Posti aloittaa yt-neuvottelut — Kouvolan myymälä mahdollisesti lakkautettavien joukossa

Postin palvelupisteiden kokonaismäärää on tarkoitus kasvattaa.

Jussi Lopperi

Kouvolan ainoa Postin myymälä sijaitsee Pohjola-talossa.
Kouvolan ainoa Postin myymälä sijaitsee Pohjola-talossa.

Posti suunnittelee luopuvansa osasta omia myymälöitään, ja Kouvolan myymälä on yksi niistä, joiden jatko on epävarma. Kaikkiaan suunnitelmat koskevat 21 myymälää 14 paikkakunnalla.

Muutokset tapahtuisivat vuosien 2019 ja 2020 aikana. Lakkautettavien myymälöiden palveluita suunnitellaan siirrettävän kumppaniyritysten hoidettavaksi. Osa myymälöistä voitaisiin yhdistää toiseen Postin myymälään ja joitakin korvata itsepalvelupisteillä.

Jokaisella paikkakunnalla on mahdollisesti lakkautettavien myymälöiden lisäksi myös muita Postin palvelupisteitä, eivätkä palvelut ole Postin mukaan katoamassa.

Posti aloittaa huhtikuun loppupuolella yhteistoimintaneuvottelut suunnitelluista muutoksista. Alustavan arvion mukaan vakituista henkilöstöä vähennettäisiin enintään 124 henkilöä. Vähennykset tehtäisiin vaiheittain vuoden 2020 loppuun mennessä.

Tavoitteena on alentaa kustannuksia vähintään 150—200 miljoonaa euroa seuraavan kolmen vuoden aikana. Posti ilmoittaa syiksi kirjeiden ja lehtien rajun väheneminen ja omien myymälöiden ylläpitokustannukset.

Postin palvelupisteistä on nykyään 97 prosenttia erilaisten palveluyritysten yhteydessä. Yt-neuvottelut eivät koske näitä palvelupisteitä.

Samalla kun myymälöitä suljetaan, muiden palvelupisteiden määrää on tarkoitus lisätä. Erityisesti pakettiautomaattien suosio ja määrä ovat kasvaneet.

— Taustalla on voimakas muutos ihmisten ajankäytössä, liikkuvuudessa ja asiointitottumuksissa. Asiakkaat haluavat hoitaa postiasioinnin samalla, kun käyvät vaikkapa ruokaostoksilla, Postin palvelupisteverkoston johtaja Lasse Huttunen sanoo tiedotteessa.