Kiky ja työllisyyden kasvu söivät Kouvolan verotuloja — Säästöohjelman tavoitteista toteutui vain noin kolmannes

Kouvolan saamat kunnallisverot jäivät seitsemän miljoonaa pienemmiksi kuin talousarviossa oli ennakoitu. Talousarvion laadinnassa oli käytetty Kuntaliiton ja Verohallinnon ennustetta.

Jussi Lopperi

Kunnallisverotulot oli arvioitu reilusti liian suuriksi Kouvolan vuoden 2018 talousarviossa.
Kunnallisverotulot oli arvioitu reilusti liian suuriksi Kouvolan vuoden 2018 talousarviossa.

Kouvolan kaupungin vuoden 2018 piti alkuperäisen talousarvion mukaan päätyä reilun miljoonan miinukselle. Kun kaupunginhallitus hyväksyi viime vuoden talousarvion 20. marraskuuta 2017, tilikauden tulos -sarakkeessa oli luku -1,054 miljoonaa euroa.

Tilinpäätöksessä tilikauden tulos oli -26 miljoonaa euroa. Arvion ja toteuman välinen ero oli 25 miljoonaa euroa.

Syiksi roimalle alijäämälle kerrottiin verotulojen odottamaton notkahdus ja ostopalvelumenojen kasvu.

Kouvolan saamat kunnallisverot jäivät merkittävästi pienemmiksi kuin oli ennakoitu. Talousarviossa niitä oli ennakoitu kertyvän noin 290 miljoonaa euroa, mutta määrä jäi 283 miljoonaan. Arvio heitti siis seitsemällä miljoonalla.

Talousarvion suunnittelussa käytettiin Kuntaliiton ja Verohallinnon ennustetta, jossa kunnallisverokertymä oli arvioitu toteutunutta suuremmaksi.

— Toki tilannetta aina arvioidaan itsekin, mutta verotus on kaiken kaikkiaan niin monimutkainen asia, että ennusteisiin täytyy luottaa. Loppukesästä alkoi näkyä, ettei ennuste pidä paikkaansa, Kouvolan talousjohtaja Hellevi Kunnas sanoo.

Tilinpäätöksessä keskeiseksi syyksi kunnallisverojen romahtamiseen nimetään odottamattoman suuret veronpalautukset.

— Ennakonpidätysprosentit ovat olleet liian suuret vuoden 2017 verotuksessa. Niissä ei ollut huomioitu, että kilpailukykysopimus (kiky) leikkasi kuntien ja valtion palveluksessa olevien lomarahoja 30 prosentilla.

Verotuksen oikaisu- ja palautusosuudet olivat Kouvolassa vuoden 2017 verotuksen osalta 30,9 miljoonaa euroa. Vuonna 2016 ne olivat 23,7 miljoonaa ja vuonna 2015 21,6 miljoonaa.

— Lomarahaleikkauksen vuoksi ihmisten ansiotulot pienenivät, ja kunta sai myös siksi vähemmän verotuloja, Kunnas huomauttaa.

Kunnallisveroja vähentää myös Kouvolan väkiluvun lasku: vähemmän veronmaksajia merkitsee vähemmän verotuloja. Väestökehitys on otettu huomioon talousarviota laadittaessa.

Ekonomisti Aki Savolainen Verohallinnosta toteaa kikyn vaikuttaneen siihen, ettei alkuvuoden ennuste osunut kohdalleen.

— Verokorttilaskennassa ei voi tietää etukäteen, kuka työskentelee seuraavana vuonna julkisella sektorilla ja saa vähemmän lomarahaa.

Savolaisen mukaan kikyn merkitys ei kuitenkaan ollut ratkaiseva.

— 2000-luvulla veronpalautukset ovat kasvaneet silloin, kun työllisyys on kasvanut. Kun ihmiset pääsevät töihin tai etenevät urallaan, he yleensä muuttavat myös verokorttia. Silloin heillä on taipumus yliarvioida tulot tai aliarvioida vähennykset, mikä johtaa isoihin palautuksiin.

Huostaanotoista ja ohjelmista satojentuhansien lisäkulut

Kouvolalla oli vuodelle 2018 säästötavoitteita, joista osa asetettiin vasta lokakuussa, kun talouden merkittävä heikkeneminen oli havaittu. Toimialojen oli tarkoitus säästää noin 6,3 miljoonan euron verran, mutta säästöistä toteutui vain 2,3 miljoonaa.

Suurin toteutumattomien säästöjen potti, 2,4 miljoonaa, osui lasten ja nuorten palveluille. Kouvolan kasvatus- ja opetusjohtaja Veikko Niemi kertoo, että vastaan tuli useita ennakoimattomia menoeriä.

— Perheille tuli vaikeita kriisejä, ja lapsia jouduttiin ottamaan huostaan enemmän kuin oli suunniteltu. Tämä aiheutti merkittävän ylityksen ostopalvelujen kustannuksiin. Yhden huostaanoton hinta on vuositasolla noin 150 000 euroa.

Myös Microsoftin lisenssimaksujen odottamaton nousu toi satojentuhansien lisäkulut. Perusopetuksen käytössä on tuhansia Microsoftin ohjelmistoilla toimivia tietokoneita ja tabletteja.

Lasten ja nuorten palvelut alitti budjettinsa 1,7 miljoonalla eurolla, mutta tavoitteen mukainen säästäminen ei onnistunut.

— Saimme ohjeen säästää tarvikkeiden ja laitteiden hankinnoissa. Koulu kuitenkin tarvitsee tietyt välineet ja materiaalit.