Koripallosta kehittyi urheilua monipuolisesti harrastaneelle Chalina Mäkelälle nopeasti ykkösjuttu — "Rakastuin korikseen"

Jussi Lopperi

Chalina Mäkelä harjoittelee omatoimisesti lähes päivittäin. Mansikka-ahon ulkokorit ovat tulleet lahjakkuudelle viime viikkoina tutuiksi.
Chalina Mäkelä harjoittelee omatoimisesti lähes päivittäin. Mansikka-ahon ulkokorit ovat tulleet lahjakkuudelle viime viikkoina tutuiksi.

Chalina Mäkelä ehti kokeilla useampaa eri urheilulajia, kunnes löysi omansa puolitoista vuotta sitten.

— Koulun liikuntatunnilla pelasimme koripalloa ja siitä innostuin.

Ennen koripallon aloittamista Mäkelä ehti harrastaa tanssia, tennistä ja jalkapalloa. Hän on myös kokeillut yleisurheilua, sählyä ja luistelua.

— Kun aloitin koripallon, jätin aluksi jalkapallon ja tanssin tauolle, koska aika ei riittänyt kaikkeen. Sitten rakastuin korikseen ja jätin muut harrastukset, 13-vuotias Chalina Mäkelä kertoo.

Hän muistaa edelleen hyvin, millaista oli mennä ensimmäisiin koristreeneihin Kuntotalolle.

– Jännitti ihan sikana. Ensimmäisissä harjoituksissa koutseina olivat Ööke Vesala ja Laura Sääksjärvi. Treenit olivat ihan erilaiset, joihin olin tottunut vaikka futiksessa.

Kouvojen C-tyttöjoukkueessa pelanneelle Chalina Mäkelälle on hahmottunut jo lajin parhaat ja vaikeimmat puolet.

— Parasta on nopeus. Ja tietysti se, että koripallo on joukkuelaji.

— Vaikeinta on häviäminen.

Myös kehittämiskohteet ovat lupaavalla koripalloilijalla tiedossa. Mäkelä tietää, että tekemistä riittää vielä paljon tavoitteiden saavuttamiseksi.

— Kaikessa on kehitettävää, tietenkin. Kaikkea voi aina kehittää, pääasiassa pelintekijän vaativalla tontilla pelaava Mäkelä painottaa.

Nopea oppimaan

Kouvolan Urheiluakatemian koripallovalmentaja Jyri Lehtonen sanoo Chalina Mäkelän oivaltavan uusia asioita nopeasti.

— Yhden näytön jälkeen hän pystyy matkimaan suoritusta ja tekemään perässä. Oppimis- ja matkimiskyky nopeuttavat prosessia.

Lehtosen mukaan monipuolinen urheilutausta näkyy Chalinan tekemisessä.

— Chalinan kropan hallinta ja urheilullisuus ovat hyvää nuorten maajoukkuetasoa.

Ärsyttää ihan hirveästi, ettei pelejä ole puoleen vuoteen. — Chalina Mäkelä

— Terveenä pysyessään ja harjoitellessaan määrällisesti paljon ja oikeita asioita, hänellä on hyvät mahdollisuudet päästä kiinni maajoukkueputkeen, Lehtonen uskoo.

Omatoimista harjoittelua

Chalina Mäkelä pelasi päättyneellä kaudella Kouvojen C-tyttöjen peliasussa 14-vuotiaiden 1. divisioonaa ja 16-vuotiaiden 2. divisioonaa. Menestystä tuli mitaleiden muodossa niin Tykkimäki-turnauksen lisäksi myös Salossa.

— Ärsyttää ihan hirveästi, ettei pelejä ole puoleen vuoteen. Meillä oli suunnitteilla lähteä toukokuussa Tallinn Nord Cupiin, mutta se jää nyt koronan takia väliin.

Chalina Mäkelä ei ole kuitenkaan unohtanut koripalloa, vaikka harjoituksia ei tällä hetkellä olekaan.

— Yritän pitää treenien määrän samana kuin normioloissa. Olen käynyt melkein joka päivä Mansikka-ahon ulkokentällä treenaamassa ja pelaamassa.

Nuori koripalloilija on asettanut tavoitteensa korkealle.

— Ensimmäisenä tavoitteena olisi Susi All Stars -leiri ja ikäluokan maajoukkue. Seuraavaksi sitten pelaaminen naisten Korisliigassa. Haluaisin käydä collegen ja yliopiston Yhdysvalloissa.

Tulosta parketilla ja koulussa

Kuten nuorilla pelaajilla yleensäkin myös Chalina Mäkellä on omat esikuvansa.

— Kouvottarissa suosikkini oli Claire Lamunu. Naisten NBA-liigasta pidän Kelsey Plumista, joka pelaa Las Vegas Acesissa. Miehissä suosikkini ovat Allen Iverson ja Kyrie Irwing.

Chalina Mäkelän voi sanoa menestyvän niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Korisparketilla tulosta tulee, eikä yhtään heikommin mene koulussakaan.

— Viimeisimmän todistukseni keskiarvo oli 9,3, liikunnasta ja kuvaamataidosta tykkäävä koripalloilija kertoo.

— Myös englanti on yksi suosikkini.

Koulut ovat kiinni lähes toukokuun puoliväliin asti, joten opiskelu tapahtuu kotioloissa. Mäkelä myöntää, että koulutyö on haastavaa.

— Opetusta ei ole ja täytyy itse suunnitella opiskelun aikatauluttaminen. Lisäksi tehtäviä tulee paljon, Chalina Mäkelä sanoo.