Poiminta vuoden 2017 urheilujutuista: MyPan musta laatikko — väitteitä ja vastauksia MyPan konkurssista

Kevään kohukirja ”Urheiluseurojen sisäpiirissä” kertoi tarinan Myllykosken Pallon 2010-luvun alun surullisista vuosista ja sisäpiirin tapahtumista. Omat näkemyksensä MyPan tuhon aikojen tapahtumista Kouvolan Sanomille kesäkuussa kertoivat pitkäaikainen puheenjohtaja Seppo Mäkinen, päävalmentajat Antti Muurinen ja Toni Korkeakunnas sekä kapteenistoon kuuluneet Tuomas Aho ja Pekka Sihvola. Kursivoidut lainaukset ovat suoraan kirjasta.

Juha Rika

Julkaistu Kouvolan Sanomissa 11.6.2017:

Epärealistista johtamista

”MyPan lisenssihakemus oli vähintään yhtä uskottava kuin Tampereen Ilveksen. Liigasta kuitenkin puuttui seura Tampereelta, joten siksi se valittiin mukaan.”

Seppo Mäkinen toimi MyPan puheenjohtajana vuosina 2008—2014 ja oli mukana yli 30 vuoden ajan seuran toiminnassa, muun muassa pelaajana, hallituksen jäsenenä ja toiminnanjohtajana.

Mäkinen muistelee, että nopea alamäki alkoi jo kaudella 2008, kun Myllykoski Oy:lle ja muille yhteistyökumppaneille alkoi tulla talousongelmia.

Budjetin pienentämiseen ei MyPassa lähdetty tarpeeksi ajoissa, vaikka aikaa korjausliikkeisiin olisi ollut vielä runsaasti. Sponsoritulot hupenevat kuitenkin vuosi vuodelta.

— Kaudesta 2012 eteenpäin elettiin miinuksella ja rahaa syötiin etukäteen. Pahimmillaan talous oli pakkasella muutamia satoja tuhansia euroja, muistelee Mäkinen.

Lopullinen kuolinisku kulminoitui viimeiseen liigakauteen 2014. Vaikka tulovirtojen ehtyminen huomattiin toukokuussa, kulutettiin rahaa siitä huolimatta kaudelle laaditun liian optimistisen budjetin mukaan.

Urheiluseurojen sisäpiirissä -kirjassa todetaan, että ”lopulta pankki kaatoi MyPan”.

— MyPa kaatui epärealistiseen johtamiseen ja sen toteuttamiseen. Pankki ei MyPaa kaatanut, vaan toimi niinkuin sen pitääkin. Uskoimme että tulot pysyvät edellisen vuoden tasolla. Lopullinen isku oli se, ettei lainaa pystytty jaksottamaan useammalle vuodelle.

Mäkisen mukaan MyPan yksittäiset velkasummat eivät olleet hirvittävän isoja jos niitä verrataan esimerkiksi tavallisten ihmisten tai yksityistalouksien ottamiin velkoihin.

— Mukana oli varmasti jo ripaus epätoivoakin. Seuratoimijat väsyivät koska suurin osa energiasta meni lisenssien hakuun. Omatkaan eivät enää oikein uskoneet MyPan jatkoon.

MyPan liigapaikka meni Tampereelle ja Ilvekselle. Mäkinen sanoo pettyneensä suuresti Palloliiton toimintaan MyPan loppuaikoina.

— MyPa oli vuosien varrella varmasti se rehellisin seura koko Jalkapalloliigassa. Olimme aina muille esimerkkinä kaikessa toiminnassa.

Kirjan mukaan MyPan lisenssihakemus oli vähintään yhtä uskottava kuin Ilveksen. Liigasta puuttui kuitenkin seura Tampereelta ja siksi Ilves haluttiin nostaa mukaan.

— Se miten MyPaa käsiteltiin loppuvaiheessa oli rumaa.

Mäkinen sanoo, ettei pystynyt pitkään aikaan edes käymään jalkapallo-otteluissa. Kunnes palasi perusasioiden äärelle.

— MyPa toimi suoraselkäisesti loppuun asti. Eikä kukaan voi ottaa meiltä pois sitä mitä teimme ja saimme aikaan kaikkien niiden vuosien aikana, muistelee Mäkinen ylpeänä.

Lukas Pearsall

Tuomas Aho toimi vuosia MyPan kapteenina. Kuva on ottelusta VPS:ää vastaan vuonna 2013.

Pelaajia käytettiin aseena ja kilpenä

”Pelaajat eivät olleet tyytyväisiä valmennukseen. Siihen kuitenkin todennäköisesti vaikutti se, että toiminnanjohtaja hääräsi pelaajiston luona ja arvosteli julkisuudessa pelaamista ja peluuttamista.”

MyPan kapteenistoon kaudella 2014 kuuluneen Pekka Sihvolan mielestä joukkue antoi tukensa päävalmentaja Antti Muuriselle, toisin kun kirjassa väitetään.

— Tuskin missään joukkueessa kaikki pelaajat ovat koko ajan tyytyväisiä valmennukseen. Väitän että suurin osa tuon ajan MyPassa pelanneista kuitenkin oli.

Sihvola muistelee, että asiat olivat hyvin niin kauan kun kentällä tuli menestystä. Vasta siinä vaiheessa kun pelit alkoivat mennä hyvän alkukauden jälkeen huonompaan suuntaan, alkoivat myös ongelmat.

— Meitä käytettiin vuoroin lyömäaseena ja kilpenä. Riippui vähän siitä kuka oli äänessä. Pyrimme parhaamme mukaan jäämään ulkopuolelle näistä riidoista. Itse olin viimeisellä kaudella heinäkuusta eteenpäin loukkaantuneena, joten loppukauden tapahtumia seurasin askeleen muita taaempaa.

Sihvola toteaa, ettei toiminnanjohtaja Marco Manso puuttunut ainakaan suoraan joukkueen pelaamiseen.

— Jos puututtiin, niin sen on täytynyt tapahtua sitten valmennuksen kautta. Manso toki puhui joukkueelle, mutta se oli normaalia motivaation nostattamista tai tapahtui yleisellä tasolla.

Sihvolan mukaan päävalmentaja Antti Muurisen, apuvalmentaja Mike Keeneyn ja pelaajien välille yritettiin kuitenkin luoda vastakkainasettelua.

— Asioista ei puhuttu avoimesti. Eivätkä pelaajat, valmennus ja seurajohto istuneet ikinä saman pöydän ääreen.

Kapteenienkin kanssa keskusteltiin kauden aikana aina erikseen.

— Tilanne oli pelaajien kannalta aika kiusallinen. Sellainen selkäänpuukottamisen tunne siitä välillä kieltämättä tuli.

Harri Teitto

Antti Muurinen valmensi MyPaa kaudella 2014. Se on toistaiseksi seuran viimeinen kausi Jalkapalloliigassa.

Muurisen oksaa sahattiin poikki

”Seuran toiminnanjohtaja oli tottunut ottamaan aktiivisesti kantaa pelillisiin asioihin ja peluuttamiseen, mikä alkoi kismittää kokenutta ja pätevää päävalmentajaa. Toiminnanjohtaja työntyi alueelle, josta hänen olisi kannattanut pysyä poissa.”

MyPan pitkäaikainen kapteeni Tuomas Aho kantoi kipparin nauhaa myös kaudella 2014. Aho allekirjoittaa kirjan väitteen Muurisen ja Manson huonoista väleistä. Ahon mukaan kauden aikana kävi selväksi, että joko toiminnanjohtajan tai päävalmentajan oli väistyttävä.

— Manso ja kakkosvalmentaja Mike Keeney sahasivat päävalmentaja Muurisen oksaa poikki. Pelaajat olivat sitten siinä puun ja kuoren välissä.

Ahon mukaan kesälle osui myös lyhyt jakso, kun Muurista ei näkynyt paikalla ollenkaan. Keeney hoiti harjoitukset yksin.

— Muurinen ilmestyi takaisin, mutta pelaajille ei ikinä kerrottu, mistä oli ollut kyse tai missä hän oli ollut. Mansolla oli ilmeisesti sellainen käsitys, että jos päävalmentajalle annetaan potkut, niin palkkaa ei tarvitse maksaa.

MyPa olisi kuitenkin välttynyt palkanmaksulta vain, jos Muurinen olisi eronnut itse.

— Varmasti Manso yritti vaikuttaa siihenkin jollain tavalla. Sen pystyi lukemaan rivien välistä.

Kaksi valmentajaa oli Ahon mukaan MyPan sekavassa tilanteessa liikaa.

— Oli epäselvää kuka hoiti mitäkin asioita. Joukkue oli kokematon ja yritti parhaansa, joten silloin olisi kaikkien pitänyt puhaltaa yhteen hiileen. Roolit olivat kuitenkin täysin sekaisin ja taustaryhmä pelasi vielä omaan pussiinsa.

Tonkiminen ei enää kiinnosta Muurista

”Tiesimme, että Muurisella oli HJK:n kanssa sopimus, joka takaisi hänelle tulot eläkeikään asti. Neuvottelujemme lähtökohtana olikin, että MyPan sopimus on määräaikainen, jotta Muurinen saa pitää eläkesopimuksensa HJK:n kanssa. Sopimus piti siis enää neuvotella HJK:n kanssa, mutta sitten kävi ilmi, että sitä ei ollut tehty, ja Muurinen joutui kärsijän paikalle.”

Liigassa MyPaa viimeisen kauden 2014 valmentanut Antti Muurinen sanoo, ettei välttämättä haluaisi enää muistella vanhoja.

— Tämän kasan tonkiminen ei hirveästi enää edes kiinnosta. En oikein ymmärrä miten tämä ”kirjoittelija” pystyy ruotimaan kirjassa esimerkiksi valmennuksen tasoa. Kovin on yritetty saada aikaan kitkerää tekstiä.

Sen verran Muurinen haluaa kuitenkin oikoa, että hän muistuttaa, ettei saanut ennen MyPaan siirtymistään HJK:sta potkuja.

— Minulla ei ollut sellaista sopimusta, että olisin MyPan jälkeen voinut siirtyä takaisin tekstissä mainitulla ”eläkesopimuksella”. Ei olisi ollut mahdollista ajaa kahdella hevosella yhtäaikaa. MyPaan siirtyessäni sopimukseni HJK:n kanssa purettiin.

Muurinen ei myöskään allekirjoita näkemystä, että joukkue olisi ollut tyytymätön valmennukseen.

— Yleensä joukkueesta yksi kolmasosa on tyytyväisiä, yksi tyytymättömiä ja yhdellä ei ole mielipidettä asiasta. Se on ihan normaali tilanne.

Lukas Pearsall

Toni Korkeakunnas valmensi MyPaa kausina 2011—2013.

Korkeakunnas: Ei ollut mitään ristiriitoja

”Mutta sitten kulisseissa alkoi taas kuohua. Seuran toiminnanjohtaja ja päävalmentaja ajautuivat riitoihin ja päävalmentaja alkoi etsiä uutta paikkaa seuran ulkopuolelta. Alkusyksystä Toni Korkeakunnas siirtyi FC Lahteen.”

MyPasta kolmen päävalmentajakauden jälkeen FC Lahteen keväällä 2014 siirtynyt Muurisen edeltäjä Toni Korkeakunnas on täysin eri mieltä kirjassa kerrotun kanssa.

— Tuolla ei ole mitään totuuspohjaa. Ei meillä ollut mitään riitoja toiminnanjohtaja Marco Manson kanssa.

Sen sijaan Korkeakunnas muistelee MyPa-aikaa positiivisin mielin.

— Kauteen 2012 lähdettiin aika nollapisteestä. Minä yritin kasata joukkuetta ja Manso yritti raapia rahaa kasaan. Ihan hyvässä hengessä mentiin.

Korkeakunnaksen mukaan lähtö MyPasta sujui ilman dramatiikkaa.

— En nähnyt siinä tilanteessa oikeastaan muuta ulospääsyä kun siirtymisen muualle. Koin, etten enää pystynyt auttamaan MyPaa. Samaan aikaan sain yhteydenottoja muualta, joten ihan luonnollisia teitä se ero meni.

Korkeakunnas vakuutta välien MyPaan ja Mansoon säilyneen hyvinä lähdön jälkeenkin.

— Ehkä sen Lahteen siirtymiseni jälkeen saattoi olla joku lyhyt jäätävämpi vaihe mutta ei mitään suurempaa.

Korkeakunnas ja Manso ovat jatkaneet MyPa-kausien jälkeen yhteistyötä FC Lahdessa.