KPL:n Iiro Haimin viesti Kouvolan Sanomille: "Tilanne ihan hyvä – Olen Imatralla auttamassa joukkuetta sen, mitä pystyn"

Lehtikuva/Kalle Parkkinen

KPL:n pelinjohtaja Iiro Haimi sai pallon päähänsä sunnuntain ottelussa. Arkistokuva.
KPL:n pelinjohtaja Iiro Haimi sai pallon päähänsä sunnuntain ottelussa. Arkistokuva.

KPL:n superpesisjoukkueen pelinjohtajan Iiro Haimin vointi näyttää olevan parempaan päin.

Haimi, 32, seurasi jo tiistaina aamupäivällä kentän laidalta joukkueen viimeistelyharjoituksia ennen IPV-ottelua.

Haimi kävi KPL:n monivuotisen luottolääkärin Jouko Leppäsen vastaanotolla hakemassa lisätietoja jatkotoimenpiteistä.

– Tilanne on ihan hyvä. Kuvissa ei näy sisäisiä vuotoja. Olen Imatralla mukana auttamassa joukkuetta sen, mitä pystyn, Haimi viestitti Kouvolan Sanomille tiistaina ennen IPV–KPL-ottelun alkua.

IPV:tä vastaan KPL:n pelinjohtajana toimii joukkueen kapteeni Anssi Lammila.

Lammila siirtyi jo sunnuntaina ottelun toisella jaksolla ulkopelinjohtajaksi, koska jalkavaiva estää täysipainoisen pelaamisen.

Kauhun hetki hiljensi yleisön

Haimi sai sunnuntaina kotiottelussa Joensuun Mailan Aleksi Rautiaisen lyönnistä pallon päähänsä vasemman korvan taakse.

Ensiavun jälkeen Haimi käveli omin jaloin Kouvolan jäähallin edessä odottaneeseen ambulanssiin.

Pelottava tilanne sunnuntain ottelussa järkytti ja mykisti 1600-päisen yleisön Kouvolan pesäpallostadionilla.

Superpesiksessä pelaajien lyönnit ovat kovia. Mittauksissa on saatu 150–180 kilometrin tuntinopeuksia.

Haimi seisoi sunnuntaina normaalilla ulkopelinjohtajan tontilla kakkosrajan tuntumassa noin kymmenen metrin päässä lyöntipaikasta.

Pesäpallon säännöissä ulkopelinjohtajan alue on merkitty kenttään kakkospuolelle kymmenen metrin päähän kotipesän kotirajasta ja kahden metrin päähän kakkosrajasta. Alue ulottuu kakkospesää kohti niin, että se päättyy kymmenen metrin päähän kakkoskulmasta.

Miesten pesäpallo painaa 160–165 grammaa, eli se painaa saman verran kuin jääkiekko. Pallon ydin on tiiviiksi puristettua trasselia, jonka päälle kääritään lankaa. Langan päällä on kumiliuskakerros.

Haimi ei vaadi kypäräpakkoa, yleisö vaatii

Haimi ei ole ollut tapahtuneen jälkeen vaatimassa kypäräpakkoa pelinjohtajille. Yleisessä keskustelussa asia on kuitenkin nostettu tapetille.

– Pesäpalloliitossa tulee mitä todennäköisemmin syksyllä esille kypäräpakko myös muille kuin joukkueen pelaajille. Ei tämä Kouvolan tapaus ole mikään harvinainen, sillä ties kuinka monta kertaa ovat viuhkamiehet ja syöttötuomarit väistelleet palloa mitä erilaisimmista syistä, sanoo eräs Kouvolan Sanomiin yhteyttä ottanut pesäpallon seuraaja.

Pesäpalloliitto

Ulkopelinjohtajan alue merkitty kenttäpiirrokseen.
Ulkopelinjohtajan alue merkitty kenttäpiirrokseen.

Kouvolan pesäpallostadionilla on sattunut vaarallisia osumia aiemminkin lähihistorian pääsarjaotteluissa.

Heinäkuussa 2018 KPL:n ja Hyvinkään Tahkon välinen superpesisottelu keskeytyi useiksi minuuteiksi heti KPL:n ensimmäisessä sisävuorossa. Tahkon etukenttäpelaaja Kimmo Carlson sai KPL:n Toni Laakson kovasta lyönnistä pallon otsaansa.

Carlson pelasi tilanteessa normaalilla ulkopelipaikallaan niin sanotulla viistopolulla, eli ykköspesältä kakkoselle vievällä viivalla. Hän oli lyöjästä noin 20 metrin päässä.

Kuluvalla kaudella 2020 Carlson edustaa tamperelaista Manse PP:tä.

Isku alkulämmittelyssä

Toukokuussa 2014 KPL:n ja Vimpelin Vedon välisessä superpesisottelussa vierasjoukkueen lukkari Hannu Huuskonen vietiin ennen ottelua alkuverryttelystä ambulanssilla Pohjois-Kymen sairaalaan. Huuskonen sai joukkuekaverinsa Teemu Isokedon pystymailalyönnin korvansa taakse noin neljästä metristä.

Ambulanssin tulo stadionille kesti Kuopion hätäkeskuksen sekoilun takia tuskastuttavan kauan; lähes 20 minuuttia.

– Lääkäri tutki, mutta olipa kumma, ettei kuvattu. Pallo tuli sentään päähän. Kun me mennään kotiin, niin Hannu kyllä laitetaan kuvauksiin. Ei me tätä tähän jätetä, Vedon pelinjohtaja Jussi Järvinen ihmetteli Kouvolan Sanomissa toiselle jaksolle vaihtopenkille tulleen Huuskosen kohtelua Poksissa.

Raju isku aiheutti Huuskoselle päänsärkyä ja huimausta. Vasta kolmannella lääkärikäynnillä magneettikuviin päässeen Huuskosen huimausoireiden oikea syy löydettiin lopulta: vuotava aivoruhje sekä kaksi pientä murtumaa korvan seudulla.

KPL:ssäkin urallaan piipahtaneen Huuskosen pesäpalloura päättyi syksyllä 2017 Oulun Lipossa.

Kommentoidut