Kouvolalainen Lauri Halonen, 10, voi kutsua itseään jo kaksinkertaiseksi mestariksi Suomen crosskart-radoilla – "Iskä sanoi ennen kuin lähdin viimeiselle kierrokselle, että pitää ajaa rauhallisemmin, etten aja penkkaan enkä kaada"

Katri Heikkinen

Viime talven cup-mestaruuden jatkeeksi tullut SM-kulta napsahti täysin puhtaalla suorituksella, kun Lauri Halonen voitti kaikki kolme osakilpailua.
Viime talven cup-mestaruuden jatkeeksi tullut SM-kulta napsahti täysin puhtaalla suorituksella, kun Lauri Halonen voitti kaikki kolme osakilpailua.

Kouvolalainen Lauri Halonen, 10, voitti FinRX Winter Crosskart -sarjassa 85cc-luokan Suomen juniorimestaruuden.

Viime talven cup-mestaruuden jatkeeksi tullut SM-kulta napsahti täysin puhtaalla suorituksella, kun Halonen voitti kaikki kolme osakilpailua.

FinRX-sarjassa ajetaan sekä talvi- että kesäsarjat. Talvella kilpailut ajetaan sprintteinä, kesällä kilpaillaan rallicrossradoilla.

Ensimmäistä kertaa SM-arvon saanut talvisarja käsitti kolme osakilpailua, joista kaksi viimeisintä ajettiin peräkkäisinä päivinä Raahessa.

Kauden ensimmäinen osakilpailu järjestettiin Joensuussa.

Halonen oli pitelemätön heti kauden alusta, kun hän voitti Joensuussa kaikki ajamansa kierrokset.

– Rata oli tekninen. Siellä oli muutamia tiukkoja mutkia ja se oli tosi hieno ajaa. Kaikki toimi hyvin. Auto pelasi, kuski oli kunnossa ja tiimi toimi hienosti. Iskä sanoi ennen kuin lähdin viimeiselle kierrokselle, että pitää ajaa rauhallisemmin, etten aja penkkaan enkä kaada, Halonen kertoi kauden avausvoiton jälkeen isänsä Samin tarjoamista eväistä.

Talven SM-sarja oli vaarassa typistyä yhden osakilpailun tynkäsarjaksi lauhan sään pakottamana. Raahelaisten sitkeä työ tuotti tulosta, ja Kiilun moottoriradan ympäristöön rakennettu reitti saatiin jäädytettyä.

Aurinkoisena lauantaina Halonen oli hyvässä iskussa ja voitti kaikki kolme kierrosta selkeillä eroilla. Kouvolalainen vankisti sarjajohtoaan.

Toisena kilpailupäivänä sunnuntaina taivas oli harmaa ja navakka tuuli piiskasi Kiilun rata-aluetta. Rata ajettiin päinvastaiseen suuntaan kuin lauantaina. Halonen aloitti jälleen pohja-ajalla.

Toiselle kierrokselle lähdettäessä tiimissä oli käyty lyhyt palaveri, ja ajamista rauhoitettiin. Oli tärkeintä kerätä mahdollisimman paljon pisteitä ilman ylimääräisiä riskejä, sillä keskeytykseen ei ollut varaa.

Halonen ajoi runsaan kilometrin mittaisen radan tarkasti. Aika oli toiseksi nopein.

Mestaruus oli tässä vaiheessa jo käden ulottuvilla, joten viimeiselle kierrokselle ajotapaa rauhoitettiin entisestään.

Talvikauden viimeisellä kierroksella Halonen toi autonsa riskejä vältellen maaliin. Aika oli kierroksen paras ja suoritus löi sinetin mestaruudelle.

– Kisa meni ihan hyvin. Ensimmäisellä kierroksella oli vähän haasteita, kun osuin lumipenkkaan. Onneksi pääsin sieltä pois. Kolmas kierros oli paras. Keskityin siihen kunnolla ja ajoin rauhallisesti. Se tuotti tulosta. Maalissa oli hieno tunne, kun voitin mestaruuden.

FinRX-kesäsarja alkaa toukokuussa Joensuussa ja päättyy Vilppulan finaaliin elokuun lopussa. Sarjassa ajetaan viisi osakilpailua.

Mestari Halonen keräsi 90 pistettä. Toiseksi sijoittui Joonatan Ylilammi (77) ja kolmanneksi Aleksi Suono (71).