Tiesitkö, että Apteekin salmiakki ja Nalle-hiutaleet pakataan Inkeroisissa tehtyyn kartonkiin? — Stora Enso lisää arkitetun kartongin osuutta tuotannostaan

Investointi uuteen arkkileikkuriin nostaa Stora Enson Inkeroisten kartonkitehtaan oman arkituksen osuutta tuotannosta 50:stä yli 60 prosenttiin. Omalla tehtaalla arkitus on halvempaa kuin alihankkijalla.

Katja Juurikko

Stora Enson Inkeroisten kartonkitehtaan tehtaanjohtaja Taisto Nevalainen kertoo, että taustalla näkyvä uusi arkkileikkuri otetaan käyttöön keskikesällä.
Stora Enson Inkeroisten kartonkitehtaan tehtaanjohtaja Taisto Nevalainen kertoo, että taustalla näkyvä uusi arkkileikkuri otetaan käyttöön keskikesällä.

Stora Enso ottaa Inkeroisten kartonkitehtaalla arkittamon laajennusosan ja uuden arkkileikkurin käyttöön kesä—heinäkuussa. Tehtaanjohtaja Taisto Nevalaisen mukaan laajennusosassa on tilaa viidennen leikkurin lisäksi kuudennelle, jos Stora Enso päättää siihen tulevaisuudessa investoida.

— Laajennusosa valmistui maaliskuun lopussa. Huhtikuun alussa aloitimme kone- ja laiteasennukset, Nevalainen kertoo.

Viiden viime vuoden aikana olemme nostaneet kartongin tuotantomääriä yli 20 prosenttia. — Taisto Nevalainen

Arkittamon laajennus, uusi arkkileikkuri ja siihen liittyvä rullan- ja hylsynkäsittelyn automatisointi maksoivat 9 miljoonaa euroa. Investointi nostaa tehtaan arkituskapasiteettia alkuun 35 000 tonnia vuodessa.

Kotelokartonkia käytetään elintarvike- ja lääkepakkauksiin

Inkeroisten kartonkitehdas valmistaa taivekartonkia, jota kutsutaan myös kotelokartongiksi. Sitä käytetään esimerkiksi elintarvikkeiden ja lääkkeiden pakkauksiin.

Nevalaisen mukaan kartongin ostajia kiinnostaa enemmän arkitettu kuin rullalla oleva kartonki. Jos kartongin ostaja ei saa Stora Ensolta arkitettua kartonkia, hän arkittaa sen muualla. Siksi Inkeroisissa halutaan nyt saada aiempaa suurempi siivu kartongin jalostuksesta lopputuotteeksi.

— Haluamme kustannussyistä nostaa omaa arkituskapasiteettiamme. Tällä hetkellä arkitamme tehtaalla itse noin puolet tuotannostamme. Uuden arkkileikkurin avulla arkitetun kartongin osuus tuotannostamme nousee yli 60 prosenttiin.

Stora Ensolle on halvempaa arkittaa kartonki omalla tehtaalla kuin alihankkijalla. Säästöä syntyy myös muun muassa kuljetuskustannuksista.

Katja Juurikko, Katja Juurikko

Inkeroisten kartonkitehtaalla on parhaillaan käynnissä viidennen arkkileikkurin asennus. Laajennetussa hallissa on tilaa myös kuudennelle arkkileikkurille.
Inkeroisten kartonkitehtaalla on parhaillaan käynnissä viidennen arkkileikkurin asennus. Laajennetussa hallissa on tilaa myös kuudennelle arkkileikkurille.

Kartonkitehtaan vuosituotannon kapasiteetti on 280 000 tonnia. Sen suurempaan tuotantoon tehtaalla ei Nevalaisen mukaan nykyään pystystä ilman uusia investointeja.

— Viiden viime vuoden aikana olemme nostaneet kartongin tuotantomääriä yli 20 prosenttia.

Mikrokuitusellusta odotetaan apua tulevaisuuden tuotekehitykseen

Stora Enso kertoi viime vuoden alussa tavoittelevansa mikrokuitusellusta valmistetun pakkauskartongin vuosituotannon kasvattamista 500 000 tonniin vuodessa. Tätä varten yhtiö investoi 9,1 miljoonaa euroa kuluttajapakkauksia valmistaviin tehtaisiinsa Imatralla, Inkeroisissa ja Ruotsin Forsissa.

Valtaosa investoinnista painottuu Imatralle, jossa rakennetaan mikrokuitusellua kartonkituotannossa käyttävä prosessilaitteisto.

— Kyse on tulevaisuuden tuotekehityksestä ja tekniikan testaamisesta. Asiasta ei ole tässä vaiheessa enempää kerrottavaa, Nevalainen sanoo.

Nalle-hiutaleiden pakkauskartonki valmistetaan Inkeroisissa

Ostaessaan Raision Nalle-hiutaleita tai Haganolin Apteekin salmiakkia kouvolalainen saa käsiinsä lähellä tuotetun pakkauksen.

— Ainakin nämä tuotteet on pakattu Inkeroisten tehtaalla valmistettuun kartonkiin, Stora Enson Inkeroisten kartonkitehtaan tiedotuspäällikkö Hanna Myllyntausta kertoo.

Pro Carton

Nalle-hiutaleet pakataan Stora Enson Inkeroisissa valmistamaan kartonkiin.
Nalle-hiutaleet pakataan Stora Enson Inkeroisissa valmistamaan kartonkiin.

Tehtaanjohtaja Taisto Nevalaisen mukaan kauppojen hyllyillä ja pakastealtaissa olevissa kartonkikoteloissa ei kerrota kartongin valmistajaa eikä valmistuspaikkaa.

— Aika usein yhden tuotteen yksi pakkaustyyppi tehdään yhden valmistajan kartongista, mutta ei läheskään aina. Kotelossa voi helposti olla kahta erilaista kartonkilaatua.

Inkeroisissa kartonkikone tekee samalla kertaa pakkaukseen kolme kuitukerrosta ja pigmenttipäällystyksen. Päällystyksellä painopinta tulee sileäksi.

— Emme tee Inkeroisissa pakastekoteloiden tai pahvilautasten muovipäällystyksiä emmekä alumiinilaminointeja, Nevalainen kertoo.

Kotelokartongin pinta- ja selkäpuoli on valkaistua sellua ja keskikerros mekaanista sellumassaa.