Yritykset voivat nyt hakea valtiolta koronatukea – Kouvolan yrittäjien puheenjohtajan mielestä liikevaihtoraja on epäoikeudenmukainen

Laki edellyttää tukea hakevalta yritykseltä 20 000:n euron liikevaihtoa.

Katja Juurikko

Kouvola Innovationista kerrotaan, että Kouvolassa ensimmäiset kustannustukihakemukset tehtiin heti tiistaina.
Kouvola Innovationista kerrotaan, että Kouvolassa ensimmäiset kustannustukihakemukset tehtiin heti tiistaina.

Mahdollisuus hakea Valtiokonttorin myöntämää kustannustukea avautui tänään tiistaina.

Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on koronan takia pudonnut 30 prosenttia vertailuajankohtaan nähden. Liikevaihtoa verrataan viime vuoden maalis-kesäkuun myynnin keskiarvoon tai tämän vuoden tammi-helmikuun myynnin keskiarvoon. Jälkimmäinen koskee yrityksiä, jotka perustettiin 1.3.2019 tai myöhemmin.

Toinen edellytys tuen saamiselle on vaikeasti sopeutettavat palkkakulut tai kiinteät kulut. Kiinteitä kuluja ovat esimerkiksi vuokrakulut, laite- ja esinevuokrat sekä lisenssimaksut.

Kustannustuen piiriin kuuluvat toimialat, joiden tämän vuoden huhtikuun liikevaihto on vähintään 10 prosenttia pienempi vertailuajankohdan keskimääräiseen kuukausikohtaiseen liikevaihtoon nähden. Valtiokonttorin listauksen mukaan tuen piiriin kuuluvia toimialoja on 365, joihin kuuluvat muun muassa ravintolat, kahvilat ja elokuvateatterit. Tukea voidaan myöntää myös painavista syistä yrityksille, joiden toimialaa tuki ei koske.

Yritysten lisäksi avustusta voivat saada säätiöt ja yhdistykset, joilla on liiketoimintaa.

Tukea voi saada 2 000–500 000 euroa ja sitä voi hakea Valtiokonttorin nettisivuilla täytettävän lomakkeen kautta 31.8.2020 saakka.

Laki edellyttää 20 000:n euron liikevaihdon

Kouvola Innovationin yritysneuvoja Jukka Antila kertoo, että ensimmäiset kustannustukihakemukset täytettiin heti puoliltapäivin tiistaina. Hakeminen on tehty Antilan mukaan yrittäjille helpoksi.

– Tämän helpommaksi tämä ei enää voi tulla.

Koska kustannustuen hakeminen perustuu arvonlisäverolaskelmiin, antaa se Antilan mukaan valtiolle hyvän kokonaiskuvan siitä, miten yrityksillä on mennyt.

Jotta kustannustukea voi saada, laki edellyttää, että vertailuajankohdan liikevaihto on vähintään 20 000 euroa. Näin ollen tukea ei voi siis saada yritys, jonka liikevaihto alittaa summan.

"Valitettavasti tässäkin on väliinputoajia"

Kouvolan yrittäjät ry:n puheenjohtaja Jari Liikkanen pitää vaatimusta 20 000 euron liikevaihdosta epäoikeudenmukaisena vasta toimintansa aloittaneita yrittäjiä kohtaan.

– Valitettavasti tässäkin on väliinputoajia.

Muutoin Liikkanen luonnehtii kustannustukea "yrittäjille erinomaiseksi asiaksi".

– Tämäntyyppistä tukea haluttiin heti alussa. Suoraa rahallista tukea, eikä lainaamista tai odottelua.

Tuki tulee hänen mukaansa hyvään aikaan, sillä yrittäjillä on edelleen taloudellisia ongelmia.

Yritykset voivat hakea kustannustukea, vaikka ne olisivat saaneet muita koronatilanteeseen liittyviä tukia. Ravintola-alan tuki ja kuntien yksinyrittäjille myöntämä tuki vähennetään kustannustuesta. Business Finlandin ja ely-keskusten myöntämistä avustuksista huomioidaan 70 prosenttia.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset