Korisliigan finaalisarja alkaa tänään perjantaina Kauhajoella — Karhu-Basket on voittanut kotiparketilla 17 ottelua peräkkäin, mutta Kouvot on ajastettu menestymään pudotuspeleissä

Lumikki Haaja

Kouvojen järkälemäinen ja syöttötaitoinen sentteri Thomas Gipson (42) on vaikea pysäytettävä yhdelle miehelle. Sen totesi välieräsarjassa myös Vilppaan Jamie Skeen.
Kouvojen järkälemäinen ja syöttötaitoinen sentteri Thomas Gipson (42) on vaikea pysäytettävä yhdelle miehelle. Sen totesi välieräsarjassa myös Vilppaan Jamie Skeen.

Tiistaina Vilppaan seitsemännessä välierässä Salossa lyönyt Kouvot piti keskiviikkona vapaata ja latasi akkuja Korisliigan finaalisarjaa varten, joka käynnistyy perjantaina Kauhajoella Karhu Basketia vastaan.

Kouvot oli runkosarjassa kuudes, mutta pudotuspeleissä se on mennyt kovaa.

Runkosarjan kuudes sija ei ollut mitenkään paras lähtökohta, mutta olemme ryhmä joka sopii pudotuspeleihin. — Ville Kaunisto

Vilpasta vastaan tuhojaan tehneen sentteri Thomas Gipsonin mielestä päävalmentaja Jyri Lehtonen on valmistanut Kouvot hyvin.

— Olemme nyt parhaimmillamme. Kunto ja pelin kehittyminen on ajoitettu täydellisesti, sanoo Gipson Koripalloliiton tiedotteessa.

Mörkömäinen 120-kiloinen Gipson uskoo, että tiukka ottelutahti kääntyy Kouvoille eduksi.

— Vastustaja on levännyt yhdeksän päivää, mutta meillä on kokemusta tiukoista peleistä viime päiviltä. Ensimmäinen peli on meille heti hyökkäyksen paikka.

Lehtonen korostaa Hirvosen panosta

Päävalmentaja Lehtonen näyttää tienneen koko ajan, missä ja milloin joukkue on vahvimmillaan.

— Tuomas Hirvonen oli lopulta se tärkein yksittäinen pelaaja. Hirvosella on niin hyvä pallokontrolli, että pääsimme pelaamaan välierissä kolmoskaarella. Kun Hirvonen oli yhdestä ottelusta pois, pallo pyöri hyökkäyksissä jossain puolessa kentässä, kehuu Lehtonen Kouvojen pelintekijää.

Lehtonen muistuttaa, että loppuotteluissa vastassa on kokenut joukkue.

— Hallitseva mestari on muistaakseni hävinnyt viimeksi tärkeän pelin joskus viime vuonna. Puolustus pelaa hyvällä tasolla ja taitavat yksilöt ratkaisevat ongelmia hyökkäyspäässä.

Mestaruutta keväällä 2016 Kouvojen kanssa juhlinut Lehtonen tietää, että finaalisarjat ovat lähempänä maratonia kuin sadan metrin spurttia.

— Lähdemme pelaamaan ottelusarjaa eikä yksittäisiä pelejä. Kehitytään taktisesti sarjan aikana. Omien vahvuuksien, kuten korinaluksen suojelemisen, pelinjohdon häiritsemisen ja rentouden pitää kuitenkin näkyä heti alusta asti.

Uransa viimeisiä pelejä pelaava Kaunisto: Onhan tämä keväisin hieno ammatti

Kouvojen kapteenin Ville Kauniston komea ura päättyy finaaleihin.

— Runkosarjan kuudes sija ei ollut mitenkään paras lähtökohta, mutta olemme joukkue joka sopii pudotuspeleihin.

Runkosarjassa Kouvot hävisi 21 ottelua. Kaunisto huomasi kauden aikana, ettei joukkueessa kaikki ollut hyvin.

— Muutokset aiheuttivat kasvukipuja ja osa pelaajista voi suorastaan huonosti. Tiesimme kuitenkin, että sitten kuin homma klikkaa, niin se tuottaa tulosta.

Kaunisto myöntää, että tällä hetkellä lopettamispäätös tuntuu vaikealta.

— Talven aikana mietin, että vieläkö pitää Suomea kiertää ristiin rastiin, mutta onhan tämä keväisin aika hieno ammatti.