Jamaikalainen pikajuoksija ja olympiamitalisti Kerron Stewart uskoo, että nuorissa suomalaisurheilijoissa on potentiaalia — FC KTP:n juoksuvalmentajana toimiva Stewart antoi Valkealassa vinkkejä Elovalkeiden kisaajille

Kari Huusari

Jamaikalainen pikajuoksija ja moninkertainen arvokisamitalisti Kerron Stewart antaa juoksuvalmennusta FC KTP:n pelaajille, kiertää Suomea Jari-Pekka Gummeruksen kanssa ja ehätti torstaina myös Elovalkeat-kisoihin. Yhdeksänvuotias Nella Lemström tuli Valkealaan Haminasta ja sai kotiinviemisiksi Stewartin nimmarin.
Jamaikalainen pikajuoksija ja moninkertainen arvokisamitalisti Kerron Stewart antaa juoksuvalmennusta FC KTP:n pelaajille, kiertää Suomea Jari-Pekka Gummeruksen kanssa ja ehätti torstaina myös Elovalkeat-kisoihin. Yhdeksänvuotias Nella Lemström tuli Valkealaan Haminasta ja sai kotiinviemisiksi Stewartin nimmarin.

Voiko suomalainen pikajuoksija pärjätä kansainvälisillä areenoilla?

Jamaikalainen kolminkertainen olympiamitalisti Kerron Stewart väläyttää iloisen hymyn.

— No katsopa tuohon suuntaan! Siinä on Visa Hongisto, joka kelpaa esimerkiksi kenelle tahansa.

Kerron Stewart vieraili torstai-iltana Valkealan Elovalkeat-kisoissa vetämässä nuorten alkuverryttelyn yhdessä nuorten Euroopan mestarin Visa Hongiston kanssa, jakamassa palkintoja ja opastamassa nuoria juoksijanalkuja oikeille poluille.

Stewart, 35, ylsi vuonna 2008 Pekingin olympialaisten satasella hopealle ja 200 metrillä pronssille.

Lontoossa 2012 hän juoksi Jamaikan 4x100 metrin viestijoukkueessa hopealle.

4x100 metrin viestin maailmanmestaruuksia Stewartilla on kolme vuosilta 2009—2015.

Toukokuusta lähtien Stewartin työpaikkana on ollut FC KTP, jonka juoksuvalmentajana hän toimii syyskuun loppuun asti.

— En odota jalkapalloilijoiden olevan tähtiä juoksuradalla. Pyrin opettamaan heille mahdollisimman tehokkaita juoksutapoja, sellaisia, joiden turvin he jaksavat uurastaa kentällä täydet 90 minuuttia.

Energiatehokas juoksu säästää kehon voimavaroja.

— Yksi fiksuimmista jalkapalloilijoista nimenomaan tehokkuudessa on Cristiano Ronaldo.

”Täytyy keksiä uusia tapoja innostamaan nuoria”

Hyvän pikajuoksijan resepti on loppujen lopuksi yksinkertainen.

— Usein puhutaan oikeanlaisista geeneistä tai siitä, miten ihminen on huippunopea suurin piirtein syntymästään lähtien. Mutta on jotain paljon tärkeämpää: intohimo. Pitää keskittyä täysillä siihen mitä tekee.

Kerron Stewart sanoo uskovansa itseensä ja tekemiseensä.

— Juuri siksi olen tullut Suomeen kertomaan urheilusta ja valmennuksesta. Meidän täytyy keksiä uusia tapoja innostamaan nuoria, kannustaa heitä uskomaan itseensä. Eikä se lopu siihen. Myös valmentajiin pitää valaa itseluottamusta.

Keskiviikkona Stewart palasi hetkeksi juoksuradalle Oulun Tähtikisoissa. Hän juoksi alkuerässä kisan nopeimman ajan naisten satasella, 11,81. Finaaliin Stewart ei osallistunut.

— Oli todella kiva juosta. Samalla pääsin innostamaan lapsia ja nuoria, jotka eivät ehkä ole nähneet minua aikaisemmin radalla. Olen iloinen, että otin haasteen vastaan.

Tulevissa Dohan MM-kisoissa Stewart kannustaa tietysti jamaikalaisjuoksijoita.

— En mainitse erikseen kenenkään nimeä, mutta toivon, että jamaikalaiset naiset nousevat podiumille.

Miksi jamaikalaiset juoksijat ovat niin kovia?

— Samasta syystä kuin suomalaiset kiekkoilijat ovat niin kovia. Meillä molemmilla on huikeasti sydäntä, sisua ja rakkautta lajia kohtaan, Stewart hymyilee.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut