Kunnianhimoinen MyPa haluaa takaisin alueen merkityksellisimmäksi seuraksi – Kausikorttilaisista tehdään seuran omistajia

Edustusjoukkueen pidemmän aikavälin tavoite on vakiinnuttaa paikka Ykkösessä.

Janne Torikka

MyPa aloittaa keväällä toisen peräkkäisen kauden jalkapallon Ykkösessä. Viime kauden päätteksi se säilytti niukasti sarjapaikkansa dramaattisten vaiheiden jälkeen.
MyPa aloittaa keväällä toisen peräkkäisen kauden jalkapallon Ykkösessä. Viime kauden päätteksi se säilytti niukasti sarjapaikkansa dramaattisten vaiheiden jälkeen.

Myllykosken Pallo on julkistanut kunnianhimoisen strategiansa tulevia kausia varten. Päällimmäisenä tavoitteena on tehdä MyPasta lähivuosien aikana taas alueen merkityksellisin jalkapalloseura.

– Haluamme tehdä MyPasta vakavaraisen ja tunnetun seuran, jolla on hyvä olosuhteet, kiteyttää puheenjohtaja Heikki Pulkkinen seuran tavoitteet.

MyPan strategiaprosessi käynnistettiin viime vuoden marraskuussa. Sen aikana on analysoitu seuran toimintaympäristöä, kilpailijoita sekä sidosryhmiä.

Strategiaryhmä kartoitti kriittisesti myös MyPan omat vahvuudet ja heikkoudet.

– Tunnistimme menestystekijät, joiden saavuttamiseksi asetettiin tavoitteet ja mittarit sekä laadittiin toimintasuunnitelma.

Pelaajabudjetti 85 000 euroa

Pulkkisen mukaan MyPan pääpaino on jatkossa seuran pitkäaikaisen toiminnan kehittämisessä.

– Edustusjoukkueen pidemmän aikavälin tavoite on vakiinnuttaa paikka Ykkösessä. Urheilullisen menestyksen rinnalla pyritään varmistamaan edustuksen toiminnan jatkuvuus kehittämällä paikallista pelaajapolkua.

Pulkkisen mukaan MyPan edustusjoukkueen rakentamisen pitää perustua tulevaisuudessa Kymenlaakson alueen pelaajatuotantoon. Tavoitteeksi on asetettu, että vähintään puolet joukkueen pelaajista olisi paikallisia.

– Tämä tavoite täyttyy jo ensi kautta ajatellen. Tällä hetkellä meillä on 17 pelaajan nimi sopimuspaperissa. Heistä 15 on paikallisia, vahvistaa päävalmentaja Ilkka Mäkelä.

Pulkkisen mukaan edustusjoukkueen pelaajabudjetti on ensi kaudelle 85 000 euroa. Se sijoittuu 10 joukkueen Ykkösessä selvästi halvimpaan päähän.

Lumikki Haaja

Heikki Pulkkisen puheenjohtajakausi MyPassa on saanut lentävän lähdön. Jo parissa kuukaudessa Pulkkisen johtama hallitus on laatinut kunnianhimoisen suunnitelman tuleville kausille.
Heikki Pulkkisen puheenjohtajakausi MyPassa on saanut lentävän lähdön. Jo parissa kuukaudessa Pulkkisen johtama hallitus on laatinut kunnianhimoisen suunnitelman tuleville kausille.

Junioritoiminta tärkeää

Puheenjohtaja Pulkkisen mukaan koko muun seuratoiminnan jatkuvuuden tärkein edellytys on seuran johdon ja hallinnon kehittämisessä.

– Junioritoiminta on edelleenkin MyPan toiminnassa tärkeää. Myös yhteisöllisyyttä tullaan vahvistamaan. Yhteistyö muiden alueen seurojen kanssa on välttämätöntä laadukkaan toiminnan varmistamiseksi Pohjois-Kymenlaaksossa.

Pulkkinen painottaa, että pelaajapolun myötä halutaan tarjota jokaiselle tason mukainen kehitysympäristö.

– Tämän pelaajapolun kautta saamme kehitettyä pelaajia edustusjoukkueeseen asti, lisää Pulkkinen.

Kunniapuheenjohtaja mielissään

MyPa haluaa jatkossa vaalia myös avoimuutta. Maanantaina Myllykoskella järjestetyssä strategian julkistamistilaisuudessa olikin paikalla hyvänlainen otos alueen jalkapalloihmisiä.

