Ei scifiä vaan nykypäivää: Virtuaalitodellisuus on käytössä jo keittiösuunnittelussakin

Keittiö- ja säilytyskalusteita valmistava Domus otti käyttöön virtuaalikeittiön suunnittelun avuksi ensimmäisenä Kouvolan-myymälässään. Se, että valmiit suunnitelmat tuodaan todeksi virtuaalilasien avulla, on liikemaailmassa jo arkipäivää.

Lumikki Haaja

Virtuaalitodellisuus on arkipäivää monella alalla. Keittiökalustelvamistaja Domus otti torstaina käyttöön virtuaalikeittiön. Käytössä olevia virtuaalilaseja ja niiden kautta avautuvaa näkymää esittelee keittiömyyjä Leila Väilä.
Virtuaalitodellisuus on arkipäivää monella alalla. Keittiökalustelvamistaja Domus otti torstaina käyttöön virtuaalikeittiön. Käytössä olevia virtuaalilaseja ja niiden kautta avautuvaa näkymää esittelee keittiömyyjä Leila Väilä.

Tuossa on pöytä, ja tuossa on koira.

Kun käyskentelee virtuaalikeittiössä, tuntuu kuin käyskentelisi oikeassa. Virtuaalilasit päässä seisoskellessa tekee melkein mieli nojata vieressä olevaan pöytätasoon, vaikka tietää sen olevan vain bittivirtaa.

Tätä on virtuaalitodellisuus tällä hetkellä: käytössä jo keittiösuunnittelussakin.

— Lasit päässä asiakas voi liikkua tulevassa keittiössään ja vaikka kumartua, evästää Domuksen keittiömyyjä Leila Väilä.

Virtuaalimaailman on tarkoitus muun muassa helpottaa tilan ja etäisyyksien hahmottamista.

Domus otti virtuaalitodellisuuden käyttöön torstaina Kouvolassa Katajaharjun myymälässään.

Tyypillistä virtuaaliteknologian käyttöä

Tällainen visualisointi on tyypillistä virtuaaliteknologian eli VR:n käyttöä, sanoo Henri Brandt.

Brandt on yksi kouvolalaisen Dark Amber Softworksin perustajista. Yritys muun muassa kehittää virtuaaliympäristöjä yritysten ja oppilaitosten tarpeisiin.

— Se, että suunnittelijat istuisivat VR-lasit päässä huitoen käsillä ilmaan ja laittaen palikoita kasaan, on vielä vähän science fictionia, hän sanoo.

Sen sijaan visualisointi, jossa jo tehdyt suunnitelmat tuodaan virtuaalitodellisuuteen nähtäviksi ja arvioitaviksi, alkaa olla jo suunnittelu- ja insinööritoimistoissa arkipäivää. Siitä on kyse Domuksen keittiösimulaattorissakin.

Samat laitteet jo viihde- ja ammattikäytössä

Virtuaalimaailmat on mahdollistanut teknologian kehittyminen.

Tarvittava teknologia kevenee ja halpenee koko ajan. Vaikka tarkka kuva vaatii paljon laskentatehoa, perustason virtuaalimaailma pyörii vaikka matkapuhelimella.

Virtuaalilasien hintahaarukka on tällä hetkellä muutamasta kymmenestä eurosta vajaaseen tuhanteen euroon. Samat välineet toimivat jo sekä viihde- että ammattikäytössä.

— Jos katsoo Playstationin sovelluskauppaa, niin siellä on jo hurjan paljon VR-ohjelmia, ja koko ajan tulee lisää.

Brandt näkee virtuaalitodellisuudelle paljon käyttökohteita, oli kyse vaarallisten tilanteiden harjoittelusta tai miehittämättömien sotilaslennokkien ohjaamisesta.

Dark Amber Softworks on tehnyt ratapihasimulaattorin Kouvolan rautatie- ja aikuiskoulutus oy:lle Kraolle. Nyt sillä on työn alla sovelluksia muun muassa hyvinvointialalle.

Kouvola oli ensimmäinen

Domuksen järjestelmä käyttää tavallisia kaupasta saatavia virtuaalilaseja. Keittiön mallintaminen itsessään onnistuu jo ennestään käytössä olevan suunnitteluohjelman kuvien perusteella.

— Myyjä suunnittelee keittiön aivan samalla tavalla kuin aiemminkin, järjestelmäasiantuntija Juuso Heimonen sanoo.

Katajaharjussa Värisilmän tiloissa avattu uudenlainen keittiömyymälä on ensimmäinen laatuaan.

— Seuraavaksi se otetaan käyttöön Seinäjoella helmikuun alkupuolella ja Helsingissä myöhemmin keväällä, kertoo Domuksen keittiöpuolen liiketoiminnan kehitysjohtaja Piia Savolainen.

Ennen pitkää uusi konsepti otetaan käyttöön myös lopuissa yrityksen 15:stä myymälästä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset