Petanquen Suomen mestaruuksista kisataan ensi viikolla Mielakassa — Katsojille järjestetään omia kisoja, joista voi voittaa palkintoja

Mielakan rinnekeskus tarjoaa huippupuitteet petanquen SM-kisoille. Kouvolan urheilupetanque vastaa järjestelyistä ja himoaa mitaleja kotikentällään. Yleisöllä on mahdollisuus osallistua oheiskilpailuun.

Katja Juurikko

Kouvolan urheilupetanque ry:n puheenjohtaja Jarkko Pahkala pitää Mielakan hiekkakenttää erinomaisena alustana.
Kouvolan urheilupetanque ry:n puheenjohtaja Jarkko Pahkala pitää Mielakan hiekkakenttää erinomaisena alustana.

Kouvolan urheilupetanque ry:n puheenjohtaja Jarkko Pahkala hyrisee tyytyväisyyttään suurtapahtuman alla. Petanquen Suomen mestaruuksista kilvoittelee sunnuntaina Kouvolassa käynnistyvissä kisoissa lähes 350 pelaajaa.

Kilpailukeskuksena toimii Mielakan rinnekeskus. Kouvolan urheilupetanque vastaa käytännön järjestelyistä eli kentistä, pelikaavioista ja tulospalvelusta.

— Mielakan pysäköintialue on todella hyvä kenttä kilpapelaamiseen. Kova pohja sekä sopiva kivipitoisuus ja epätasaisuus tuovat pelaajan teknisen taidon esille ja harjoittelun tuloksen näkyviin. Kenttä on vaativa, mutta looginen eli heitto toimii samalla tavalla.

Petanquessa tavoitteena on pelata omat pelikuulat lähimmäs alkuun heitettävää maalipalloa eli snadia. Toisen joukkueen kuulia saa siirtää osumalla omilla kuulilla niihin. Lähinnä snadia olevista omista kuulista saa yhden pisteen. Peli pelataan yleensä 13 pisteeseen.

Trippeli, eli kolmihenkisin joukkuein käytävä kisa on petanquen kuninkuuslaji. Sen lisäksi Kouvolassa kisataan duppelin (kaksi jäsentä joukkueessa) ja singelin (yksilökisa) SM-mitaleista. Kilpailuluokkia ovat yleinen, naiset, veteraanit ja juniorit.

Katja Juurikko

Kouvolan urheilupetanque ry vastaa SM-kisojen käytännön järjestelyistä.
Kouvolan urheilupetanque ry vastaa SM-kisojen käytännön järjestelyistä.

Parhaimmillaan 60 kuulaa ilmassa yhtä aikaa

Viikon kestävät petanquen SM-kisat tarjoavat pitkiä päiviä pelaajille, sillä ottelut alkavat aamulla kello yhdeksän ja pelipäivä saattaa päättyä illalla samaan aikaan.

Kahden joukkueen tai henkilön välillä käytävä ottelu saattaa kestää 40—120 minuuttia, ja kun pudotuksin etenevä pelikaavio sisältää useita vaiheita, tulee päivälle pituutta.

— Yhden heiton kesto on pyritty rajoittamaan 45 sekuntiin, mikä lyhentää pelin kestoa.

Parhaimmillaan kuula lentää yli 60 kentällä, kun alkaa taisto singelipelin mestaruudesta. Pelipäivä huipentuu loppuotteluihin, jotka on keskitetty näyttävästi pääareenalle katsomon eteen.

— Lähetämme loppupelistä suoraa live-lähetystä Facebook-sivuillamme.

Pahkalan mukaan yleisö on tervetullut seuraamaan kisoja pitkin päivää. Eikä katsojien tarvitse tyytyä pelkästään katseluun, vaan he pääsevät halutessaan mukaan lajin tunnelmaan.

— Päivän aikana järjestämme katsojille ja kilpailuista pudonneille pelaajille oheiskilpailuja, joiden palkintoja pääsee tavoittelemaan viiden euron maksulla.

Katja Juurikko

Heittoympyrän halkaisija on 35—50 senttimetriä.
Heittoympyrän halkaisija on 35—50 senttimetriä.

Kouvola tavoittelee mitaleja kotikisoista

Petanque on kilpatasolla urheilua, jossa pärjätäkseen pitää treenata paljon. Kouvolassa olosuhteet tähän ovat mainiot, sillä Kouvolan urheilupetanquen ylläpitämä Suomen paras halli Somerotiellä mahdollistaa ympärivuotisen harjoittelun.

SM-kisoissa seura ei tyydy pelkkään järjestäjän rooliin.

— Seurasta osallistuu kisoihin 15 kilpailijaa ja tavoittelemme useassa lajissa pääsyä kahdeksan joukkoon. Itse elättelen mitalitoiveita kaikissa kolmessa lajissa, Pahkala sanoo.

Keväällä seura yllätti kaikki voittamalla seurajoukkueiden SM-hopeaa Valkeakoskella. SM-kisoihin tulee kilpailijoita ympäri Suomen. Helsinki on lajin vahvaa aluetta.

Kansainvälisesti petanqueta pelataan 106 maassa. Lajin emämaa Ranska hallitsee Euroopan ja maailman kenttiä, mutta muun muassa Afrikan maat ovat kovassa nousussa.

— Maailmassa on 600 000 lisenssipelaajaa, joista puolet tulee Ranskasta. Suomessa on 540 lisenssipelaajaa ja seuroja 51.

Petanque SM-kisat Kouvolassa

Aika: 30.6.—6.7.

Paikka: Mielakan rinnekeskus

Pelaajia: 348

Suorituksia: 960

Sarjat: Yleinen, juniorit, naiset, veteraanit

Pelimuodot: Singeli, duppeli, trippeli

Uusimmat uutiset