Tilaisuuteen osallistui myös MyPan monivuotinen puheenjohtaja Matti Tiihonen.

Haluamme tehdä MyPasta vakavaraisen ja tunnetun seuran, jolla on hyvä olosuhteet. — Heikki Pulkkinen

– Minusta strategia kuulosti todella hienolta ja tehokkaalta. Nyt on tehty hyvä pohja ja nyt se pitää pystyä muuttamaan teoiksi.

Kunniapuheenjohtaja halusi nostaa hattua vasta kaksi kuukautta seuran johdossa olleelle Pulkkiselle.

– MyPan mahalasku oli silloin aikoinaan niin kova pettymys, ettei oikein jaksanut uskoa että tämä lähtee uudestaan. Siinä mielessä tämä on aikamoinen saavutus, viittasi Tiihonen MyPan vuoden 2014 konkurssiin.

Urheilullisesti Tiihonen ei halua vaatia "uudelta MyPalta" vielä liikoja.

– Minulle riittää, että Ykkösen sarjapaikka pystytään varmistamaan. Se on kuitenkin kova sarja.

Katja Juurikko

MyPan pitkäaikainen kunniapuheenjohtaja Matti Tiihonen on hyvillään seuran uudesta noususta.
MyPan pitkäaikainen kunniapuheenjohtaja Matti Tiihonen on hyvillään seuran uudesta noususta.

MyPa luopuu kausikorteista

MyPa luopuu jo ensi kaudelle periteisistä kausikorteista. MyPa haluaa tällä korostaa yhteisöllisyyttä, sillä jatkossa kausikorttilaisista halutaan tehdä seuran jäseniä eli omistajia.

– Kun meillä on jäseniä, niin sitoutumisen aste on ihan erilainen. Kun olet omistajana, niin suhtautumien seuraan on erilaista, kertoo MyPan hallituksen jäsen Risto Oksanen.

Jäsenyys oikeuttaa kausikortin tapaan sisäänpääsyyn kaikkiin kotiotteluihin. Kaikki jäsenet voivat halutessaan myös asettua ehdolle seuran hallitukseen ja heillä on äänestysoikeus seuran vuosikokouksissa.

– Haluamme, että ihmiset tulevat mukaan toimintaan. Emme halua mitään Palloliitto-tyyppistä ratkaisua, missä samat ukot istuvat hallituksessa vuodesta toiseen. Jatkuvuuden lisäksi tarvitaan myös uudistumista, Oksanen sanoo.

MyPa tiedottaa uudesta jäsenyydestä lisää helmikuun aikana. Jo myydyt kausikortit vaihdetaan jäsenkortteihin.

Junioripelaajat saavat juniorikortit, joilla molemmat vanhemmat pääsevät yhden hinnalla kotiotteluihin.

– Juniorikortit voidaan antaa myös muiden alueen seurojen pelaajille, mikäli tähän on halukkuutta, Oksanen lupaa.

James Toikanderille stipendirahasto

MyPa perustaa James Toikander -stipendirahaston, joka on tarkoitettu tukemaan heikommassa taloudellisessa asemassa olevia lapsia ja nuoria jalkapalloharrastuksessa.

Jaakko "James" Toikander, 87, on MyPa -47 ry:n perustajajäsen. Hän toimi kymmenen kautta Myllykosken Pallon päävalmentajana 1950- ja 60-luvulla. Pelaajauran lisäksi hän toimi MyPassa myös joukkueenjohtajana ja hallituksen jäsenenä.

Toikander osallistuu edelleenkin aktiivisesti MyPan ikämiesjoukkueen Ruutiukkojen jalkapallotreeneihin.

– Menestyminen jalkapallossa vaatii paljon. Olen saanut olla vuosia mukana ja ne kaikki vuodet ovat minulla sydämessä, ohjeisti Toikander tilaisuudessa paikalla olleita.

Rahasto on MyPasta riippumaton ja sen hallitukseen kutsutaan edustus kaikista Pohjois-Kymenlaakson jalkapalloseuroista. Hallituksen puheenjohtajana toimii ulkopuolinen sosiaaliviranomainen.

Lahjoitettavat varat rahasto kerää kuukausi- ja kertalahjoituksina.