Jyväskylästä siirtynyt Kouvolan Jalkapallon naisten päävalmentaja Vesa Stenroos on joutunut kohtaamaan tutun ongelman — Kapteeni Josefina Paldán: ”Mitä voisimmekaan saada aikaan, jos löisimme hynttyyt yhteen ja kasaisimme voittamattoman joukkueen?”

Nais- ja tyttöpelaajien riittävyys on edelleen suuri haaste kouvolalaisessa jalkapallossa. Nea Riikosen, Elina Mankin, Siiri Salovaaran ja tuoreimpana Miia Mansanthian nousemiset maajoukkueympyröihin ovat kuitenkin lisäansiomerkki kouvolalaiselle tyttöjalkapalloilulle.

Maarit Paldán

Kouvolan Jalkapallo pelaa naisten Kolmosessa kotiottelunsa Saviniemen jalkapallostadionilla.
Kouvolan Jalkapallo pelaa naisten Kolmosessa kotiottelunsa Saviniemen jalkapallostadionilla.

Naisten jalkapalloiluun pumpataan uutta yritystä Kouvolassa.

Neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla Kolmosessa pelaa tälläkin kaudella kaksi kouvolalaisjoukkuetta: Kouvolan Jalkapallo ja Valkealan Kajo.

Seitsemän seuran yhteenliittymästä KJP:stä tuli rekisteröity yhdistys vuoden 2018 alussa, ja sillä on nyt toista kauttaan naisten joukkue.

KJP:n joukkueen toiminta on Kajoon verrattuna tavoitteellisempaa.

Tämä näkyy myös sarjataulukossa.

KJP lähtee Kaakkois-Suomen kahdeksan joukkueen lohkossa syyskierrokselle kolmossijalta saldolla kolme voittoa, kolme tasapeliä ja yksi tappio.

Eroa lohkokärjessä tasapistein meneviin FC KTP:hen ja Pepoon on neljä pinnaa.

Vain yhden voiton napannut Kajo löytyy taulukosta viimeistä edelliseltä riviltä.

Suuntana Kakkonen

Jyväskylästä Kouvolaan siirtynyt KJP:n naisten päävalmentaja Vesa Stenroos sanoo suoraan, että tavoitteena on nousta ensi kaudeksi Kakkoseen.

Jos tavoite ei toteudu, siitä ei myöskään tingitä ensi kaudella.

Stenroosin mielestä lohkossa on kolme hyvää ja nousuhaluista joukkuetta, joista tappioton KTP on tällä hetkellä vahvimmin kiinni tavoitteessaan.

Lohkon voittaja kohtaa nousukarsinnassa Helsinki–Uusimaa-lohkon kakkosen.

Viime kaudella KJP sijoittui Pepon voittamassa kymmenen joukkueen lohkossa toiseksi.

Jyväskylästä Kouvolaan siirtynyt KJP:n naisten päävalmentaja Vesa Stenroos sanoo suoraan, että tavoitteena on nousta ensi kaudeksi Kakkoseen.
Jyväskylästä Kouvolaan siirtynyt KJP:n naisten päävalmentaja Vesa Stenroos sanoo suoraan, että tavoitteena on nousta ensi kaudeksi Kakkoseen.

Selkeä pelaajapolku puuttuu

Aiemmin muun muassa Jyväskylän Pallokerhossa ja JJK Jyväskylässä valmentanut Stenroos muistuttaa, että KJP:n roolina on toimia kasvattajaseurana, jotta naisilla on mahdollisuus pelata nykyistä korkeammalla tasolla esimerkiksi urheilulukio- ja yliopistopaikkakunnilla.

Muualta tulleena ja 18 vuoden valmennuskokemuksella hän on joutunut toteamaan saman ongelman, jonka kanssa paikalliset jalkapallohemmot ja -huldat ovat painineet jo pitkään.

