Koulujärjestelmä huima voimavara urheilulle — Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann: ”Nykyinen urheilijakeskeinen ajattelutapa ei ole oikea”

Koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann sanoo oppineensa uskomaan Lauri Markkaseen siinä vaiheessa, kun tämä lupasi hoitaa lukion kolmessa vuodessa.

Markku Lintula

Henrik Dettmann muistelee, että aina hänen Kouvolassa käydessään on paistanut aurinko. — Näin ollen aurinko paistaa varmasti myös 6. maaliskuuta, koripallomaajoukkueen päävalmentaja veikkaa.
Henrik Dettmann muistelee, että aina hänen Kouvolassa käydessään on paistanut aurinko. — Näin ollen aurinko paistaa varmasti myös 6. maaliskuuta, koripallomaajoukkueen päävalmentaja veikkaa.

Palloilusali, uimahalli ja kuntosali. Yleisurheilukenttä ihan vieressä, ja kävelymatkaa koululta viisi minuuttia.

Kohti käytäntöä porhaltava Valkealan koripalloakatemia VBA sai puitteillaan Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmannin vakuuttuneeksi.

— Pitää käyttää olemassa olevia resursseja, eikä itkeä puuttuvien perään. Olen teille pääkaupunkiseutua ajatellen olosuhteistanne myönteisellä tavalla kateellinen. Ja jos joku sanoo, ettei akatemia onnistu, koska bussimatkaa Kouvolasta Valkealaan tulee 20 minuuttia, niin sehän ei ole Helsingissä vielä yhtään mitään. Teillä on hyvä hanke menossa, Dettmann totesi VBA:n pienseminaarissa tiistaina Kouvolassa.

Treenit päivällä

Akatemian idea on yksinkertainen, eikä suinkaan uusi. Hyvän valmennuksen ja hyvän lukion yhdistelmän uskotaan tai ainakin toivotaan houkuttelevan Valkealaan järkipelistä innostuneita opiskelijoita Kouvolaa edempääkin.

Urheilun ja opintojen yhdistäminen ei ole läpihuutojuttu. VBA:n valmentaja Harri Mannonen kertoo, että alustavan opiskelukaavion mukaan treenit on leivottu koulupäivän sisään ja sen välittömäksi jatkeeksi.

— Ilta jää nuorelle itselleen, opiskeluun ja sosiaaliseen elämään, Mannonen painottaa.

Dettmann muistuttaa, että pelaamista ja joukkueharjoituksia helposti ylikorostetaan. Kun peli on keskiössä, se kehittyy kehittämällä yksilöitä.

— Mielestäni peli on keskiössä. Se on ollut täällä ennen meitä ja se jää tänne, kun me lykkäämme koiranputkea. Siksi nykyinen urheilijakeskeinen ajattelutapa ei ole oikea, Dettmann näkee.

2000-luvun alussa pääkaupunkiseudulla aloittanut HBA-akatemia on Dettmannille hyvin tuttu, kuten sen suurimmat helmetkin.

— Kun nuori suhtautuu vakavasti harjoitteluun, hän suhtautuu vakavasti myös opiskeluun. HBA:ssa on ollut selvä linjaus siitä, että jollei koulu suju, silloin ei ole asiaa myöskään pelaamaan.

Oma polku

Valkealan koulun rehtori Juha Malinen selvittää, että kunkin lukioisen kanssa laaditaan oma polku, jossa tavoitteena on valkolakki kolmessa, kolmessa ja puolessa tai neljässä vuodessa.

Kun lukion läpiviemiseen vaaditaan yhteensä 70 kurssia, koripalloakatemiassa niistä voi saada kokoon urheilun myötä 10+2. Kahden harjoituksen päivät mahdollistavat joka tapauksessa kolme 75 minuutin oppituntia, mutta jos intoa ja päätä riittää, päivään voi mahduttaa neljännenkin tunnin.

Dettmann muistaa, kuinka Lauri Markkanen tuli Jyväskylästä akatemiaan Helsinkiin ei niin ylettömän innokkaana lukumiehenä.

— Tapasin Markkasen, kun hän oli ollut Helsingissä kaksi kuukautta. Kysyin, miten koulu menee, ja Lauri sanoi päättäneensä hoitaa lukion kolmessa vuodessa. Silloin tiesin, että homma toimisi, koska miehellä oli missio.

Markkanen esimerkkinä

Markkasen NBA-varaustilaisuuden esiintyminen on Dettmannin mielestä hyvä esimerkki siitä, miksi suomalaiset pärjäävät kilpaurheilussa paremmin kuin lasten ja nuorten liikunnan harrastusaktiivisuus antaisi tällä hetkellä odottaa.

— Siinä missä muut nuoret koripalloilijat puhuivat lähinnä itsestään ja tossumerkistään, Lauri kertoi yleisölle, mistä hän tulee.

Nuorten liikkuminen on joka tapauksessa Suomelle suuri haaste. 13-vuotiaista vain noin viidennes liikkuu enää tarpeeksi, ja ammattiopistoissa viikoittainen liikunta-annos on huvennus vajaassa 40 vuodessa 90 minuutista reiluun seitsemään minuuttiin.

— Miten hyvin me menestyisimmekään nykyisellä hyötysuhteella, jos lapset ja nuoret saataisiin liikkumaan enemmän, Dettmann kysyy.

Yksi Suomen asukaslukuun suhteutettuna hienosti menestynyt suomalaisjoukkue on Dettmannin valmentama Susijengi. Vähiä yhteisharjoituksia pystytään kompensoimaan sillä, että maajoukkueella on ollut vuodesta 2006 lähtien tietty yhteinen pelitapa.

Kun pyritään johonkin, strategia pitää Dettmannin mukaan olla selkeä. Se voi kohdata arvostelua, mutta kritiikkiä ei pidä säikähtää.

— On parempi valita jokin selkeä tie ja korjata sitä tarpeen vaatiessa kuin olla tilanteessa, jossa pompitaan koko ajan linjauksesta toiseen.

Katse tulevaisuudessa

Dettmann muistuttaa, että valmentaja ja opettaja tekevät periaatteessa hyvin samanlaista työtä.

— Suomalaista koulujärjestelmää ei ole kehuttu turhaan. Se on yksilöllinen ja joustava, eli valtava voimavara, joka on urheilua ajatellen selvällä vajaakäytöllä, Dettmann näkee.

Kouvolan va. kasvatus- ja opetusjohtaja Veikko Niemi kehuu reilun 10-vuotisen urheiluakatemian tuoneen kaupungin koulujen urheilukerhoihin aimo annoksen ammattimaisuutta. Akatemiajohtaja Timo Pahkala puolestaan visioi, että vaikka yhteen lajiin keskittyvä erityislinja on käynnistymässä kaupungissa vahvasta koripallosta, muita lajeja ei unohdeta.

— Katsomme tulevaisuuteen. Vastaavanlaisia mahdollisuuksia on monessa lajissa, Pahkala painottaa.

Kouvolan urheiluakatemian siipien suojassa opiskelee ja urheilee noin 200 nuorta 29 lajissa. Yhteishaku esimerkiksi juuri Valkealan VBA-koripalloakatemiaan alkaa ensi viikolla.