Kuusankoskelainen Teemu Villikka teki aikuisuuden kynnyksellä pitkän draamaelokuvan harrastuksena — Nyt audiovisuaalisen alan yrittäjä tekee töitä valtakunnallisille tv-kanaville

Kouvolan yrittäjät palkitsee Teemu Villikan Vuoden nuorena yrittäjänä.

Lumikki Haaja

Teemu Villikka oivalsi lukiossa, että hän haluaa työskennellä audiovisuaalisella alalla.
Teemu Villikka oivalsi lukiossa, että hän haluaa työskennellä audiovisuaalisella alalla.

Audiovisuaalisen alan yrittäjä Teemu Villikka kertoo olevansa siitä onnellisessa asemassa, että saa tehdä työkseen sitä, mitä muutenkin harrastaisi.

— Työn ja harrastukseen välipinta on hämärä.

Itsensä työllistäminen olikin yksi peruste sille, miksi Kouvolan yrittäjät valitsi Villikan Vuoden nuoreksi yrittäjäksi.

— Työn jälki on niin kova, ettei tarvitse mainostaa, palkintoperusteluissa todetaan.

Villikka muun muassa käsikirjoittaa ja toteuttaa erilaisia mainoksia ja markkinointimateriaaleja yrityksille.

— Pyrin tekemään työni mahdollisimman hyvin, että saan maksimoitua sen hyödyn, jonka tilaaja tekemälläni tuotteella saa, Villikka kertoo.

Noora Vilamaa

Teemu Villikka kuvaamassa Liikenneturvan onnettomuusvideota Villa Ruthissa Kuusankoskella kesällä 2019.
Teemu Villikka kuvaamassa Liikenneturvan onnettomuusvideota Villa Ruthissa Kuusankoskella kesällä 2019.

Villikan kuvaamia ohjelmia valtakunnallisilla kanavilla

Villikan kädenjälkeä voi nähdä myös valtakunnallisilla tv-kanavilla. Villikka kertoo työnsä pääpisteen olevan kuvaajana ja leikkaajana, mutta hän myös käsikirjoittaa ja ohjaa.

— Leikkauspöydällä on parhaillaan Nelosen Stand Upin neljäs tuotantokausi. Siinä olen ollut alusta asti mukana kuvaussuunnittelussa sekä pääkuvaajana että leikkaajana.

Villikka on myös kuvannut ja ohjannut Höppänätontun joulukalenterin, joka tulee taas tänä vuonna Alfa-TV:ltä.

— Tänä vuonna kuvattiin Tonterin Roopen tv-sarjaa Menestystä metsästä. Se on tullut jo syksyllä ulos INET-tv:ltä ja ensi keväänä se tulee Alfa-TV:ltä, Villikka kertoo.

Teemu Villikka, miten sinusta tuli yrittäjä?

— Lukioaikana aloin ensimmäistä kertaa vakavissani ajatella, että haluaisin videopuolelle. Toteutimme Ilkka Hämäläisen kanssa ensimmäisen pitkän draamaelokuvan Kaunis tie Albinbamiin, jonka Studio 123:n Veikko Viitanen otti esitykseen. Silloin palo alalle syttyi.

— Lähdin opiskelemaan ammattikorkeakouluun ja sitten työharjoitteluun Same-Eyes oy:hyn. Sitä kautta alkoi suhteita tulemaan, ja sieltä tuli vinkkiä, että heillä olisi tekijöille tarvetta, mutta alalle on vaikea ottaa kuukausipalkkalaista. Kaikista järkevin vaihtoehto on perustaa toiminimi. Edelleen Same-Eyes on minun suurin työllistäjäni.

Mikä päätös on ollut yrityksesi menestyksen kannalta ratkaisevin?

— Se on positiivinen asenne ja jatkuva itsensä kehittäminen. Haluan kaiken aikaa oppia uutta ja tyydyttää asiakasta omalla tuotoksella kerta toisensa jälkeen.

Mainitse yksi virhe, jonka olet tehnyt yrittäjänä. Mitä opit siitä?

— Suurin virhe on ehkä lähimmäisten laiminlyönti. Tuntuu, että olen välillä liian kiinni tässä työssä. Pitäisi ottaa myös vapaa-aikaa silloin tällöin.

Milloin viimeksi pidit lomaa ja montako päivää putkeen?

— Olin viikon lomalla varmaan viime maaliskuussa. Nyt on tulossa vähän pidempi jakso. Lähdemme avopuolison perhettä katsomaan USA:han kolmeksi viikoksi.

Oletko törmännyt yrittäjänä kateuteen? Jos olet, miten se on ilmennyt?

— En omasta mielestäni juurikaan. Onhan jokaisella alalla kilpailua, ja on monia hyviä tekijöitä. Kateuteen ei kannattaisi kenenkään kiinnittyä, koska se vie energiaa kaikelta muulta tekemiseltä. Yhteistyö on aina paras ratkaisu.

Missä näet yrityksesi ja itsesi viiden vuoden kuluttua?

— Ala kehittyy jatkuvasti ja pitää kehittyä mukana. Viiden vuoden ajalle mahtuu hienoja projekteja, ja projektit muuttuvat varmasti isommiksi. Uskon, että tv-sarjan kuvauksia tulee lisää. Tällä hetkellä olen työstämässä joulukalenterin Höppänähahmoon liittyen lastenelokuvaa. Kasvua, kasvua.

 

Katja Juurikko

Teemu Villikka (oikealla) on kuvannut muun muassa Alfa-TV:n Höppänätontun joulukalenteria. Arkistokuvassa myös graafisen ulkoasun suunnitellut Sami Malmberg (vasemmalla), Höppänätonttu Renne Karppinen ja tuottaja Jesse Tervolin.
Teemu Villikka (oikealla) on kuvannut muun muassa Alfa-TV:n Höppänätontun joulukalenteria. Arkistokuvassa myös graafisen ulkoasun suunnitellut Sami Malmberg (vasemmalla), Höppänätonttu Renne Karppinen ja tuottaja Jesse Tervolin.

Kouvolan ja Valkealan yrittäjäyhdistykset, Kouvolan kaupunki ja Kinno jakoivat lauantaina yrittäjäpalkinnot.

Kouvolan kaupungin valitsema Vuoden yritys 2019: Autosalpa oy, Valkealan Yrittäjät ry:n valitsema Vuoden yritys: Vuohijärven Kyläkauppa oy, Kouvolan Yrittäjät ry:n valitsema Vuoden yrittäjä: Kino 123 sekä Vuoden nuori yrittäjä: Teemu Villikka tmi.

Yrityksen merkkipäivän viirin saivat: Utin Lento, Elimäen Liikennekoulu, Zoo-Dog, Monelle, Koivulan kuljetus, VE Energiaratkaisut, Ecopulp Finland, Jatke, Pharma-Partners, Talli Haapaharju, Logistiikka Koulutus V & P, Kouvolan isännöintikolmio, Sanakammari.

Kouvolan Sanomat haastattelee vuoden yrittäjiä sitä mukaa, kun yrittäjäyhdistykset julkistavat valintojaan.

Teemu Villikka, 30

Teemu Villikka työskentelee audiovisuaalisen alan freelancerina. Hän on kuvaaja -ja leikkaaja, mutta työhön kuuluu myös käsikirjoittamista, ohjaamista ja koulutusta.

Toiminimi on perustettu vuonna 2014.

Liikevaihto oli 40 000 euroa viime vuonna.

Harrastuksena on uusien kuvaustekniikoiden testaaminen.

Asuu Kuusankoskella vuokralla avopuolisonsa kanssa.