Kouvola saa oman pienpanimon — Panimo Hoppa aloittaa oluen tuotannon Kuusaalla heti kun tilat ovat valmiit

Uusi panimo aloittaa toimintansa Kuusankoskella tulevana keväänä tai kesänä. Valmistuskapasiteettia on alkuvaiheessa enintään noin 1500 litralle kerrallaan.

Jussi Lopperi

Toni Rautjoki on perustamassa Kouvolan ensimmäistä pienpanimoa puolisonsa ja tämän veljen kanssa. Tukikohdaksi tulee vanha kauppakiinteistö Kuusankosken Valtakadulla.
Toni Rautjoki on perustamassa Kouvolan ensimmäistä pienpanimoa puolisonsa ja tämän veljen kanssa. Tukikohdaksi tulee vanha kauppakiinteistö Kuusankosken Valtakadulla.

Kuusankoskella aloittaa tänä vuonna toimintansa Kouvolan ensimmäinen pienpanimo. Panimo Hoppa on jo saanut Valviralta alkoholin valmistusluvan.

Yrityksen tukikohta tulee Heinosen kauppana tunnettuun entiseen kauppakiinteistöön Valtakadulla.

Jussi Lopperi

Käymisastioissa on tilaa noin 1000 olutlitralle kerrallaan.
Käymisastioissa on tilaa noin 1000 olutlitralle kerrallaan.

— Valmistuslupa on saatu, ja hyvin pienimuotoinen panimo on meille tulossa, vahvistaa yrittäjä Toni Rautjoki.

Remontti menossa

Rautjoki kunnostaa paraikaa kaupparakennusta rakennusrestauroijapuolisonsa ja hänen veljensä kanssa. Kolmikolla on rakennuksen suhteen muitakin suunnitelmia, mutta niistä Rautjoki ei halua vielä julkisesti puhua.

Rakennuksen vanhimmat osat ovat 1920-luvulta. Kauppana se on toiminut viimeksi vuonna 1983. Panimon nimi tulee kaupan ensimmäisestä ajoneuvosta T-Fordista, joka tunnetaan kansankielessä Hoppana.

Oluenpanoon on alkuvaiheessa käytettävissä 300 litran mäskäys- ja keittokattilat. Käymisastioihin tulee tilaa yhteensä 1 500 litran verran. Tuotanto on tarkoitus saada alkuun kevään tai kesän aikana.

Lupaprosessi laitettiin vireille viime vuoden puolella. Lupien saamiseen meni noin puoli vuotta.

Olutoppia Tanskasta

Olutmestarina panimolla tulee toimimaan Rautjoen puolison veli, jolla on taustana alan opinnot Kööpenhaminassa. Rautjoki ja tuleva olutmestari ovat kotiolutharrastajia ja kehitelleet tulevia reseptejä pidemmän aikaa.

Myös ajatus panimon perustamisesta on kytenyt jo pitkään: kattilat on hankittu jo muutama vuosi sitten. Sen jälkeen panimosuunnitelma on odottanut sopivien tilojen löytämistä.

Mitä oluisiin tulee, Rautjoki ajattelee Hoppa-panimon hakevan pikemminkin perinteitä ja juotavuutta kuin äärimmäistä humalointia tai erikoisia kokeiluja.

— Lähdemme hakemaan perinteisiä ja puhtaita makuja, hän sanoo.

Valikoima kuitenkin elää sen mukaan, mitä asiakkaat haluavat.

Sadan panimon raja menossa rikki

Kouvolan ensimmäinen pienpanimo aukeaa otolliseen aikaan, sillä jo muutaman vuoden jatkunut pienpanimobuumi ei vaikuta Suomessa hiljenevän.

Viisi tähteä -verkkomedia uutisoi tällä viikolla, että Suomessa ollaan rikkomassa sadan panimon raja kesään mennessä. Valmistuslupia on tällä hetkellä 96 panimolla. Niistä Olvia, Hartwallia ja Sinebrychoffia lukuunottamatta kaikki ovat pienpanimoita.

Hakemuksia on käsittelyssä lisäksi ainakin kuudelta uudelta panimolta.

Kymenlaaksossa toimii ennestään kaksi panimoa: virolahtelainen Takatalo & Tompuri Brewery ja Kotka Steam Brewery.

Kotkalaispanimo on tehnyt ensimmäiset oluensa kiertolaispanimona, mutta on aloittamassa tuotannon omissa tiloissaan Kotkan höyrypanimolla.

— Meille on tulossa laitteet maaliskuun 19. päivänä. Jos luvat saadaan hyvin, minimissään 3—4 viikon päästä on oma tuotanto vauhdissa, kertoo Kari-Jukka Koivistoinen, toinen panimon yrittäjistä.

Höyrypanimon tuotantokapasiteetti on alkuvaiheessa 1 300 litraa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut