KSS Energialta tulossa osinkoja Kouvolalle 5 miljoonaa euroa — Omistaja on tänä vuonna saamassa kaikkiaan 9,4 miljoonaa euroa

KSS Energian liikevoitto kasvoi viime vuonna 1,5 miljoonalla eurolla. Liikevaihto pysyi ennallaan.

Jussi Lopperi

KSS Energian toimitusjohtaja Kyösti Jääskeläinen sanoo, että 9,4 miljoonan euron omistajatuloutus on tiukka. Hän pitää kuitenkin yhtiön kannalta olennaisimpana asiana sitä, että tuloutukset ovat pitkäjänteisiä ja ennakoitavia. Arkistokuva on elokuulta 2015.
KSS Energian toimitusjohtaja Kyösti Jääskeläinen sanoo, että 9,4 miljoonan euron omistajatuloutus on tiukka. Hän pitää kuitenkin yhtiön kannalta olennaisimpana asiana sitä, että tuloutukset ovat pitkäjänteisiä ja ennakoitavia. Arkistokuva on elokuulta 2015.

KSS Energia kasvatti viime vuonna liikevoittoaan edellisvuodesta 10,8 miljoonaan euroon.

Vuonna 2016 liikevoitto oli 9,3 miljoonaa euroa, joten liikevoitto kasvoi yli 16 prosenttia.

Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna edellisvuoden tasolla: 111,3 miljoonaa euroa.

Sijoitetun pääoman tuotto oli 13,6 ja omavaraisuusaste 35 prosenttia. Talouden tunnusluvut olivat hieman odotettua parempia.

Toimitusjohtaja Kyösti Jääskeläinen sanoo, että yhtiö pääsi viime vuonna tavoitteisiinsa, jopa pikkaisen ylikin.

— Vuosi meni hyvin kaikissa liiketoiminnoissamme. Verkkoliiketoimintaan vaikutti elokuinen myrsky, mutta siitäkin selvittiin.

Tuloutukset viime vuoden tasolla

KSS:n hallitus esittää yhtiökokoukselle, että tänä keväänä omistajalle maksetaan osinkoja 5 miljoonaa euroa. Kouvolan kaupunki omistaa KSS Energian sataprosenttisesti.

Osinkojen lisäksi KSS maksaa omistajalleen vuoden aikana 4,4 miljoonaa euroa lainojen korkoja, takausprovisioita ja lyhennyksiä sekä verkoston vuokria. Toisin sanoen yhteissumma on 9,4 miljoonaa euroa.

Jääskeläinen sanoo, että 9,4 miljoonan tilitys omistajalle on tiukka.

— Kassa tyhjenee, ja investointeja rahoitetaan vieraalla pääomalla. Olennaista on kuitenkin se, että tuloutukset omistajalle ovat pitkäjänteisiä ja ennakoitavia.

KSS:n tuloutukset kaupungille ovat yhtiökokoukselle menevässä esityksessä samalla tasolla kuin viime vuonna.

Investointeihin 12 miljoonaa euroa

Yhtiö käytti viime vuonna investointeihin 12 miljoonaa euroa.

Suurin yksittäinen investointikohde oli 12 kilometrin pituinen 110 kilovoltin voimajohto Korialta Valkealan Sydänmaalle. Se rakennettiin yhteispylväille kantaverkkoyhtiön voimajohdon kanssa.

KSS myi sähköenergiaa 1 384 gigawattituntia. Myynti kasvoi edellisvuodesta vajaat 8 prosenttia.

Omilla voimalaitoksilla ja tuotantoyhtiöiden osuuksilla tuotettiin sähköä 346 gigawattituntia ja tästä vajaat 83 prosenttia prosenttia uusiutuvilla energialähteillä.

Lähes kaikki kaukolämpö omaa tuotantoa

Kaukolämpöä myytiin 475 gigawattituntia ja maakaasua 193 gigawattituntia. Kaukolämpöä tuotettiin omilla voimalaitoksilla ja lämpökeskuksilla 95 prosenttia lämmön hankinnasta.

KSS Energian tytäryhtiö KSS Lämpö osti viime vuoden lopussa Valkealan Lämpö oy:n osakkeet. Valkealan Niinistössä sijaitsevat 15 rivitaloa liitettiin KSS Lämmön asiakkaiksi.

KSS Verkon toimialueella Kouvolassa ja Iitissä käytettiin sähköä 645 gigawattituntia.

Sähkön käyttö laski edellisvuodesta 2,3 prosenttia.

KSS:llä oli viime vuonna keskimäärin 115 työntekijää. Määrää nostivat esimerkiksi etäluettavia mittareita asentaneet määräaikaiset työntekijät.