Ratojen ruhtinatar Ranch Kelly on päättämässä kilpailu-uraansa — "Ei tällaista ole voinut kuvitellakaan"

Ruhtinatar Grace Kellyn mukaan nimetty Ranch Kelly on ollut viime vuodet Suomen raviratojen kuningatar. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Savon supertamman kilpailu-ura päättyy tänä syksynä.

Taru Hokkanen

Ranch Kelly on viisikymppisen Luttisen ensimmäinen ikioma ravihevonen. Hevostaustaa Luttisella on lapsuudestaan asti.
Ranch Kelly on viisikymppisen Luttisen ensimmäinen ikioma ravihevonen. Hevostaustaa Luttisella on lapsuudestaan asti.

Maatalousministeri Jari Leppä lienee tottunut olemaan kotipihansa suurin julkkis, mutta nykyisin hän saa aika usein jäädä sivurooliin. Lepän kotitilalla Pertunmaan Koirakivessä asuu nimittäin suuri urheilutähti, Vuoden hevosena viime talvena palkittu terästamma Ranch Kelly.

Ranch Kellyn omistaa Mäntyharjulle rekisteröity Kelly’s Team, joka tarkoittaa tamman valmentaja Anne Luttista ja hänen lähipiiriään. Luttinen ja Kelly ovat ehtineet nähdä tamman kilpailu-uran aikana monenlaista: viime talvena kaksikko vietti kolme kuukautta Ranskassa, missä Ranch Kelly teki Ranskan pääradan Vincennesin tammojen rataennätyksen.

Homman viehätys ovat hevoset, eikä se ole siitä miksikään muuttunut.

Monacon ruhtinatar Grace Kellyn mukaan nimetty Ranch Kelly on samalla suuri urheilutähti ja jäähdyttelijä. 11-vuotiaana se on lämminveriravuriksi poikkeuksellisen iäkäs, mutta kilpailee edelleen Suomen kovimmalla tasolla: viime viikonloppuna Ranch Kelly oli Suomessa syntyneiden aikuisten hevosten suurimman kilpailun Suur-Hollola-Ajon kakkonen ja ansaitsi viikonloppuna yhteensä 70 000 euroa.

Viime vuonna saman kilpailun voittanut Ranch Kelly kamppaili kilpailun voitosta loppuun asti, mutta joutui lopulta tyytymään kakkossijaan. Kärkikolmikon muut ravurit olivat 5- ja 6-vuotiaita, eli niiden yhteenlaskettu ikä oli sama kuin Ranch Kellyllä yksinään.

Taru Hokkanen

Ranch Kelly latautuu kilpailujen välissä laitumella.
Ranch Kelly latautuu kilpailujen välissä laitumella.

Suur-Hollola-sunnuntaina Ranch Kellyn Facebook-sivulla kerrottiin myös suuri uutinen: tamma käytettiin kilpailun jälkeen Orimattilassa hevosklinikalla, missä sen todettiin olevan kantavana. Varsan isä on ruotsalainen menestysori Maharajah, Prix d’Ameriquén ja monen muun eurooppalaisen suurkilpailun sankari.

Alkio on vasta muutaman viikon ikäinen, joten tiineys on alkuvaiheessa ja sikäli herkässä vaiheessa. Hevoset kantavat 11 kuukautta, ja ravikilpailusääntöjen mukaan kantava tamma saa kilpailla neljä kuukautta siemennyshetkestä eteenpäin.

Jos kaikki menee hyvin, ajetaan vielä neljä kilpailua. Seuraava kilpailu on todennäköisesti St Michel kotiradalla Mikkelissä, ja sen jälkeen ohjelmassa ovat Kuninkuusraveissa ajettava Best Lady, elokuun lopussa ajettava Suomen Mestaruus ja syyskuun puolivälin jälkeen ajettava Tammavaltikka.

Huipulla on hyvä lopettaa

Luttinen pohti tammansa siementämistä jo viime vuonna, mutta päätyi kuitenkin jatkamaan sen kilpailu-uraa vielä vuoden verran. Ranch Kellyllä saisi ajaa kilpaa vuoden 2020 loppuun, sillä lämminveriravureilla on Suomessa kilpailuoikeus niiden 12-vuotiskauden loppuun asti.