— Pelaajien riittävyys on haaste, koska Kouvolan alue ei ole kovin suuri ja joudumme kilpailemaan pelaajista myös muiden urheilulajien kanssa. Naisjalkapalloilijoiden riittävyyteen vaikuttaa myös se, että moni pelaaja lopettaa harrastuksen yläkouluikäisenä, Stenroos sanoo.

Moni pelaaja lopettaa harrastuksen yläkouluikäisenä. — Vesa Stenroos

Hän korostaa, että seurojen välisellä yhteistyöllä ja resursseja yhdistämällä Kouvolan naisjalkapalloa saataisiin kehittymään nykyistä paremmaksi.

Tämä taas lisäisi lajin kiinnostavuutta. Stenroosin mielestä olisi ehdottoman tärkeää, että Kouvolassa pelattaisiin naisten Kakkosta.

— Näin saataisiin tulevaisuudessa tyttöjalkapallolle selkeä pelaajapolku.

Liikunnanohjaajan koulutuksen hankkinut Stenroos on suorittanut Euroopan jalkapalloliitto UEFAn A-valmentajatutkinnon.

Hänen perheensä asuu Jyväskylässä, jossa myös varsinainen koti sijaitsee.

— Kouvolaan tulin, koska KJP tarjosi mielenkiintoisen toimenkuvan tyttöjalkapallon kehittämisen parissa.

Maarit Paldán

Joukkueenjohtaja ja apuvalmentajat valitsevat joka ottelussa KJP:n arvokkaimman pelaajan, joka palkitaan persoonallisella hatulla. Maalivahti Erica Hernandez-Seppänen sai tämän kunnian Kotkassa.
Joukkueenjohtaja ja apuvalmentajat valitsevat joka ottelussa KJP:n arvokkaimman pelaajan, joka palkitaan persoonallisella hatulla. Maalivahti Erica Hernandez-Seppänen sai tämän kunnian Kotkassa.

Kahdessa tyttöjoukkueessa lähes 50 pelaajaa

KJP:ssä on tällä hetkellä kaksi tyttöjoukkuetta, joissa on yhteensä 47 pelaajaa: 14-vuotiaat (2005-syntyneet) ja 18-vuotiaat (2001—2004-syntyneet).

15-vuotiaiden joukkue meni alta viime kaudella pyyhkäisseen dropoutin takia.

Yhdeksän 04-syntynyttä pelaajaa on tänä vuonna yhdistetty T18-joukkueeseen.

Naisten Kolmosessa rinkiin kuuluu 19 pelaajaa, jotka ovat syntyneet vuosina 1993—2000.

KJP:n kaikki nais- ja tyttöjoukkueet pelaavat kotiottelunsa Saviniemen jalkapallostadionilla.

Viime vuonna KJP pelasi Marko Honkasen valmennuksessa B-tyttöjen SM-sarjassa.

Avainpelaajiensa loukkaantumisista kärsineelle joukkueelle tuli lähtö takaisin Ykköseen.

KJP hävisi sarjassa kokemattomuuttaan monta tasaista ottelua.

Nea Riikosen, Elina Mankin, Siiri Salovaaran ja tuoreimpana Miia Mansanthian nousemiset maajoukkueympyröihin ovat kuitenkin lisäansiomerkki kouvolalaiselle tyttöjalkapalloilulle.

Kapteeni penää sitoutuneisuutta — ”Kolmosdivari ei monia motivoi”

Kapteeni Josefina Paldán on KJP:n joukkueessa yksi niistä kolmesta, joilla on peli- ja harjoituskokemusta naisten Ykkösestä Susista.

Kaudella 2016 Sudet pelasi toisen peräkkäisen kautensa Ykkösessä ja oli kuudes.

Kauden jälkeen seurajohto ilmoitti sarjapaikasta luopumisesta taloudellisiin syihin vedoten.

Pelaajan puheista huomaa, että kouvolalaisseuran ratkaisu alasajosta kismittää edelleen.

Maarit Paldán

Susista Ykkösen kokemusta omaava Josefina Paldán toimii KJP:n kapteenina.
Susista Ykkösen kokemusta omaava Josefina Paldán toimii KJP:n kapteenina.

