Otteluohjelma on tyly 10 000 euron pottia janoavalle Kouvottarille – Päävalmentaja Mika Hartonen: "Suomen cupin ohjelmaa laadittaessa olisi pitänyt katsoa myös sarjan ohjelmaa"

Kouvolalaisjoukkue lataa koripallon naisten Suomen cupin finaaliin yhden välipäivän jälkeen. Vastustaja Peli-Karhut pelasi viimeksi keskiviikkona. Catzin luotsi Mika Haakana ei usko, että runkosarjan kohtaamisilla olisi merkitystä cupin loppuottelussa.

Katja Juurikko

Kouvottarien pelintekijä Ameryst Alston on joukkueelleen elintärkeä pelaaja. Jos kouvolalaisjoukkue aikoo kaataa Peli-Karhut Suomen cupin finaalissa, Alstonilta vaaditaan onnistumisia.
Kouvottarien pelintekijä Ameryst Alston on joukkueelleen elintärkeä pelaaja. Jos kouvolalaisjoukkue aikoo kaataa Peli-Karhut Suomen cupin finaalissa, Alstonilta vaaditaan onnistumisia.

Naisten korisliigahistoriansa parasta kauttaan pelaava Kouvottaret haastaa hallitsevan Suomen mestarin Peli-Karhut sunnuntaisessa Suomen cupin finaalissa. Kotietu antaa kouvolalaisille mukavan selkänojan, mutta 10 000 euron voittopotin saavuttamiseen Mika Hartosen suojateilla on pitkä matka taivallettavanaan.

Kouvottaret ja Peli-Karhut ovat kohdanneet kuluvalla kaudella naisten Korisliigassa kaksi kertaa. Lokakuun alussa Kouvottaret oli parempi Mansikka-aholla lukemin 84–73 Ameryst Alstonin huippupelin ansiosta. Alston teki parketilla mitä halusi ja naulasi julmat 40 pistettä.

Peli-Karhut kuittasi kauden tilit kuitenkin tasoihin joulukuun alussa Karhuvuoressa. Kouvottaret oli kärkikamppailussa täysin vastaantulija ja kotkalaisjoukkue paukutti tulostaululle hurjat lukemat 107–55.

Lappeenrantalaisen Catzin päävalmentajana viisi kultaa, kolme hopeaa ja yhden pronssin saavuttanut Mika Haakana ei usko, että joulukuisella nöyryytyksellä olisi vaikutusta kummankaan joukkueen peliin cupin loppuottelussa.

– Jokaiselle joukkueelle tulee jossain vaiheessa huono peli. Kouvottarille se tuli Kotkassa, Haakana sanoo.

Peli-Karhut veti kauden avaustappion jälkeen 12 voiton putken, mutta hävisi pari viikkoa sitten Espoossa Hongalle. Kauden kolmas tappio osui keskiviikolle, kun Roope Mäkelän luotsaama joukkue otti lukua vahvistuneen Forssan Alun vieraana.

Tuore PeKa

Peli-Karhut pääsee cupin finaaliin tuoreempana, koska se pelasi keskiviikkona. Kouvottaret on tulessa tänä iltana Espoossa, joten sille ei jää liiemmin aikaa valmistautua kauden toistaiseksi tärkeimpään koitokseen.

– PeKa saa tästä edun. Kouvottarille tilanne on varmasti haastava, Haakana tuumaa.

Kouvottarien leirissä tilanne on luonnollisesti tiedossa.

– Otteluohjelma on se, mikä se on. Mikä on sen merkitys, niin se nähdään sunnuntaina. Lähtökohdat peliin ovat joukkueille selkeästi erilaiset, Kouvottarien päävalmentaja Mika Hartonen painottaa.

Hartonen olisi halunnut, että joukkueet pääsevät finaaliin samalta viivalta.

– Suomen cupin ohjelmaa laadittaessa olisi pitänyt katsoa myös sarjan ohjelmaa. Tätä ei kuitenkaan tehty.

Suomen cupin ohjelmaa laadittaessa olisi pitänyt katsoa myös sarjan ohjelmaa. — Mika Hartonen

– Alunperin Honka-pelimme oli merkitty lauantaille. Onneksi se on sentään nyt perjantaina.

Tärkeä Melto

Mika Haakana laskee Peli-Karhujen vahvuudeksi materiaalin laajuuden.

– Heillä on ainakin paperilla enemmän ratkaisijoita. Lisäksi joukkueesta löytyy kokemusta. Peli-Karhujen aloitusviisikko on varmasti yksi parhaista ikinä naisten Korisliigassa, Haakana toteaa.

Kokemusta Peli-Karhuissa edustaa muun muassa Elena Melto, joka siirtyi täksi kaudeksi Haakanan valmentamasta Catzista Peli-Karhuihin. Melto pelasi Lappeenrannassa 19 kautta.

– "Lena" on pelaaja, joka nostaa yleensä tasoaan sitä mukaa, mitä tärkeämpi ottelu on kyseessä.

Melto valittiin naisten Korisliigan joulukuun pelaajaksi tilastoituaan kolmessa matsissa laadukkaat 24,9 pistettä, 9,0 levypalloa ja 1,3 syöttöä peliä kohden.

Harvey-Carr parantaa

Kouvottarien lähtökohdat eivät ole optimaaliset. Lyhyt valmistautumisaika ja Claire Lamunun poissaolo nakertavat kouvolalaisten mahdollisuuksia.

Toisaalta Lamunun tuuraaja Brandi Harvey-Carr on petrannut esityksiään peli peliltä. 193-senttinen euroliigakokemusta omaava amerikkalainen on korin läheisyydessä kovan luokan tekijä.

– Harvey-Carrin tulon myötä Kouvottaret pelaa enemmän sisälle kuin aikaisemmin. Mutta Peli-Karhuilta löytyy kyllä hyviä sisäpelaajien puolustajia, Mika Haakana tietää.

Peli-Karhut tunnetaan hyvin kenttää juoksevana joukkueena, joka iskee oman pään levypalloista ja riistoista armotta.

– Kouvottaret pyrkii varmasti viisi vastaan viisi -pelaamiseen. Peli-Karhut haluaa puolestaan juosta ja sillä on tähän hyviä pelaajia.

Kouvottaret tarvitsee menestyäkseen onnistumisia myös vahvistuskolmikon ulkopuolelta. Tähän huutoon odotetaan vastauksia muun muassa Roosa Frimodigilta, Maria Koskiselta ja Kaisa Lindiltä.