— Varmaan sillä voisi ajaa loppuun asti kilpaa, mutta tässä kohtaa ajatellaan jo hevosta. Huipulla on kiva lopettaa, ja kyllä Kelly on jo saanut juostakin urallaan tarpeeksi.

Ranch Kelly on ansainnut urallaan jo yli 560 000 euroa. Pelkästään viime vuonna se juoksi 324 000 euron tilin.

— Tottakai sekin puoli on ollut merkittävä. Kyllä se turvaa Heidin opiskeluaikoja, Anne Luttinen tyytyy toteamaan. Heidi Konga on Luttisen lukioikäinen tytär ja Ranch Kellyn hoitaja.

Anne Luttinen osti Ranch Kellyn pikkuvarsana sen kasvattaja Katri Rantalalta. Luttinen etsi nimenomaan hyväsukuista tammavarsaa, ja sai vinkin Ranch Kellystä mäntyharjulaiselta tuttavaltaan Teemu Punavaaralta.

Ensimmäiset vuotensa Ranch Kelly oli Markku Kongan valmennuksessa. Viimeiset neljä vuotta Luttinen on vastannut tamman valmennuksesta itse muutamaa lyhyttä taukoa lukuun ottamatta.

— Ajattelin, että otan oman hevosen kanssa rennommin ja otetaan se, mitä saadaan. Ei tällaista ole voinut kuvitellakaan, Luttinen myöntää.

Suuri kansansuosikki

Ranch Kelly on viisikymppisen Luttisen ensimmäinen ikioma ravihevonen. Hevostaustaa Luttisella on lapsuudestaan asti. Hän on kotoisin Kempeleestä, missä kävi jo pikkutyttönä hoitamassa aikansa menestyshevosiin kuulunutta Teodoria.

Luttisen suuri suosikki kuitenkin oli tuon ajan ihmetamma Charme Asserdal, jonka kuvia hän keräsi kansiot täyteen. Nyt, lähes 40 vuotta myöhemmin, Luttisen oma Ranch Kelly on lähes Charmen veroinen kansansuosikki.

— Ei kai näin digiaikana kukaan leikkele kuvia lehdistä, mutta on Kellyllä omat fanijoukkonsa. Raveissa käy paljon väkeä kysymässä, saako Kellyn kanssa ottaa selfieitä, ja kaikenlaisia viestejä tulee tosi paljon, niitä on tullut yhteensä tuhansia, Luttinen summaa.

Ranch Kellyn kansansuosiota selittää moni asia. Tärkein niistä on tietysti hevosen hyvyys: Ranch Kelly on kiistatta yksi kaikkien aikojen parhaista Suomessa syntyneistä tammoista.

Toinen tekijä on Ranch Kellyn pitkä ura. Se on juossut kilpaa yhdeksänä kautena, joten se on tullut raviyleisölle vuosien varrella tutuksi enemmän kuin moni nuorten hevosten sarjoissa menestynyt varsatähti, joiden ura saattaa kestää vain pari vuotta.

Kolmas ja lähes yhtä tärkeä tekijä kuin Ranch Kellyn hyvyys on tarina sen takana. Anne Luttinen on raviurheilijana harrastaja, ja kun hänen kaltaisensa henkilö on saavuttanut oman hevosensa kanssa suurta menestystä, on tarina monelle läheisempi kuin kliinisten ammattitallien menestyjät. Kun ympäristötarkastaja Luttinen pärjää noin hyvin, miksi minäkin en voisi pärjätä, moni varmasti ajattelee.

Tuleva syksy tarkoittaa Anne Luttiselle monella tavalla paluuta arkeen. Hän palaa virkavapaalta töihinsä, ja samalla Ranch Kellyn kilpakengät lyödään lopullisesti naulaan.

Vaikka on peräti epätodennäköistä, että kohdalle sattuisi vielä yhtä hyvää hevosta, Luttinen ei usko raviharrastuksen kaatuvan motivaation puutteeseen.

— Homman viehätys ovat hevoset, eikä se ole siitä miksikään muuttunut, Anne Luttinen painottaa.

— Kun tämä on harrastus, tämä on harrastus, ja harrastaa voi monella tasolla. Otetaan Kellyn jälkeen tähtäimeksi taas Joensuun ja Jyväskylän marraskuiset iltaravit. Siitä täytyy olla onnellinen, että on saanut kokea tällaisen matkan Kellyn kanssa. Monelle ei tule tällaista mahdollisuutta.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut