Kuusankosken Ampujat kantaa huolta nuorista ampujista – SM-kisat saatiin järjestettyä Tyrriin pikavauhtia

Kuusankosken Ampujat isännöi nuorten ja aikuisten SM-kisoja kahtena peräkkäisenä viikonloppuna.

Johannes Wiehn

Kuusankosken Ampujien puheenjohtaja Aulikki Kylliäinen oli talkoissa mukana asentamassa tauluja paikoilleen.
Kuusankosken Ampujien puheenjohtaja Aulikki Kylliäinen oli talkoissa mukana asentamassa tauluja paikoilleen.

Kuusankosken Ampujat järjestää tällä ja ensi viikolla sekä nuorten, että aikuisten SM-kilpailut 50 metrin kiväärilajeissa. Nuorten kisa ammutaan tänä viikonlopna 24.–26. heinäkuuta Utissa Tyrrin ampumakeskuksessa. Seuraavana viikonloppuna 31.7.–2.8. ovat vuorossa aikuisten sarjat.

Erityistä huolta järjestävä seura KuusA haluaa kantaa nuorista ampujista. Miksi näin, Kuusankosken Ampujien puheenjohtaja Aulikki Kylliäinen?

– Kokemus suuremmista kilpailuista on tärkeää nuorten urheilijoiden kehittymiselle. Kilpailut ovat tietysti tärkeitä myös oman seuramme nuorille edustusampujille, joille SM-kilpailut tuovat lisää motivaatiota harjoitteluun. Laajemmassa kuvassahan on kyse myös koko urheiluammunnan tulevaisuudesta ja lajin kehittymisestä.

Koronapandemian takia myös ampumakilpailuja on järjestetty hyvin vähän ja monet kansallisen tason ennätyskelpoiset kilpailut on peruttu.

– Kesäkuusta alkaen joitakin kilpailuja on jo järjestetty, mutta lähes kaikki aikaisemmat kilpailut toukokuun loppuun asti peruttiin. Jouduimme perumaan kesäkuun alkuun suunnitellun 6A Open -kilpailun radan käyttörajoitusten takia. Lisäksi olimme mukana järjestämässä Pohjoismaiden mestaruuskilpailuja, joiden pääpaikka olisi ollut Tyrrin ampumakeskus ja Uttihalli. PM-kisat siirrettiin koronan takia ensi vuodelle.

Johannes Wiehn

Kuusankosken Ampujien jäsen Antti Torniainen imuroi kisapaikkaa kuntoon.
Kuusankosken Ampujien jäsen Antti Torniainen imuroi kisapaikkaa kuntoon.

KuusA päätti tarttua haasteeseen ja järjestää nuorille SM-kilpailun hyvin lyhyellä valmistautumisaikataululla.

– Hakemus lähetettiin Ampumaurheiluliitolle 18. kesäkuuta ja lupa kilpailun järjestämiseen saatiin 22. kesäkuuta. Kilpailut lyötiin kasaan kuukaudessa. Järjestelyissä on ollut mukana parikymmentä oman seuran aktiivia. Nuorten SM-kisojen kohdalla meitä helpotti se, että osa työstä oli tehty jo ensi viikonlopun yleisten sarjojen SM-kilpailuja varten. Apua on saatu myös muilta seuroilta. Tekninen asiantuntija, juryn ja vetoomusjuryn puheenjohtaja sekä jäsenet tulevat oman seuran ulkopuolelta. Luumäen Ampujilta saamme lainaan elektroniset taululaitteet.

Aiheuttaako koronapandemia erikoisjärjestelyjä kisojen läpiviemiseen?

Totta kai toivomme menestystä erityisesti oman seuran ampujille. Uskon, että sitä on tulossa ainakin nuorten kisoista. — Aulikki Kylliäinen

– Kilpailuissa huomioidaan SAL:n ja viranomaisten antamat koronaohjeistukset henkilömääristä ja hygieniasta. Joudumme myös rajaamaan kulkua ampumaradalla, jotta urheilijoiden turvavälit säilyvät. Lisäksi näytönohjaus- ja näyttölaitteet desinfioidaan jokaisen erän jälkeen.

Johannes Wiehn

Kuusankosken Ampujien jäsenet ov at talkoilleet koko viikon tiiviisti Tyrrin ampumakeskuksessa. Saija Myllynen ja Minna Parkko asensivat tuuliviirejä.
Kuusankosken Ampujien jäsenet ov at talkoilleet koko viikon tiiviisti Tyrrin ampumakeskuksessa. Saija Myllynen ja Minna Parkko asensivat tuuliviirejä.

Onko myös yleisö otettu huomioon?

– Ampumakilpailuissa paikalla on pääosin kilpailijoiden tukijoukkoja, huoltajia ja valmentajia. Rata-alueella on kuitenkin varattu yleisölle oma eristetty alue. Tyrrin ampumakeskus on Suomen parhaita ratoja, joten sosiaali- ja ratatilat täyttävät hyvin myös korona-ajan vaatimukset. Kilpailuja voi seurata myös reaaliaikaisesti Kuusankosken Ampujien internet-sivuilta löytyvän live-seurannan kautta.

Kuinka paljon ampujia Tyrriin odotetaan?

– Nuorten SM-kilpailuun on ilmoittautunut 54 urheilijaa, joista seuran omia edustusampujia on seitsemän. Kymenlaaksolaisia seuroja edustaa yhteensä 12 ampujaa. Nuorten kilpailuissa ammutaan 119 kilpailusuoritusta ja joukkueita on ilmoitettu mukaan 16. Ensi viikon aikuisten SM-kisaan on ilmoittautunut 85 urheilijaa, jotka ampuvat noin 130 suoritusta. Lähes kaikki kiväärilajien maajoukkueampujat ja tietysti valtakunnallisen tehoryhmän nuoret ampujat ovat ilmoittautuneet mukaan SM-kisoihin.

Johannes Wiehn

Tiina Ylä-Outinen lakaisi hylsyjä pois uusien tieltä.
Tiina Ylä-Outinen lakaisi hylsyjä pois uusien tieltä.

Tyrri ja KuusA ovat isännöineet aikaisemminkin SM-kisoja.

– Tyrrissä on viimeksi ammuttu SM-mitaleista kesällä 2019, jolloin KuusA järjesti 50 metrin kiväärin yli 50-vuotiaiden sarjojen SM-kilpailut. Vuosina 2017 ja 2018 KuusA isännöi nuorten SM-kilpailuja. Aiemmat kisaisännyydet vakuuttivat varmasti myös nyt Ampumaurheiluliiton siitä, että KuusA pystyy järjestämään myös nämä nuorten SM-kilpailut.

Onko Kouvolaan odotettavissa menestystä SM-kisoista?

– Totta kai toivomme menestystä erityisesti oman seuran ampujille. Uskon, että sitä on tulossa ainakin nuorten kisoista.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset