Kaupungin latukoneisto ja aurauskalusto painavat niska limassa pitkää päivää — Liikuntapaikkapäällikkö Kirke Roos saa päivittäin kunnossapitoon liittyvää palautetta

Juha Vesala

Mansikkamäen koulun nelosluokkalaiset kiekkoilivat perjantaina Lehtomäen kaukalossa, jossa jää oli pelikunnossa. Pienryhmäopettaja Arto Sahamies tarjoaa oppilaalle pelin tuoksinassa poikittaista mailaa, mutta säästyy kuin ihmeen kaupalla kahden minuutin rangaistukselta.

Kouvolan hiihtoladut ja luistelukentät ovat olleet kuluvan talven aikana kovassa käytössä. Liikuntapaikkapäällikkö Kirke Roosin mukaan runsas lumentulo on tiennyt kiireisiä aikoja niin latukoneistolle kuin aurauskalustolle.

— Latukoneisto on ollut liikkeellä koko ajan. Ideana on ollut se, että koneet lähtevät laduille lumisateiden jälkeen, Roos sanoo.

Kouvolassa on valaistua reitistöä 110 kilometriä ja valaisematonta noin 70 kilometriä. Roosin mukaan tarkoitus on ajaa luonnollisesti ensin valaistut baanat.

— Valaisemattomat reitit hoidetaan pääreitistöjen jälkeen, jos aika vain riittää.

Kouvolalainen hiihtoväki on nauttinut hoidetuista laduista ja väkeä on reiteillä riittänyt.

— Lunta on tullut niin paljon, että vaikka latukone on reitillä käynytkin, niin lumisateen takia siellä on näyttänyt siltä, ettei kone olisikaan sitä ajanut.

Tykkylumi ei ollut ainakaan perjantaihin mennessä aiheuttanut isoja ongelmia Kouvolan latuverkostoon.

— Meidän tietoomme ei ole ainakaan tullut mitään radikaaleja juttuja. Metsureita ei ole ainakaan vielä tarvinnut hälyyttää laduille.

Aurattavaa riittää

Kirke Roosin mukaan hiihtoreittien ja luistelukenttien kunnossapitoon liittyvää palautetta on tullut paljon. Ja yleensä kun palautetta annetaan, se on lähes järjestään negatiivista.

— Kyllä sitä tulee jatkuvasti. Mielipahaa on aiheuttaa esimerkiksi se, että luistelukenttää ei ole aurattu lumisateen jälkeen välittömästi. Tai jos latukone ei ole juuri sillä hetkellä ajanut latua hyvään kuntoon, kun on itse lähdössä hiihtämään.

— Suurin osa ihmisistä ymmärtää tilanteen, mutta sitten on se pieni marginaali, jolta negatiivista palautetta tulee. Aurauskalusto on ollut paljon tien päällä. Tiet on jo turvallisuuden kannalta yritettävä pitää kunnossa.

Kouvolassa on peräti 61 luistelualuetta, joissa kaupunkilaiset pääsevät kokeileeman piruetteja tai veivaamaan laattaa verkkoon.

— Se on sula mahdottomuus, että jokainen kenttä olisi koko ajan täydellisessä kunnossa. Kalustomme liikkuu kuitenkin parhaansa mukaan. Toivoisin tietysti kaupunkilaisilta ymmärrystä tässä kohtaa.

Kouvolassa on sää pysyy ainakin maanantaihin asti plussalla, joten luistelukentillä jää pehmenee jonkin verran. Tämä aiheuttaa ongelmia aurauskalustolle.

— Isolla kalustolla on riskaabelia lähteä auraamaan sään pehmentämää jäätä.

Pelit Lehtomäessä

Kouvolassa on kaksi lämmitettävää tekonurmea, joista vain Lehtomäki on käytössä. Roosin mukaan kyse on keskittämisestä. Saviniemessä kenttää ei ole lämmitetty, koska vieressä on Myllykosken jalkapallohalli.

— Saviniemen kentän lämmittämiseen ei ole ollut tarvetta tai painetta. Ongelmana on ollut, että Kouvolassa ei ole täysimittaista sisähallia. Se on kuitenkin hyvä, että ottelut pystytään pelaamaan Lehtomäessä.