KooKoo teki seurahistoriaa U18-juniorien SM-sarjassa – "Aletaan olla siinä pisteessä, että harjoittelu ja työnteko alkavat näkyä"

Kolme vuotta sitten KooKoo U20 eteni alkusarjasta kymmenen parhaan joukkueen SM-liigaan. Nyt saman tempun teki U18-joukkue.

Tapio Ahlroth

Maalivahti Tuukka Niskanen (vasemmalla), kapteeni Mikael Sorsa ja vastuuvalmentaja Antti Kinnunen ovat olleet viemässä KooKoota tasaista ravia U18-juniorien SM-sarjassa kärkikymmenikköön.
Maalivahti Tuukka Niskanen (vasemmalla), kapteeni Mikael Sorsa ja vastuuvalmentaja Antti Kinnunen ovat olleet viemässä KooKoota tasaista ravia U18-juniorien SM-sarjassa kärkikymmenikköön.

KooKoo pelaa tänä keväänä ensimmäistä kertaa seurahistoriassaan jääkiekon U18-juniorien SM-sarjassa.

KooKoo kaapi 18 joukkueen alkusarjassa 24 ottelusta pistemäärän, joka oikeutti 10. sijaan.

Koronan sotkemalla syyskaudella joukkueet pantiin sarjataulukossa paremmuusjärjestykseen pistekeskiarvon perusteella, koska siirtojen ja perumisten takia joukkueet pelasivat eri määrän otteluita.

KooKoo pelasi tasaisen alkusarjan ja voitti puolet otteluistaan maalierolla 78–75. Startti oli mainio: seitsemästä ottelusta viisi voittoa.

Vastuuvalmentaja Antti Kinnunen kehuu joukkueen onnistuneen laajalla rintamalla. Pistepörssi antaa tukea Kinnusen sanoille. Kahdeksan KooKoo-pelaajaa nakutti vähintään 12 pistettä.

Sarjataulukossa kouvolalaisjoukkueen edelle pinkoneista yhdeksästä ryhmästä ainoastaan Kärpillä ja Ässillä on enemmän 12 pisteen nikkareita.

– Kesäharjoittelu ja seitsemän harjoitusottelua näyttivät, että pääsy kymmenen parhaan joukkoon on realistinen tavoite eikä haihattelua. Sarja lähti hyvin käyntiin. Se loi uskoa koko joukkueeseen.

Kuopion kasvatti Kinnunen, 29, on työskennellyt KooKoon juniorivalmentajana syksystä 2014. Uuden luvun kirjoittaminen seuran historiaan tuntuu hyvältä paitsi pelaajien puolesta myös omalla kohdalla.

– Totta kai tavoitteena on ollut koko ajan nostaa kilpajoukkueita ylöspäin. Tässäkin saavutuksessa on kyse pitkän ajan prosessista, sillä joukkueen runkopelaajien kanssa on tehty päämäärätietoisesti hommia kolmen kauden ajan. Aletaan olla siinä pisteessä, että harjoittelu ja työnteko alkavat näkyä.

Toiminnan ytimessä hommia paiskinut Kinnunen sanoo, että seitsemän vuoden aikana on lisätty laatua arkeen kaikissa juniori-ikäluokissa.

– Pitkäjänteisyys on avainjuttu, jota pitää jatkaa edelleen.

Jussi Lopperi

6280479.jpg

Suomi ja viisi muuta

Kinnunen muistuttaa, että aiemmilla kausilla voitot jäivät vähiin. Siitä huolimatta valmentajat ja pelaajat ovat jaksaneet jatkaa töitä suunnitelmallisesti.

– Yhtenäisen joukkueen viisikkopelaamisen ansiosta olemme menestyneet tällä kaudella isojakin seuroja vastaan.

Antti Kinnusella on apunaan valmentaja Reino Soijärvi ja maalivahtivalmentaja Ossi Aaltonen. Pelaajisto on harvinaisen kansainvälinen, sillä edustettuna on Suomen lisäksi viisi muuta kansallisuutta.

Aletaan olla siinä pisteessä, että harjoittelu ja työnteko alkavat näkyä. — Antti Kinnunen

Kehitysvalmentaja Lovro Bajc on ollut linkkinä ulkomaalaispelaajien kontaktoinnissa.

Kinnusen mukaan KooKoossa on jouduttu törmäämään kilpavaiheen realiteetteihin, eli isoihin pelaajamäärien ja laadun vaihteluihin ikäluokkien välillä.

– Kilpailullisuutta on lisätty vuosittain, ja potentiaaliset ulkomaalaiset pelaajat on havaittu hyviksi lisäämään laatua joukkueisiin. Samalla olemme pyrkineet pitämään kiinni siitä, että mahdollisimman moni paikallinen pysyy joukkueessa, Kinnunen sanoo.

Tapio Ahlroth

Lovro Bajc esitteli KooKoo Juniorien visiota Kouvolan Sanomissa tammikuussa 2020. Bajcin mukaan seura haluaa saada A-, B- ja C-nuorten SM-sarjassa joukkueidensa sarjasijoitusten keskiarvoksi 14 vuoteen 2024 mennessä. Lisäksi seura haluaa olla Suomen paras kehittäjäorganisaatio vuonna 2028.
Lovro Bajc esitteli KooKoo Juniorien visiota Kouvolan Sanomissa tammikuussa 2020. Bajcin mukaan seura haluaa saada A-, B- ja C-nuorten SM-sarjassa joukkueidensa sarjasijoitusten keskiarvoksi 14 vuoteen 2024 mennessä. Lisäksi seura haluaa olla Suomen paras kehittäjäorganisaatio vuonna 2028.

"Kouvolassa on totuttu alempiin SM-sarjoihin"

KooKoon omat kasvatit, maalivahti Tuukka Niskanen, 17, ja kapteeni Mikael Sorsa, 17, ovat nuorisokielellä ilmaistuna mehuissaan SM-sarjapaikasta.

Juuriltaan kouvolalainen kaksikko myöntää, että Kouvolassa on totuttu juniorijoukkueiden alempiin SM-sarjoihin tai Mestikseen. Siksi on monin verroin hienompaa päästä itse kokemaan kevätkauden kovat pelit ylemmässä jatkosarjassa.

– Maailmalta tulleet pelaajat ovat tuoneet joukkueeseen kilpailuhenkisyyttä. Se puskee ja opettaa meitä suomalaisia pelaajia eteenpäin. Samalla opimme käyttämään englannin kieltä arjessa, Niskanen arvioi.

Sorsan mielestä KooKoon avaintekijä on yhteishenki.

– Kukaan ei ole kenenkään yläpuolella. Kaikki ovat nöyränä pukukopissa. Sitä kautta joukkuepelikin on parantunut.

Niskasen torjuntaprosentti 92,3 oli alkusarjasta kolmasosan pelanneiden maalivahtien vertailussa neljänneksi paras.

Sorsa puolestaan naputteli hyökkääjän paikalta 22 ottelussa tehot 4+8=12.

Tapio Ahlroth

6223451.jpg

U20 teki saman kolme vuotta sitten

Muut joukkueet SM-sarjassa ovat Kärpät, Ässät, HIFK, KalPa, SaiPa, Lukko, JYP, Jokerit ja Kiekko-Espoo. KooKoo on tuoreella historiallisella saavutuksellaan samalla varmistanut sen, että ensi kausi alkaa U18-juniorien SM-sarjassa.

Suomen Jääkiekkoliitto muutti juniorisarjojen nimiä tälle kaudelle. U18 on entinen B-nuoret.

Kolme vuotta sitten KooKoon A-juniorijoukkue eteni nuorten SM-liigan (nykyinen U20 SM-sarja) alkusarjasta kymmenen parhaan joukkueen liigaan. Se on myös pala kouvolalaista jääkiekkohistoriaa.