Aaltonen sanoo.

Yhtiö aikoo työtehtävien lakkauttamisen lisäksi muuttaa johtamisjärjestelmäänsä ja keskittää sen toimintaa pääkonttoriin Tampereelle. Lisäksi yhtiö yhdistää toimipisteitään, karsii päällekkäistä toimintaa ja vähentää kustannuksia. Tavoitteena on noin 17 miljoonan euron kustannussäästöt. Säästövaikutukset tälle vuodelle ovat noin viisi miljoonaa euroa.

Palkanalennus muotoiltu palkitsemiseksi

Pihlajalinnan yt-neuvottelujen lopputulokseen kantaa ottaneen ammattiliitto Tehyn mukaan yritys aikoo laskea työntekijöidensä palkkoja ja muuttaa palkkarakennetta. Samoin yritys aikoo puuttua työsuhteiden ehtoihin tehostamisohjelman nimissä.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkösen mukaan Pihlajalinna on tarkoituksellisesti yrittänyt häivyttää palkanalennuksia puhumalla palkan sijaan palkitsemisesta ja sen yhdenmukaistamisesta ja tasapuolistamisesta.

Liitot tarkastelevat jokaisen jäsenensä irtisanomisen ja mahdollisen palkanalennuksen laillisuuden erikseen.

— Voittoa tekevä yritys ei voi laskea palkkoja, koska siltä puuttuu oikeuskäytännön edellyttämä riittävän painava taloudellinen peruste.

Rytkösen mukaan työsuhteen olennaisia ehtoja ei myöskään voi muuttaa, jos työ jatkuu entisellään.