Paldánin, 22, mielestä Kouvolassa on tehty vuosia hyvää työtä tyttö- ja naisjalkapalloilun eteen.

Sarjapaikasta luopumisen yhteydessä tapahtui suuri romahdus.

— Tytöillä on oltava pelaajapolku, jota pitkin kulkea juniorista kohti naisten sarjoja. Kolmosdivari ei kuitenkaan monia motivoi. Sen takia täältä lähtee lahjakkaita nuoria pelaamaan muualle, mikä on heidän kannaltaan järkevää. Kouvolaan ei myöskään tule pelaajia, sillä Kolmosta voi pelata lähes missä tahansa, Paldán sanoo.

Paldán soittaa samaa säveltä päävalmentaja Vesa Stenroosin kanssa ja peräänkuuluttaa pelaajien ja valmentajien toimivaa yhteistyötä.

— Tänne voitaisiin rakentaa yksi joukkue, johon saataisiin alueen parhaat pelaajat mukaan. Nyt hyviä pelaajia löytää joukkueesta jos toisesta, mutta mitä voisimmekaan saada aikaan, jos löisimme hynttyyt yhteen ja kasaisimme voittamattoman joukkueen? Paldán kutittelee ajatuksella.

Kovaan ja tavoitteelliseen harjoitteluun tottuneen Paldánin mielestä joukkueessa on parantamisen varaa sitoutuneisuudessa.

Mennyt kevätkausi oli ailahteleva.

— Pelillisesti olemme olleet todella epävarmoja. Yhteistä säveltä ei ole täysin löytynyt. Joukkueessa on esiintynyt myös pientä motivaation puutetta. Joskus treenit jätetään välistä, jos ei jaksa tai kiinnosta. Se on huolestuttava asia, sillä viime kaudella moisesta ei ollut tietoakaan, Paldán jyrähtää.

Maarit Paldán

Else Leino on yksi joukkueen B-tytöistä.
Else Leino on yksi joukkueen B-tytöistä.

KJP naisten Kolmosessa 2019

Silja Hyvönen, Janita Partanen, Alisa Pulkamo, Nanne Lindberg, Pauliina Niveri, Sara Laurinantti, Miia Mansanthia, Iida Mankki, Pihla Salminen, Ella Hämäläinen, Kristiina Jaakkola, Josefina Paldán, Oona Sihvola, Kiia Kankainen, Nea Riikonen, Minka Behm, Siiri Koskimaa, Hanna Seppälä, Nelli Silvonen, Sara Korhonen, Anna Holopainen, Inka Sihvola, Hanna Mankki, Salli Salminen, Viveka Strömmer, Mira Laurinantti, Else Leino, Auri Laurinantti, Siiri Salovaara, Satu Jokinen (mv), Jenni Korppi, Aino Kurittu, Erica Hernandez-Seppänen (mv), Pessia Purhonen, Senni Espo, Kaisla Moisio ja Piitu Jaakkola.

Päävalmentaja Vesa Stenroos, maalivahtivalmentaja Ville Lehtinen, joukkueenjohtaja Maarit Paldán, huoltaja Timo Mankki.

Kajo naisten Kolmosessa 2019

Siiri Sorsa, Vilma Utriainen, Janika Vainonen, Hanna Jaakkola, Raisa Mänttäri, Eveliina Gainullina, Tiia Pajari, Tiina Pekkanen, Moona Sjöblom, Nina Ritola, Anu Kautto, Ida Kautto, Paula Inkinen, Tania Kolehmainen, Helena Laitinen, Elisabeth Koivula, Kiia Salola (mv), Silja Lamberg, Säde Aapro, Ninni Lamberg, Helmi Seppänen, Petra Taina, Enni Kujala, Niina Hannula, Jennica Rajala (mv) ja Sini Salonen.

Valmentaja Ari Kautto, joukkueenjohtaja Anu Kautto.