Kymen Paviljongin isäntä selvisi suuresta surusta ja loi Helsingintien varteen menestyvän tauko- ja juhlapaikan

Usko omaan tekemiseen vie eteenpäin Kymen Paviljongin yrittäjää Matti Leskistä. Hän on Kuusankosken Yrittäjien Vuoden 2017 yrittäjä. Vuoden nuori yrittäjä on TN Car Servicen Toni Nordin.

Lukas Pearsall

— Yrittäjän vapaus on kyllä illuusiota. Siitä huolimatta tunnen jollain tapaa tuon vapauden, sanoo Kymen Paviljongin yrittäjä Matti Leskinen. Kun Leskinen perusti Kymen Paviljongin vuonna 1996, yritys työllisti kaksi ja puoli henkeä. Nyt vakituisia työntekijöitä on yhdeksän. Heidän lisäkseen samoissa tiloissa toimiva Pentikin tehtaanmyymälä työllistää viisi henkilöä.
— Yrittäjän vapaus on kyllä illuusiota. Siitä huolimatta tunnen jollain tapaa tuon vapauden, sanoo Kymen Paviljongin yrittäjä Matti Leskinen. Kun Leskinen perusti Kymen Paviljongin vuonna 1996, yritys työllisti kaksi ja puoli henkeä. Nyt vakituisia työntekijöitä on yhdeksän. Heidän lisäkseen samoissa tiloissa toimiva Pentikin tehtaanmyymälä työllistää viisi henkilöä.

Kymen Paviljongin yrittäjä Matti Leskinen, 62, ei ole lainkaan vieras näky kassakoneen takana. Häneltä sujuu myös tavarakuorman purkaminen tai lumitöiden tekeminen siinä missä asiakkaiden kanssa rupattelu.

Kauppatieteilijä kuulostaa käytännön mieheltä. Pihvin paistamisen hän jättää kuitenkin muiden huoleksi.

Jos aikoo toimia edistyksellisesti tai kannattavasti, ei voi mennä puolivaloilla. Matti Leskinen

— Ruoanlaittaminen on semmoista kemiaa, että se ei minulta suju.

Leskinen korostaa, että keittiöllä on suuri merkitys yrityksen taloudessa. Niin sanottua hukkaruokaa ei saisi juurikaan tulla ja ruoan laatuun on satsattava.

— Hienot puitteet eivät pahaa pihviä pelasta. Ihmisillä on erittäin vahva ruokamuisti.

Ole aito ja keksi jotain uutta

Leskinen aloitti Helsingintien varrella sijaitsevan taukopaikan yrittäjänä vuonna 1996. Tänään lauantaina Kuusankosken Yrittäjät palkitsi hänet ansiokkaasta yritystoiminnasta. Vuoden 2017 yrittäjää kiitellään muun muassa siitä, että hänen yrityksensä on menestynyt maailman myllerryksessä ja ketjuliikenneasemien puristuksessa verraten hyvin.

Leskiselle yrittämisen ideologia on yksinkertainen: ole aito ja usko omaan tekemiseen. Menestyäkseen yrityksen on pystyttävä uusiutumaan, yrittäjä summaa.

— Olemme muun muassa päätyneet siihen, että valmistuotteiden sijaan leivomme itse leivonnaiset ja suolaiset piirakat. Valitsemamme linja on tuottanut tulosta. Se näkyy tyytyväisissä asiakkaissa, jotka saapuvat meille uudestaan.

Kymen Paviljongin vuoden 2016 liikevaihto oli vajaat 1,3 miljoonaa euroa ja tulos 65 000 euroa. Leskisen mukaan kuluvasta vuodesta on tulossa yksi yrityksen historian parhaimmista.

— Teemme asiat tämän katon alla niin hyvin kuin mahdollista. Emme hae kasvua muualta, vaikka kysyntää on ollut.

