Kouvolalainen vapaaottelija Toni Tauru hakee kenties viimeistä kertaa nousua uralleen Filippiinien Manilasta — Rasvaprosenttinsa kymmenestä lähelle kolmea nipistänyt Tauru piti puolentoista vuoden tuumaustauon kilpailemisesta

Tauru kohtaa perjantaina ammattilaisuransa 20. ottelussa entisen maailmanmestarin Geje Eustaquion.

Lumikki Haaja

Kouvolalainen Toni Tauru on ammattilaisurallaan voittanut 11 ottelua, otellut yhden tasurin ja hävinnyt seitsemän kertaa.
Kouvolalainen Toni Tauru on ammattilaisurallaan voittanut 11 ottelua, otellut yhden tasurin ja hävinnyt seitsemän kertaa.

Normaalisti tässä vaiheessa sateista syksyä suomalaiset lähtevät etsimään lomakelejä lämpimämmistä maista.

Kouvolalaisen vapaaottelijan Toni Taurun kohdalla puhutaan vielä vähän kuumemmasta paikasta, sillä hän lentää syksyisestä Utista Filippiinien pääkaupunkiin Manilaan ottelemaan ammattilaisuransa 20:nnen ottelun paikallista Geje Eustaquioa vastaan.

— Vapaaottelu on Filippiineillä ja Manilassa todella iso ja suosittu laji. Eustaquio on vielä kotikaupungin poika, joten häkissä voi olla aika kuuma tunnelma, arvelee Tauru.

Kouvolalaiselle vastustaja on entuudestaan tuttu, sillä hän voitti sarjan entisen mestarin Eustaquion joulukuussa 2016.

— Voitin silloin ensimmäisessä erässä kuristuksella. Eustaquio nousi sen jälkeen sarjan mestariksi, mutta on sittemmin menettänyt tittelinsä. Ottelussa haetaan nyt uutta pontta molemmille ottelijoille.

Tauru solmi viime vuodenvaihteessa kahden vuoden ja 4—6 ottelua käsittävän sopimuksen lajin suurorganisaation One Championshipin kanssa.

Paluu kehään käynnistyi maaliskuussa 10 000 katsojan edessä ottelulla Gary Mangatia vastaan, jonka Tauru kuitenkin hävisi.

Rasvaprosentti nipistetty kymmenestä lähelle kolmea

Vuonna 2011 ammattilaisuransa aloittanut Tauru piti ennen maaliskuussa tapahtunutta paluutaan puolentoista vuoden ”tuumaustauon” kilpailemisesta.

— Elämään tuli mukaan muitakin asioita, kuten työ ja perhe. Vähitellen aloin kuitenkin ajatella, että ”eihän tämä nyt vielä tässä ole”, miettii 34-vuotias Tauru.

Nykypäivänä vapaaotteluhäkeissä mellastavat 20—30-vuotiaat huippukuntoiset miehet.

Tauru tietää kuitenkin, että hänellä on vielä mahdollisuudet päästä ottelemaan maailmanmestareita vastaan.

— Pitää tietenkin olla realisti, mutta voin siltikin vielä päästä urani parhaalle tasolle. Vanhemmilla ottelijoilla on aina se kokemus puolellaan, luottaa ammattilaisurallaan 11 ottelua voittanut, yhden tasurin otellut ja seitsemän hävinnyt Tauru.

Tauru on aikaisemmin urallaan otellut 70- ja 65,8-kiloisissa, maaliskuisen kohtaamisen tapaan tuleva ottelu käydään 61,2 kilon sarjassa.

— Luonnollinen painoni liikkuu treenatessanikin jossain 70 kilon paikkeilla. Olisin halunnut painavampaan sarjaan, mutta se ei onnistunut. Onneksi ravintovalmentajani Teemu Eloranta teki niin tarkan ohjelman, että tavoitteeseen on päästy, sanoo rasvaprosenttinsa kymmenestä lähelle kolmea ottelun lähestyessä nipistänyt Tauru.

Olisihan se uralle hieno kliimaksi, jos pääsisi vielä ottelemaan maailmanmestaruudesta. — Toni Tauru

Iän myötä Tauru on joutunut kiinnittämään huomiota myös harjoittelun rytmiin.

— Nuorempana pystyi vetämään joka päivä kovan treenin, mutta nykyään pitää miettiä myös palautumista. Käytännössä se tarkoittaa kahta kovaa harjoitusta viikossa.

Myös ottelutahti oli nuorempana kovempi.

— Vuosina 2011—12 minulla oli seitsemän ammattilaisottelua. Nykyään tahti on maksimissaan kaksi matsia vuodessa. Mutta nykyään tahti on aika sama kaikilla huippuottelijoilla. Tämä on kuitenkin henkisesti ja fyysisesti aika rankka laji, miettii Tauru.

Vahva mies matossa ja painissa

Tuleva 61,2-kiloisten sarjan vastustaja Eustaquio on Taurua muutaman vuoden nuorempi ja tyyliltään täysin erilainen.

Tauru on vahva matossa ja painissa, kun taas filippiiniläinen luottaa enemmän nyrkkeihinsä.

— Ottelutaktiikka ratkaisee ja luulen että vastustajan leirissä on kotiläksyt tehty. Eustaquio välttää painimista, etten pääsisi lukottamaan tai kuristamaan. Hän haluaa varmasti pysyä jaloillaan ja yrittää alusta asti tyrmätä minut, tietää Tauru.

Tauru on urallaan otellut kolme kertaa maailmanmestaria vastaan.

Yksi niistä oli ”vyöottelu”, jonka Tauru kuitenkin hävisi.

— Jos voitan, niin katsotaan sen jälkeen ketä minulle tarjotaan vastaan. Olisihan se uralle hieno kliimaksi, jos pääsisi vielä ottelemaan maailmanmestaruudesta, miettii Tauru.