Naiset pitävät Suomen mitalikannassa — Venäjä kaatui jääkiekon pronssiottelussa 3—2

AOP/Sergei Bobylev

Suomen naiset pääsivät juhlimaan jääkiekon olympiapronssia kahdeksan vuoden tauon jälkeen.
Suomen naiset pääsivät juhlimaan jääkiekon olympiapronssia kahdeksan vuoden tauon jälkeen.

Suomi on saanut neljännen pronssimitalinsa Pyeongchangin olympialaisissa, kun naisten jääkiekkomaajoukkue palasi mitalikantaan kahdeksan vuoden tauon jälkeen.

Naisleijonat lähtivät pronssiotteluun Venäjän olympiaurheilijoita vastaan suosikkeina, mutta joutuivat hyvin tiukille ennen kuin 3—2 (1—0, 2—0, 0—1) -voitto varmistui. Pronssi olisi Suomen naiskiekkoilijoille kolmas olympialaisissa. Aikaisemmat tulivat vuonna 1998 Naganossa ja vuonna 2010 Vancouverissa.

Suomi sai pronssiotteluun unelma-alun, kun Petra Nieminen teki jo kolmannella minuutilla ylivoimalla ensimmäisen osuman. Susanna Tapani lisäsi heti toisen erän alussa Suomen johdon 2—0:aan, mutta Venäjän tähtipelaaja Olga Sosina kavensi nopeasti.

Linda Välimäen maali ajassa 32.18 toi Suomelle taas hiukan tilaa hengittää vapaammin, mutta loppu meni jännäksi, kun Ludmila Beljakova iski ylivoimalla läpiajosta 3—2-maalin ajassa 46.03.

— Sanat eivät riitä kuvailemaan tätä tunnetta, Suomen kapteeni Jenni Hiirikoski sanoi Ylen haastattelussa.

— Itse olen odottanut tätä kahdeksan vuoden ajan. Sotshin epäonnistuminen antoi vain lisää voimia meille.

Hiirikoski myönsi, että pronssikamppailusta tuli ehkä odottamattomankin tiukka.

— Olemme pelanneet hienon turnauksen, mutta Venäjä teki tästä kovan pelin. Onneksi Noora (Räty) piti viimeisenä lenkkinä meidät pelissä mukana kolmannessa erässä.

Pronssi oli Suomelle se mitali, johon realistisesti oli mahdollisuuksia — USA ja Kanada olivat totutusti kaukana edellä. Hiirikoski lupasikin kunnon mitalijuhlia.

— Kyllä mä luulen, että me osataan tällä porukalla juhlat järjestää.

Naisurheilijat ovat voittaneet kaikki Suomen neljä mitalia näissä olympialaisissa. Aiemmin palkintokorokkeelle ovat nousseet lumilautailija Enni Rukajärvi slopestylessa ja maastohiihtäjä Krista Pärmäkoski yhdistelmäkilpailussa ja 10 kilometrin vapaan tyylin kisassa.

Parisprintin kultamitalit Yhdysvaltoihin ja Norjaan

Maastohiihdon parisprinteissä kultamitalit menivät Yhdysvaltoihin ja Norjaan.

Naisten kisassa USA:n Jessica Diggins yllätti ankkuriosuuden loppusuoralla sekä ruotsalaisen olympiasprintin voittajan Stina Nilssonin että Norjan Maiken Caspersen Fallan. Suomen Mari Laukkanen ja Krista Pärmäkoski hiihtivät viidenneksi.

Miesten viestissä Norja ei enää antanut muiden yllättää. Johannes Hösflot Kläbo repi ratkaisevan eron toisella osuudella ja otti kisojen kolmannen kultamitalinsa. Martin Johnsrud Sundby oli toinen kultamitalisti.

Venäjä (OAR) sai hopeaa ja Ranska pronssia niukasti ennen Ruotsia. Suomi oli Martti Jylhän ja Ristomatti Hakolan voimin yhdeksäs.