Sähkön käyttö väheni Kouvolan seudulla — Kiira-myrskystä puolen miljoonan vahingot KSS Energialle

Lumikki Haaja

Sähkön käyttö väheni Kouvolan seudulla — Kiira-myrskystä puolen miljoonan vahingot KSS Energialle

Sähkön käyttö väheni viime vuonna noin 2,3 prosenttia KSS Verkon toimialueella Kouvolassa ja Iitissä. Sähköä käytettiin 645 gigawattituntia, kun vuonna 2016 vastaava määrä oli 660 gigawattituntia. Viime vuosi oli 6,4 prosenttia keskimääräistä lämpimämpi ja 1,4 prosenttia edellisvuotta leudompi.

KSS Verkon toimialueella oli viime vuonna 51 471 sähkönkäyttöpaikkaa. Taloussuhdanteiden paraneminen ei vielä näkynyt uudisrakentamisessa. Uusia sähkö-, lämpö- ja kaasuliittymiä rakennettiin 117.

Sähköenergian myynti kasvoi 7,8 prosenttia. Kaukolämmön ja kaasun myynti pysyivät edellisvuoden tasolla.

KSS:n omilla voimalaitoksilla ja tuotantoyhtiöiden osuuksilla tuotettiin sähköä yhteensä 346 gigawattituntia, joista 83 prosenttia uusiutuvilla energialähteillä. Oma tuotanto kattoi neljänneksen sähkön hankinnasta.

Kaukolämpöä tuotettiin KSS:n omilla voimalaitoksilla ja lämpökeskuksilla 453 gigawattituntia, joka oli 95 prosenttia lämmön hankinnasta. Lämmön tuotannossa uusiutuvien energialähteiden osuus oli 73 prosenttia.

Energiantuotannon hiilidioksidipäästöt olivat viime vuonna 45 785 tonnia.

KSS Lämpö osti loppuvuonna Valkealan Lämmön osakkeet Valkealan Niinistössä toimivilta asunto-osakeyhtiöiltä. Kaupan jälkeen alueen 15 rivitaloa liittyi KSS Lämmön asiakkaiksi.

Sähkökatkojen keskipituus kolme tuntia

Kiiran päivän rajuilma elokuun alkupäivinä aiheutti yhtiölle noin puolen miljoonan euron taloudelliset vahingot. Kaatuvat puut katkoivat sähköjohtoja ja sähköpylväitä, ja myös joitakin muuntajia vaurioitui myrskyssä.

Rajuilma nosti sähköverkon häiriöiden ja sähkönjakelun keskeytysten keskimääräiseksi pituudeksi 2,96 tuntia. Kaukolämmön toimitusten keskimääräinen keskeytysaika oli 0,48 tuntia. KSS:n sähköverkostosta on 58 prosenttia kaapeleita ja muita säävarmoja johtoja.

Investointeja yhtiö toteutti 12 miljoonalla eurolla. Sähköverkkoon investoitiin 7,1 miljoonaa ja lämpöverkkoon 3,8 miljoonaa euroa.

Loppuvuonna valmistui 12 kilometrin pituinen 110 kilovoltin voimajohto Korialta Valkealan Sydänmaalle. Johto rakennettiin yhteisille pylväille kantaverkkoyhtiön voimajohdon kanssa.

Luetuimmat