Casam ja Kukkalinja yhdistivät voimansa — Kouvolassa nyt saman katon alla sisustusliike ja kukkakauppa

Kouvolankadulla sijaitseva sisustusliike Casam sai kaverikseen kukkakaupan, kun Inkeroisissa toimiva Kukkalinja aloitti myös Kouvolan keskustassa.

Lumikki Haaja

Kukkakauppa Kukkalinjan yrittäjät Leena Toikka (oikealla) ja Anni Toikka etsivät sopivaa liiketilaa Kouvolan keskustasta. Vihjeen perusteella he päätyivät sisustusliike Casamin yrittäjä Mari Jaakkoselan (vasemmalla) liikkeen ovelle.
Kukkakauppa Kukkalinjan yrittäjät Leena Toikka (oikealla) ja Anni Toikka etsivät sopivaa liiketilaa Kouvolan keskustasta. Vihjeen perusteella he päätyivät sisustusliike Casamin yrittäjä Mari Jaakkoselan (vasemmalla) liikkeen ovelle.

Inkeroisissa kymmenisen vuotta toiminut Kukkalinja oli yksin omassa liiketilassaan. Kouvolassa Kukkalinja lyö hynttyyt yhteen Kouvolankadulla sijaitsevan sisustusliike Casamin kanssa.

Kimppakauppa palvelee hyvin kumpaakin yritystä, kertovat Kukkalinjan yrittäjät Liisa ja Anni Toikka sekä Casamin yrittäjä Mari Jaakkosela.

— Etsimme sopivaa liiketilaa Kouvolan keskustan alueelta, ja saimme vinkin kysyä yhteistyön mahdollisuutta Marin kanssa, Liisa Toikka sanoo.

Yhteistyöstä sovittiin nopeasti viime vuoden lopulla, sillä yli seitsemän vuotta sisustusliike Casamia samassa paikassa pitäneellä Jaakkoselalla oli ollut vastaavia ajatuksia.

— Koska teen sisustussuunnittelijana ja visualistina paljon asiakaskäyntejä liikkeen ulkopuolella, minulla oli turhan usein kaupan ovi kiinni. Sijaisjärjestelyt eivät ole pienelle yritykselle kannattavia, joten jotain tällaista oli itsekin ajatellut.

Yhteistyö hyödyttää

Mikä tahansa yritystoiminta ei olisi sisustusliikkeen yhteyteen sopinut, mutta kukkakauppaa kaikki yrittäjät pitävät oivallisena lisänä tarjontaan.

— Toivotaan, että ihmiset löytävät yhteisen liiketilamme.

Uusi toimintamalli hyödyttää heidän mielestään kumpaakin yritystä.

— Sisutustavarat ja kukat täydentävät hyvin toisiaan, joten valinta oli looginen, Anni Toikka sanoo.

Vaikka pienehkössä kivijalkamyymälässä toimii nyt kaksi tuotteitaan esilläpitävää yritystä, tilanahtaudesta yrittäjät eivät kärsi.

— Liiketilaa on oikein sopivasti molempien yritysten toimintaa varten, hän kertoo.

Inkeroisissa heräsi suuri huoli

Uutinen Kukkalinjan aloittamisesta Kouvolan keskustassa aiheutti Anni Toikan mukaan suurta huolta kukkakaupan vakiintuneessa asiakaskunnassa Inkeroisissa.

— Monet tulivat asiasta kuultuaan kysymään, että ettehän ole lopettamassa Inkeroisten liikettä.

Toikat ovat vuosien aikana huomanneet, että Inkeroinen on mainettaan virkeämpi taajama, vaikka eivät itse siellä asukaan.

— Inkeroisten asukkaat käyttävät mielellään oman kylän palveluja, että ne pärjäisivät ja säilyisivät siellä, Liisa Toikka kertoo.

Kiirettä pitelee keväällä

Kaikki kolme yrittäjää kokevat Kouvolan ydinkeskustankin liike-elämän olevan piristymässä pitkän taantumisen jälkeen.

Sekä Casamin Jaakkosela että Kukkalinjan Toikat sanovat oman kevään näyttävän työntäyteiseltä.

— Välillä on liikaakin kiirettä. Olen silti onnellinen, että voin tehdä työtä, josta pidän, Jaakkosela sanoo.

Kukkakaupan pitämisen lisäksi Kukkalinja tarjoaa hääsuunnittelua, viher- ja pihasuunnittelua sekä hautajaispalvelua. Vuosien mittaan toiminta on vakiintunut.

— Kukkien toimituspalvelumme Kouvolan seudulla on kasvanut koko ajan.

Yrittäjät ovat saaneet myös menestystä sidonta-alan kilpailuissa. Viimeksi tammikuussa Suomen suurimmilla häämessuilla Helsingissä Anni Toikka sijoittui toiseksi Kaunein morsiuskimppu -kilpailussa ja hänen äitinsä Liisa Toikka oli kahdeksas samassa kilpailussa.

Uusimmat uutiset