Glögiä ja jouluvaloja myydään täyttä häkää — Irtoaako joulufiilis jo lokakuussa?

Kyse on kuluttajien herättelystä. Joulutuotteiden myynnin alkamisella ei ole mitään rajaa, Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Tuula Loikkanen sanoo.

Kai Skyttä

Kun illat pimenevät, glogikausi voi alkaa. Ainakin tarjontaa löytyy jo kaupan hyllyiltä.

Kauppojen hyllyjä täytetään joulutuotteilla lokakuusta lähtien, vaikka asiakkaiden ostoskärryihin ne eivät vielä viikkoihin päätyisikään. Tänä vuonna esimerkiksi joulusuklaat, -kalenterit ja -oluet saapuivat useiden ruokakauppojen hyllyille heti lokakuun alussa.

Tokmannin hyllyille Kouvolan Veturiin tulivat ensimmäisinä joulusuklaat ja -valot.

— Niitä menee kaupaksi heti. Tämän joulun hittituotteista ei ole kuitenkaan vielä tietoa, myyjä Maija Kekkonen kertoo.

Kaupan liiton edunvalvontajohtajan Tuula Loikkasen mukaan kyse on enemminkin vasta markkinoinnista ja kuluttajien herättelystä.

— Periaatteessahan ei ole mitään rajaa, milloin joulutuotteiden myynnin voi aloittaa.

Kai Skyttä

Joulusuklaat tulevat kauppoihin ajoissa tyydyttämään pyhäinpäivän, isänpäivän ja pikkujoulujen makeannälkää.

Keskon osto- ja myyntijohtajan Aki Erkkilän mukaan joulumakeisten myynnillä ei ole edes tarkoitus kattaa pelkästään joulua, vaan jo sitä edeltävät juhlapyhät. Joulusuklaat tuodaan kauppoihin jo lokakuussa, jotta asiakkaat ehtivät nähdä valikoiman ennen pyhäinpäivää.

— Pyhäinpäivänä, isänpäivänä ja itsenäisyyspäivänä herkutellaan jo joulumakeisilla ja muilla sen kaltaisilla herkuilla.

S-ryhmän valikoimajohtajan Antti Oksan mukaan on myös niitä kuluttajia, jotka ostavat joulutuotteita lokakuussa. Aiheesta käydään joka vuosi keskustelua ja osaa asia myös huvittaa. Kolikolla on toinenkin puoli.

— Löytyy myös niitä kuluttajia, joille joulutuotteiden saapuminen lokakuussa on tosi odotettua. Esimerkiksi pikkujoulukauden alkaessa halutaan virittäytyä joulutunnelmaan.

Loikkasen mukaan syksyn vaisut kuukaudet vaikuttavat myös siihen, että kaupat panevat joulutuotteet esille. Kaupan alalla syyskuu ja lokakuu ovat hiljaisia vuodenaikoja. Siksi joulutuotteita on esillä varhaisessa vaiheessa.

Mitä mieltä olet aikaisin alkavasta joulumyynnistä?

Juha Aalto

Juha Aalto, Kouvola

— Joulufiilis häviää joulutavaroiden tullessa liian aikaisin kauppoihin. Sopiva aika myynnin aloittamiselle olisi joulukuun alussa, sillä jouluhan on vain yksi päivä vuodesta.

Minni Kuismaa

Minni Kuismaa, Kotka

— Joulutuotteet tulevat liian aikaisin liian hypetyksen mukana. Hyvä ajankohta myynnin aloittamiselle olisi marraskuussa.

Leena Simola

Leena Simola, Kouvola

— Joulutuotteiden ei tarvitsisi tulla niin aikaisin myyntiin, myöhemminkin kerkeisi. Marraskuun puoliväli olisi hyvä aika aloittaa niiden myynti.

Jorma Vilen

Jorma Vilen, Kouvola

— Tuotteet voisi tulla myöhemmin myyntiin mielestäni, mutta se on makuasia. Lokakuun loppu on sopiva ajankohta myynnin aloittamiselle.

Gallupin teksti ja kuvat: Alisa Putkinen ja Noora Toivakka. Kirjoittajat ovat Valkealan yläkoulun yhdeksäsluokkalaisia. He olivat työelämään tutustumassa Kouvolan Sanomissa.