Kaslink kasvatti vientiä ja liikevaihtoa reippaasti alkuvuonna — Kaavamuutos mahdollistaa laajennuksen rakentamisen Korialla

Yhtiö laajentaa kauratuotteiden vientialuetta syksyllä Euroopassa, sanoo Kaslinkin brändi- ja viestintäjohtaja Juha-Petteri Kukkonen.

Lukas Pearsall

Kaslink on valmiina tuotantotilojen laajennukseen Korialla.
Kaslink on valmiina tuotantotilojen laajennukseen Korialla.

Kouvolalaisen Kaslink Foods oy:n liikevaihto kasvoi tammi—kesäkuussa 19 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajasta. Euroissa liikevaihto kasvoi vajaasta 30 miljoonasta lähelle 35:tä miljoonaa euroa.

Koko viime vuonna Kaslinkin liikevaihto oli noin 60 miljoonaa euroa.

— Vienti kasvoi alkuvuonna 93 prosenttia. Viennin osuus liikevaihdosta on jo lähes 15 prosenttia, Kaslinkin brändi- ja viestintäjohtaja Juha-Petteri Kukkonen sanoo.

Kaslink toivoo viennin ylittävän Suomesta saatavan liikevaihdon

Tämän vuoden tammi—kesäkuussa yhtiön viennin arvo oli lähes 5 miljoonaa euroa.

— Toivottavasti ei mene enää montaa vuotta siihen, kun Kaslinkin liikevaihdosta suurempi osuus tulee maailmalta kuin Suomesta.

Kukkosen mukaan vienti on kasvanut sekä meijerituotteissa, kastikkeissa että kasvipohjaisissa tuotteissa. Yhtiö toi kauratuotteet markkinoille vuosi sitten. Tällä hetkellä niitä viedään Islantiin ja Kiinaan.

Kastikkeiden ja meijerituotteiden suurimmat vientialueet ovat Ruotsi, Hollanti, Belgia, Iso-Britannia ja Espanja.

Kaslink Foodsin on pian mahdollista laajentaa toimitilojaan Korialla. Kukkosen mukaan Kaslinkilla on laajentumissuunnitelmia olemassa, mutta niistä ei ole vielä päätetty.

— Seuraamme, miten yhtiön kansainvälinen laajentuminen lähtee liikkeelle. Teemme syksyllä Aito-kauratuoteperheellä uusia markkina-avauksia Euroopassa.

Asemakaavan muutos mahdollistaa laajennuksen rakentamisen

Kouvolan kaupunginhallitus esittää ensi viikolla kokoontuvalle valtuustolle Hiivurinpuiston lähialueen kaavamuutoksen hyväksymistä. Kaavamuutos mahdollistaa Kaslinkin laajennuksen Tanssilavantien ja Kyntäjäntien risteysalueelta puretun rivitalon korttelialueella.

Hiivurinpuiston noin 22 hehtaarin suunnittelualue sijaitsee Kymijoen sekä Korian-, Tanssilavan- ja Vilppulantien rajaamalla alueella.

Muutoksenhaku biokaasulaitoksesta jo liki 1,5 vuotta hallinto-oikeudessa

Yksi laajentumisvaihtoehto on biokaasulaitoksen rakentaminen.

Kaslink sai keväällä 2017 Etelä-Suomen aluehallintovirastolta luvan elintarviketuotannon muuttamiseen siten, että tuotantotilojen läheisyyteen voidaan rakentaa biokaasulaitos. Siellä käsitellään elintarviketuotannon biohajoavia sivutuotteita ja jätteitä kuten laktoosia, naudan rasvaa ja luujätettä. Näistä tuotetaan biokaasua ja jätteiden ravinteet sisältävää mädätettä.

Ympäristöluvasta on valitettu Vaasan hallinto-oikeuteen maaliskuun lopussa 2017, ja asia on edelleen vireillä. Hallinto-oikeuden esittelijän Matti Suontaustan mukaan oikeus käsittelee asiaa lokakuun istunnossa.

— Päätös voi tulla lokakuussa, mutta voi mennä marraskuuhunkin.

Vienti kasvoi alkuvuonna 93 prosenttia. — Juha-Petteri Kukkonen

Kukkosen mukaan biokaasulaitos on edelleen yhtenä laajentumisvaihtoehtona pöydällä.

— Emme vielä tiedä, mitkä investoinnit etenevät toteutukseen saakka.

Yhtiö on investoinut Korialla sijaitsevaan tuotantolaitokseen 50—60 miljoonaa euroa kymmenen viime vuoden aikana, Juha-Petteri Kukkonen kertoo. Viime vuonna yhtiö teki vajaan 8 miljoonan euron investoinnin kaurapohjaisten tuotteiden valmistukseen.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset