Kouvolalaistiimillä hienot SM-kilpailut brassijujutsussa

Suvi Salmimies, Kim Lipsanen, Niki Kahila ja Toni Lipsanen iskivät kaikki kiinni mitalikantaan. Menestysnelikosta ainakin osa suuntaa tammikuun EM-kisoihin Lissaboniin.

Vesa A. Vainio

Suvi Salmimies otteli kultaa, Niki Kahila (oikealla) hopeaa ja Toni Lipsanen (toinen vasemmalta) pronssia. Kim Lipsasen saaliina oli kaksi pronssia.
Suvi Salmimies otteli kultaa, Niki Kahila (oikealla) hopeaa ja Toni Lipsanen (toinen vasemmalta) pronssia. Kim Lipsasen saaliina oli kaksi pronssia.

Brasilialaisen jujutsun suosio kasvaa kohisten niin Suomessa kuin Kouvolassa. Laji on noussut kamppailulajien ykköseksi harrastajamäärissä. Viikonloppuna käydyt SM-kisat kokosivat Helsinkiin lähes 500 kilpailijaa, ja Gracie Barra Kouvola lähti mitalijahtiin neljän urheilijan iskukykyisellä tiimillä.

Kouvolalaiset näyttivät monelle suurkaupungin seuralle tekemisen mallia, sillä jokainen nelikosta palasi kotiin mitali kaulassaan. Suvi Salmimies otteli kultaa, Niki Kahila hopeaa ja Toni Lipsanen pronssia. Kim Lipsasen saaliina oli kaksi pronssia.

Vapaaottelua päälajinaan pitävä Salmimies näkee brasilialaisen jujutsun palvelevan ja tukevan vapaaottelua. Toiset arvokisat hieman pelottivat etukäteen, mutta turhaan, sillä vastustajilla ei ollut nokan koputtamista sinisen vyön sarjan matseissa.

— Kolme ottelua ja kolme voittoa niin, että vastustaja ei saanut yhtään pistettä. Se on kuin jääkiekkomaalivahti pelaisi kolme nollapeliä putkeen. Vahvuuteni ja vapaaottelutaustani olivat voittojen avaimina.

Porukan kokenein arvokisailija on Kim Lipsanen, jolla on vyöllään useita erivärisiä mitaleita kultaisesta lähtien. Purppuravyön alle 70-kilon sarjassa otteleva Lipsanen oli vähän pettynyt oman sarjansa pronssiin, mutta balsamia tuli avoimesta luokasta.

— Arvostan avoimen luokan pronssin erittäin korkealle. Mitaleilla ovat yleensä yli 80-kiloiset ottelijat, joten näin kevyenä otettu mitali on todella kova juttu.

Kahilan sinisen vyön alle 82-kiloisten sarjassa otettu hopea oli miehen ensimmäinen laatuaan. Mitalin väri ylitti kaikki odotukset ja finaaliin pääsy yllätti siinä määrin, ettei hän pystynyt latautumaan siihen riittävästi. Henkinen puoli on nimittäin Kahilan ehdoton vahvuus.

— En ole teknisesti ja taidollisesti kovin vahva, mutta saan aina sellaisen kisamoodin päälle, mikä tuo aggressiivisuutta ja tulosta. Toki olen myös altis tyhmille virheille.

Toni Lipsasella, Kimin isommalla ja vahvemmalla veljellä, oli ristiriitaiset tunteet ennen SM-kisoja. Alla oli tuskainen kausi ja ura oli tietyssä mielessä vaakalaudalla. Isot paineet kääntyivät kuitenkin helpoksi tekemiseksi, mikä johti sinisen vyön alle 76-kiloisten sarjan pronssiin.

— Teimme tiimin kanssa ottelusuunnitelman, mikä toimi täydellisesti. En kestä joutua tappiolle, sillä olen tällainen ”muromies”. Olen tosi tyytyväinen, olen taas takaisin.

Vöiden luokat menevät lajissa järjestyksessä valkoinen, sininen, purppura, ruskea ja musta. Valkoisen ja sinisen vyön luokat ovat suosituimmat, painoluokista vastaavasti alle 76-kiloiset.

SM-kullan voittanut kilpailija saa 300 euron stipendin EM-kisoihin, jotka pidetään tammikuussa Portugalin Lissabonissa. Muiden on käytävä enemmän tukijoukkojen taskulla. Kouvolalaisnelikosta ainakin Kim Lipsanen nousee kisakoneeseen, muut vielä miettivät, halukkuutta löytyy kyllä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet