Surkea ja lumeton talvi ärsyttää kouvolalaista ampumahiihdon huippulupausta Heidi Nikkistä, joka tavoittelee menestystä nuorten MM-kisoissa Sveitsissä — ”Kyllä se korvien väliin käy, kun ikkunasta katsoo ulos”

Jussi Lopperi

KHS:n Heidi Nikkinen tietää, että menestyminen ampumahiihdossa vaatii viiden täplän pudottamisen lisäksi vauhdikasta menoa hiihtobaanalla.
KHS:n Heidi Nikkinen tietää, että menestyminen ampumahiihdossa vaatii viiden täplän pudottamisen lisäksi vauhdikasta menoa hiihtobaanalla.

Heidi Nikkinen ei ole viitsinyt enää viime aikoina tarkkailla Ilmatieteenlaitoksen verkkosivuilta tulevien päivien ja viikkojen sääennusteita.

— Kyllä se korvien väliin käy, kun ikkunasta katsoo ulos, eikä lunta ole missään. Ärsyttää. Eikä tunnu yhtään siltä, että eletään tammikuuta ja pian edessä on kauden tärkeimmät kisat, Nikkinen manaa.

— Hatunnosto Valkealan latumiehille, jotka ovat pitäneet ladun niinkin pitkään hyvänä. Mutta eiväthän he sille voi mitään, ettei siellä ole mäkeä. Sen takia on pitänyt käydä Lahdessa hiihtämässä.

Kouvolan Hiihtoseuraa edustava Heidi Nikkinen täytti viime perjantaina 19 vuotta. Samana päivänä Suomen ampumahiihtoliiton hallitus tiedotti valinneensa kouvolalaisen nuorten MM-kisoihin Sveitsin Lenzerheideen.

— Kausi on sujunut pitkälti niin kuin ennen lokakuista Oloksen-reissua oli suunniteltu, Nikkinen sanoo.

Kontiolahdella kulki

Reilu viikko sitten Nikkinen osallistui nuorten MM-katsastuksiin Kontiolahdella. KHS:n ampumahiihtäjä oli 19-vuotiaiden sarjassa omaa luokkaansa, sillä Nikkisen tapaan MM-kisoihin valitut Ahveniston Ampumahiihtäjien Kaisa Keränen ja Orimattilan Jymyn Anniina Rantala jäivät molemmat yli kahden ja puolen minuutin päähän.

— Siellä oli hyvä päivä. Se oli minulle paineeton kisa. Olisi ollut kivempi hiihtää se yhteislähtökisa aikuisten tai 22-vuotiaiden sarjassa. Tuloksellisesti se oli hyvä suoritus, kahdella sakolla kisan läpi vienyt Nikkinen kertoo.

Edellisenä päivänä Nikkinen oli hiihtänyt Keuruulla maastohiihdon sprinttiä.

—Pääsin siellä semifinaaliin. Jäin paukusta porukan perille ja ohittaminen oli vaikeaa. Tärkein anti oli, että tuntui hyvältä hiihtää kovaa ja kroppa toimi.

— Tarkoitus oli hiihtää sunnuntainakin, mutta siellä oli niin kapeat ladut, ettei siinä ollut mitään järkeä. Siksi lähdin Kontiolahdelle.

Puolasta Sveitsiin

Heidi Nikkisen seuraava määränpää on Puolan Duszniki Zdroj.

— Siellä kilpaillaan IBU Cupia. Nämä ovat viimeiset tärkeät kisat ennen nuorten MM-kilpailuja, johon kaikki on tähdätty. Torstaina ohjelmassa on viesti. Pikamatka ja takaa-ajo ovat viikonloppuna.

— Puolasta olisi tarkoitus siirtyä suoraan Italian Martelliin, jossa pidämme viiden päivän mittaisen valmistautumisleirin ennen MM-kisoja. Sieltä mennään sitten Lenzerheideen Sveitsiin.

Nikkinen tavoittelee menestystä nuorten MM-kisoissa Lenzerheidessä kahden viikon kuluttua. Kouvolalaisella on kokoelmissaan jo kaksi henkilökohtaista MM-mitalia, joten tavoitteet ovat luonnollisesti korkealla. Nikkinen nähdään tositoimissa pikakisassa, normaalimatkalla, takaa-ajossa ja viestissä.

— Tänä vuonna en halua sanoa ollenkaan en itselleni, enkä kenellekään muulle, mikä voisi olla pääkisa. Kaikissa voi mennä hyvin.

— Viime vuonna lähdin sillä ajatuksella, että pikakisa on pääkilpailuni, mutta sitten tulikin normaalimatkalta hyvä kisa ja pikakisa meni ihan pieleen. Lempparimatka on ehkä pikamatka.

Nikkinen nimeää kovimmaksi vastustajakseen grönlantilaisen Astri Ukaleq Slettemarkin. Pokljukassa Nikkinen sai tunnustaa grönlantilaisen paremmakseen 22 sekunnin erolla.

— Hän oli alkukaudesta kovassa vedossa. Sveitsiläiset ovat varmasti myös hyviä omilla kotiladuillaan ja he ovat hiihtäneet muuallakin hyvin.

— Pitää onnistua sekä ladulla että ampumapaikalla, jos aikoo menestyä.

Pyssy piiloon

Nuorten MM-kisojen jälkeen Heidi Nikkinen tavoittelee paikkaa maastohiihdon nuorten MM-kisoissa.

— Ensimmäiset katsastuskisat jäävät väliin, joten MM-kisanäytöt jäävät yhden SM-kisaviikonlopun varaan. Jos sitä on kunnossa, se paikka pitäisi saada. Katsastukset ovat Kontiolahdella.

— Ohjelmassa on sitten kolmisen viikkoa maastohiihtoa. Pitää laittaa pyssy hetkeksi piiloon, Nikkinen naurahtaa.

Uusimmat uutiset