Vuoden 2018 talousvieras: Kouvolalainen Sanna Tiitinen taistelee vääriä mielikuvia vastaan — Metallimiehen työ on siistiä sisätyötä ja lyhyeen koulutukseen nähden palkka on hyvä

Metallisorvaamo M. Hakala tekee tänä vuonna kahden miljoonan euron investoinnit ja palkkaa uusia työntekijöitä. (Juttu on julkaistu Kouvolan Sanomissa ensimmäisen kerran 20.1.2018.)

Katja Juurikko

Sanna Tiitinen on johtanut Metallisorvaamo M. Hakala oy:tä vuodesta 2010 lähtien.
Sanna Tiitinen on johtanut Metallisorvaamo M. Hakala oy:tä vuodesta 2010 lähtien.

Kymmenisen vuotta sitten Metallisorvaamo M. Hakalan oy:n liikevaihto putosi puolella. Talouden taantuman vuoksi suomalaiset yritykset alkoivat hankkia sarjatuotanto-osia halpamaista, muun muassa Kiinasta.

Tämä näkyi myös kouvolalaisen metallisorvaamon tilauskirjoissa.

Vastoinkäymisten edessä perheyrityksen piti miettiä, mihin kannattaa satsata. Vastaus oli ilmeinen: laatuun ja erikoituotteisiin.

Taloudellisesti tiedossa hyvä vuosi

Liikevaihto ei palautunut koskaan entiselleen, mutta yrityksessä menee hyvin siitä huolimatta. Nykyisin yritys on keskittynyt sarjatuotannon sijaan vaativimpiin metallitöihin.

— Vuonna 2016 yrityksen liikevaihto oli vajaat 6 miljoonaa euroa, ja viime vuoden liikevaihto tulee olemaan noin 6,8 miljoonaa euroa, metallisorvaamon toimitusjohtaja Sanna Tiitinen kertoo.

Juuri alkaneestakin vuodesta hän povaa hyvää.

Siivoajasta toimitusjohtajaksi

Matti Hakala perusti metallisorvaamon vuonna 1974. Vuosien saatossa sorvaamo on levittäytynyt 40 neliön kokoisesta autotallista 4 700 neliön halliin.

Nykyinen toimitusjohtaja on ”pyörinyt hallilla koko ikänsä”. Hän on ollut siivoaja, sahuri, lähettämön työntekijä, kuorma-autonkuljettaja ja ostaja.

Uransa viimeisimmälle etapille hän saapui vuonna 2010, kun hänestä tuli Metallisorvaamo M. Hakalan toimitusjohtaja Matti-isän siirtyessä hallituksen puheenjohtajaksi.

Vuonna 2016 yrityksen liikevaihto oli vajaat 6 miljoonaa euroa, ja viime vuoden liikevaihto tulee olemaan noin 6,8 miljoonaa euroa.

— Minä vähän niin kuin ajauduin tähän, Tiitinen, 39, sanoo.

Matti Hakala halusi, että jatkaja tulisi omasta perheestä.

— Meidän pojat ovat enemmän koneistajia ja Sanna kouluja käynyt. Lisäksi hän tunsi talon entuudestaan hyvin. Siitä se ajatus lähti tulemaan.

Osaavien työntekijöiden löytäminen vaikeaa

Toimitusjohtajan luotto tulevaan on vankka. Tänä keväänä yritys investoi kahteen uuteen laitteeseen. Niiden hinta on yhteensä kaksi miljoonaa euroa.

— Kilpailukykymme syntyy uudesta tekniikasta, tehokkaista laitteista ja osaavasta työvoimasta.

Näistä kolmesta vaikeinta tuntuu olevan juuri näiden osaavien työntekijöiden löytäminen. Tiitisen mukaan taitavia metallimiehiä on vapailla markkinoilla sangen vähän, jos ollenkaan.

Metallisorvaamo M. Hakala työllistää noin 40 henkilöä. Tänä vuonna yritys aikoo palkata kaksi uutta työntekijää: koneistajan ja sahurin.

Näppäilyvirheestä 20 000 euron lasku

Sorvaamossa työskentely mielletään likaiseksi työksi. Tiitisen mielestä mielikuva on väärä.

Hänen mukaansa nykyajan metallimiehen pitää olla hyvä niin tietoteknisesti kuin matemaattisesti: asiakas lähettää piirustukset, koneistaja näppäilee tiedot koneelle ja kone sorvaa osan käskystä.

— Virheitä ei sallita yhtään.

