Ensimmäiset kouvolalaiset jääkiekkoilun maailmanmestarit saivat väen liikkeelle mitalikahveille — Santeri Salmela ei ole enää pukukopissa hiljainen

Lumikki Haaja

Santeri Salmela (vasemmalla) ja Peetro Seppälä ovat ensimmäiset kouvolalaiset jääkiekkoilun maailmanmestarit. Perjantaina heidän kunniakseen järjestettiin mitalikahvit Kouvolan jäähallissa.
Santeri Salmela (vasemmalla) ja Peetro Seppälä ovat ensimmäiset kouvolalaiset jääkiekkoilun maailmanmestarit. Perjantaina heidän kunniakseen järjestettiin mitalikahvit Kouvolan jäähallissa.

Santeri Salmela ja Peetro Seppälä ovat ensimmäiset kouvolalaiset jääkiekkoilun maailmanmestarit.

KooKoon omat kasvatit hankkivat tärkeissä rooleissa Suomelle alle 18-vuotiaiden historian neljännen MM-kullan Venäjällä viime sunnuntaina.

Perjantaina puolustajakaksikko sai paistatella huomion keskipisteenä Kouvolan jäähallin yläkerran päätyravintolassa. KooKoon järjestämät MM-kultakahvit vetivät 180-paikkaisen ravintolan täyteen lähes viimeistä istuinta myöten.

Maanantaina kotiutunut joukkue jäi vapputunnelmissa päiväksi juhlimaan mestaruutta Helsinkiin. Loppuviikko on sujunut kotosalla rauhallisesti menestystä sulatellessa.

— Joukkueessa on ollut koko kauden erittäin hyvä henki. Jokainen on saanut olla ryhmässä oma itsensä. Päävalmentaja Tommi ”Hölö” Niemelä on painottanut positiivisuutta paljon, MM-kisoissa Pikkuleijonien varakapteenina toiminut Salmela kiteyttää.

Salmela on aiemmin luonnehtinut itseään pelaajaksi, joka ei ole joukkueen äänekkäin. Nyttemmin tilanne on muuttunut.

— Pyrin luomaan henkeä ja tunnelmaa pukuhuoneessa. En ollut pelillinen johtaja, pikemminkin henkinen johtaja.

Salmela sanoo saaneensa valmennusryhmältä kehotuksen nousta tarvittaessa tsemppariksi.

Passiin leima ja saman tien maalintekoon

Peetro Seppälä joutui MM-turnauksessa katselemaan Suomen alkulohkosta kaksi ottelua sivusta ennen kuin kisapassi leimattiin.

Kun pelipaikka kokoonpanosta avautui, Seppälä täräytti heti maalin Venäjän verkkoon. Se oli hänelle uran toinen maaotteluosuma.

— Oli tuskallista olla sivussa kahdesta ottelusta, ja kieltämättä jännitti pelata Venäjää vastaan heidän kotikisoissaan täydessä hallissa, Seppälä muistelee.

MM-turnauksen seitsemän ottelua vedettiin läpi 11 päivässä. Voitosta voittoon porskuttanut Pikkuleijonat ehti myös tutustua kisakaupunki Tsheljabinskiin.

— Kävelykatu oli hieno, kisoista näkyi aika paljon mainoksia kaupungilla ja siellä oli siistiä. Välipäivät olivat kuitenkin aika tylsiä, kun tekemistä ei oikein ollut, Salmela sanoo.

”Tervepäisiä ja hyväkäytöksisiä nuoria miehiä”

KooKoon urheilujohtaja Jarno Kultanen sanoo olevansa tyytyväinen pelaajien puolesta siitä, että he saivat olla osa mestaruusjoukkuetta.

Kultasen mielestä Salmelalla ja Seppälällä on ikäisekseen asiat hyvällä mallilla jääkiekossa.

— Kehitys on kulkenut suunnitelman mukaan. Matka kuitenkin jatkuu, ja pitää muistaa, että he ovat edelleen nuoria pelaajia. Maltti on pidettävä mukana, sillä nuorten kohdalla odotukset lähtevät ihan liian helposti laukalle.

Kultasen mukaan Salmela ja Seppälä ovat tyyppejä, jotka kestävät ulkopuolisten asettamat paineet.

— He ovat tervepäisiä ja hyväkäytöksisiä nuoria miehiä.

Kotijoukotkin löysivät rentouden

Kouvola oli hyvin edustettuna MM-kisoissa myös katsomossa, kun molempien KooKoo-pelaajien kotijoukot olivat paikalla Suomi-paitoineen.

Santeri Salmelan äiti Nina Salmela-Mäkelä kuvailee tuoreita maailmanmestareita jalat maassa -ihmisiksi. Salmela ja Peetro Seppälä ovat tunteneet toisensa jo kiekkokoulusta, jolloin he olivat 6-vuotiaita.

— Vapaa-ajallakin pojat ovat liikkuneet aina samoissa porukoissa, äiti kertoo.

Äidille MM-kullan saavuttaminen oli suuri yllätys. Hän kiinnitti huomiota mestarijoukkueen vapautuneeseen ilmapiiriin varsinkin välierässä Ruotsia vastaan.

— Pelaajien kasvoilta paistoi hymy monta kertaa pelin aikana. Silloin me fanitkin ajattelimme, että mitä tässä turhaan jännittää liikaa, kun pelaajatkin ovat rentoja.

Molemmat mestarit haluavat tulla isoina jääkiekkoilijoiksi. Laji on elämän keskipiste. Koulunkäynti sujuu siinä sivussa iltalukion ja verkkokurssien tukemana.

Santeri Salmela

Täyttää kesäkuussa 18 vuotta.

Liigassa kahden kauden aikana KooKoossa yhteensä 40 ottelua. Tehot 0+4.

Poikien maajoukkueissa 16—18-vuotiaissa 50 ottelua. Tehot 0+7.

Peetro Seppälä

Täyttää elokuussa 18 vuotta.

Liigassa KooKoossa yhteensä 6 ottelua.

Poikien maajoukkueissa 16—18-vuotiaissa 40 ottelua. Tehot 2+4.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset