Sinnikäs Kouvot venytti välierien ratkaisun tiistaiksi Saloon — "Se olisi kamala tilanne, jos pelaajat käyvät kuumana ja valmentaja alkaa käydä kuumana"

Moises Garibay

Kouvojen Brian Asbury oli kentän paras pelaaja. Asbury heitti 27 pistettä.
Kouvojen Brian Asbury oli kentän paras pelaaja. Asbury heitti 27 pistettä.

Korisliigan klassikkojen joukkoon kohonnut semifinaalisarja Kouvojen ja Salon Vilppaan välillä saa huipennuksensa tiistaina Salohallissa.

Kouvot väänsi sunnuntaina kuudennessa välierässä Kouvolan jäähallissa voiton 95—86 (43—38) ja tasoitti ottelusarjan tilanteeksi 3—3, kun molemmat joukkueet ovat voittaneet kaikki kolme kotiotteluaan.

Tiistain voittaja kohtaa finaaleissa Kauhajoen Karhun. Häviäjä pelaa pronssista kotkalaista KTP-Basketia vastaan.

Äitienpäivän jännitysnäytelmä 1 872 katsojalle oli erittäin tasainen ja tunteikas kamppailu. Johtoasema vaihtui matsin aikana peräti 21 kertaa.

Kouvot voitti ottelun, vaikka sillä oli tilastoissa jopa 17 pallonmenetystä ja vain yhdeksän syöttöä. Vilpas selvisi seitsemällä menetyksellä ja herkutteli 19 syöttöä.

Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen viittasi tilastoihin ja tokaisi, että parannettavaa jää aika paljon seiskapeliin.

Teknisiä virheitä ja täyttyneitä virhetilejä

Ottelun panokset eivät voineet olla näkymättä. Teknisiä virheitä napsahti yksi molemmille joukkueille.

Brandon Taylorin ja Juho Nenosen pihdeissä ollut Kouvojen Thomas Gipson III tuskaili taas tuomariston suuntaan.

Vilppaan mestarillinen pelintekijä Teemu Rannikko puolestaan sortui kalastelemaan virhettä kolmen pisteen kaaren takaa ja sai Johannes Sarekoskelta tekun floppaamisesta.

Rannikon, Taylorin ja Antonio Ballardin virhetilit täyttyivät viimeisellä 10-minuuttisella. Samoin kävi Kouvojen Ville Kaunistolle (13/12).

Runkosarjan korikuninkuuden voittanut Brian Asbury nousi Kouvojen ykköseksi. Asbury (27/11) upotti kakkoset 63 prosentin teholla ja höysti siihen päälle seitsemän vapaaheittoa.

Aiemmissa Vilpas-sarjan mittelöissä Asbury oli tehnyt pisteitä haarukkaan 10—14.

Asbury sai tanakampaa roolia Gipsonin virhevaikeuksien takia ja käytti tilaisuutensa mitä parhaiten. Asbury on siitä mielenkiintoinen pelaaja, että hän vei korikuninkuuden joukkueensa aloitusviisikon ulkopuolelta.

— Hänelle on varmasti kova paikka olla sarjan paras korintekijä, mutta tulla peliin penkiltä. Mutta ymmärretään se, että hän vahvistaa meidän kakkosviisikkoamme, Lehtonen sanoi.

Asbury kommentoi, että Lehtonen on läpi semifinaalien kehottanut häntä pysymään valmiina joka hetki.

Hermokontrolli on toistunut Lehtosen puheissa usein. Päävalmentaja joutui rauhoittelemaan kotiyleisön suurta suosikkia Gipsonia, joka viileni penkille neljän virheen takia. Gipson pelasi vain 18 minuuttia.

— Toivoisin, ettei hän sanoisi tuomareille mitään. Se on koutsin ohje, että aina kun vastoinkäyminen tulee, rupea pelaamaan jo seuraavaa possessionia (pallonhallintaa), Lehtonen totesi Gipsonista.

Hirvosen paluu merkittävä Kouvoille

Kouvot sai kokoonpanoonsa takaisin pelintekijä Tuomas Hirvosen, joka ei perjantaina Salossa ollut pelikunnossa. Hirvonen (14/2) kellotti runsaat 33 peliminuuttia ja palautti liikkeen ja ajatuksen Kouvojen hyökkäyspeliin.

Perjantain ottelussa Severi Kaukiainen tuurasi Hirvosta ja nakutti 37 minuutissa viisi kolmosta. Lehtosen mukaan Hirvosen paluun merkitys on Kouvoille ääretön.

— Kaukiainen on hyvä pelaaja ja hyvä heittämään kolmen pisteen heittoja. Tumpilla (Hirvonen) on pallovarmuus, nopeus ja organisointi vielä seuraavalla stepillä. Hän toimittaa palloa oikeaan paikkaan, Lehtonen vertaili nuorten maajoukkueissa pelanneita takamiehiä.

Iisalo: Rikoimme liikaa

Kouvot pääsi sunnuntaina vapaaheittoviivalle järisyttävät 32 kertaa ja latoi sieltä 26 pistettä. Vilppaalle vapaaheittoja kertyi vain kymmenen. Vilppaan päävalmentajalla Joonas Iisalolla oli ottelun aikana vihellyksistä paljon asiaa tuomareille, mutta loppusummerin soitua Iisalo tunnusti, että Vilpas otti liikaa virheitä.

— Joukkuevirheet täyttyivät joka jaksolla omasta hölmöydestämme. Sitä ei voi tehdä enää tiistaina Salohallissa. Jos ottelun tempo menee noin alhaiseksi, että asutaan viivalla, se on ehdottomasti Kouvojen etu. Meidän pitää olla aggressiivisia, mutta emme voi rikkoa koko ajan.

Iisaloon ja omaankin taustaansa verrattuna Lehtonen otti koko ottelun oikein lunkisti kentän laidalla. Näin siitäkin huolimatta, että ottelusarja oli katkolla ja Kouvot pakkovoiton edessä.

— Tullaan siihen pisteeseen, että tämä on kuitenkin pelaajien peli. Antin (apuvalmentaja Hurri) kanssa me olemme rauhallisia. Se olisi kamala tilanne, jos pelaajat käyvät kuumana ja valmentaja alkaa käydä kuumana. Silloin lähtee läikkymään, Lehtonen totesi.

Luetuimmat

Kommentoidut