Jokunen aika sitten koneistaja teki näppäilyvirheen. Se maksoi yritykselle 20 000 euroa.

— Tänä päivänä työ on siistiä sisätyötä. Lyhyeen koulutukseen nähden palkka on hyvä.

Tilastokeskuksen mukaan koneistajien säännöllisen työajan keskituntipalkka vuonna 2016 oli 16,55 euroa eli noin noin 37 500 euroa vuodessa.

Ansiolaskelmaan sisältyy lomapalkka ja -raha, muttei ylityötä, palvelusvuosilisiä tai tulos- ja voittopalkkioita.

Taksi vie asiakkaalle uuden osan rikkoutuneen tilalle

Tiitisen johtama yritys toimittaa osia teollisuuden kone- ja laitevalmistajille, muun muassa Metsolle, Outotecille ja Sulzerille. Yhteistyö suurimpien asiakkaiden kanssa on alkanut jo 1980-luvulla.

Tilausten toimitusajat ovat lyhentyneet kuukaudesta kolmen viikkoon. Tiitinen sanoo, että hänen yrityksensä vahvuus on nopeat toimitusajat. Taksi on kerran jos toisenkin hakenut erillistoimituksensa sorvaamolta yksittäisiä osia asiakkaalle.

— Jos asiakas soittaa ja kertoo, että yrityksen laite on hajonnut ja hän tarvitsee osan siihen tänään, silloin meillä keskeytetään muut hommat ja tehdään se osa.

Talon ainut nainen

Sanna Tiitinen on poikkeuksellinen näky alansa alihankintamessuilla, 90 prosenttia messuväestä on miehiä. Naisia ei näy yhtään sen enempää kouvolalaisessa sorvaamossakaan. Tiitinen on talon ainut nainen.

— Tunnen, että olen hyvin pärjännyt tässä tehtävässä ja tulen hyvin miesten kanssa toimeen.

Tiitinen sanoo olevansa johtajana oikeudenmukainen mutta tarvittaessa myös napakka.

— Tulee ongelmia, jos ei kohtele jokaista työntekijää samalla tavalla.

Kouvolan Sanomat julkaisee kolmen viikon välein Kouvolan seudun talous- ja elinkeinoelämän vaikuttajia esittelevän artikkelin.

Kulloinenkin haastateltava saa päättää, kenet haluaa nähdä ja mitä haluaa tältä kysyä seuraavassa osassa. Naisvaikuttajan on ehdotettava aina miesvaikuttajaa ja päinvastoin.

5+1 kysymystä

Edellisen talousvieraan, Hyötypaperin Risto Kauppilan kysymys Metallisorvaamo M. Hakalan Sanna Tiitiselle: Miltä suomalaisen metalliteollisuuden tulevaisuus näyttää? Miten voidaan varmistaa, että suomalainen ammattitaito käy kaupaksi maailmalla jatkossakin?

— Valoisalta. Kehityksessä pysyy mukana, jos koneet ovat viimeisintä tekniikkaa ja työntekijät ammattitaitoisia.

Mikä on tekemäsi paras päätös tai teko, joka liittyy omaan talouteesi?

— Kun kymmenen vuotta sitten lähdin osakkaaksi perheyritykseemme.

Mikä oli ensimmäinen varsinainen työpaikkasi?

— Metallisorvaamo M. Hakala. Ensin olin sahurina, lähettämön työntekijänä ja kuorma-autokuskina. Vuonna 2004 siirryin konttoritehtäviin.

Millä autolla ajat?

— Mitsubishi ASX:llä, vuosimallia 2016.

Paljonko lompakossasi on käteistä?

— Kymmenen euroa.

Kenet haluaisit seuraavaksi haastateltavaksi Talousvieras-sarjaan? Perustele valintasi. Mitä haluat häneltä kysyä?

— Miikka Sireni on tuore toimitusjohtaja. Haluaisin kuulla maanrakennusalalla toimivalta Metsäketo oy:n Sireniltä, miltä maanrakennusalan tulevaisuus näyttää. Onko Kouvolan alueella riittävästi töitä vai pitääkö lähteä muualle töihin?

Fakta: Toimitusjohtaja Sanna Tiitinen

39 vuotta.

Metallisorvaamo M. Hakalan toimitusjohtaja vuodesta 2010.

Koulutus taloushallinnon merkonomi ja juridiikan ja julkishallinnon tradenomi.

Perheessä 7-vuotias tytär, koira ja kaksi ponia.

Asuu Kuusankosken keskustassa.

Uusimmat uutiset