Ahdistavaa aikaa lama-ajan pankissa

Pieksämäkeläispoika lähti aikoinaan Vaasan yliopistoon. Valmistuttuaan hän palasi jatkamaan vanhempiensa yritystä.

— Sekin oli tienvarsipaikka, jossa oli tosin kahvila-ravintolan ja bensanmyynnin lisäksi majoitusta.

Kuuden vuoden yrittäjyyden jälkeen hän siirtyi pankkialalle Kotkaan. Leskinen työskenteli yritystutkijana Postipankissa.

— Ryhdyin 24-vuotiaana poikasena yrittäjäksi, joten oli hyvä käydä välillä vieraalla töissä.

1980-luvun loppu ja 1990-luvun alku olivat Leskisen mielestä hienoa aikaa pankkimaailmassa. Sitten iski lama, joka kiristi pankkien työilmapiiriä.

— Ennen lamaa pankissa oli alettu jakaa vastuuta myös alaspäin. Yhtäkkiä johtoportaalle piti ilmoittaa kengännumeroa myöten kaikki. Se oli ahdistavaa aikaa.

Kamalistakin asioista voi selvitä

Vuonna 1992 Leskinen palasi yrittäjäksi. Tällä kertaa Hartolaan, jossa hän alkoi pyörittää Kuninkaanportti-huoltamoa.

Seuraavana vuonna hän menetti vaimonsa auto-onnettomuudessa ja jäi samalla neljän lapsen yksinhuoltajaksi. Heistä vanhin oli tuolloin 9-vuotias ja nuorin 1,5-vuotias.

— Kamalistakin asioista on mahdollista selvitä.

Leskinen luopui Kuninkaanportista vasta vuonna 2008. Hänen omistamassaan kiinteistössä häärii uusi yrittäjä.

— Kilometrejä ehti tulla aika tavalla, Oravalassa nykyisen vaimonsa kanssa asuva Leskinen sanoo.

Satojen jouluvalojen mies

Alun perin Leskinen ajatteli, että maantien asiakasvirta pitää yrityksen hengissä. Nykyisin pikkujoulut, juhlat, kokoukset ja erilaiset tilaisuudet tuovat oman siivunsa yrityksen tuloihin. Vuokratuloja yritykselle tulee Kymen Paviljongissa toimivasta Pentikin tehtaanmyymälästä.

Vuonna 2008 rakennukseen valmistui 600-neliöinen laajennusosa, johon Pentik muutti. Pentikin jäljiltä jääneet tilat Leskinen muutti juhla- ja kokouskäyttöön.
Kymen Paviljonki työllistää yhdeksän henkilöä ja Pentik viisi.

Talvikuukausina Kymen Paviljonki kylpee valossa. Tämä talven kunniaksi yrityksen oven pieliä koristavat valaistut havuköynnökset. Viime vuonna pihapuihin ilmestyi kuviollisia valosarjoja. Kuutisen vuotta sitten terassille olivat jo asettautuneet valaistut koriste-eläimet.

— Olisivatko ne valot lopulta olleet minun ideani? Leskinen muistelee.

Kesäisin Paviljongin takapiha muuttuu pieneksi kotieläinpuistoksi.

— Ympäristö tukee koko toimintaamme.

Taloustiedot kerrotaan työntekijöille

Leskinen tietää, että pk-yrityksessä yrittäjän rooli on merkittävä.

— Jos aikoo toimia edistyksellisesti tai kannattavasti, ei voi mennä puolivaloilla.

Työantajana Leskinen pyrkii olemaan reilu ja keskusteleva.

— Mielestäni hommat toimivat meillä ja vuoropuhelu on avointa. Pienistä asioista ei tehdä numeroa, hän arvioi.

Yhdestä asiasta Leskinen haluaa pitää kiinni: joka vuosi hän avaa yrityksen taloustilannetta työntekijöilleen.

— Talousluvut ovat tärkeää tietoa työntekijöille. Niiden valossa he tietävät, miten turvallinen heidän työpaikkansa on.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset