MyPasta erotettu Jukka Karjalainen lähtee auttamaan Joutsenon Kultsua Kakkosessa

Uuden päävalmentajan loppukauden tehtävänä on auttaa joutsenolaisia säilyttämään sarjapaikkansa.

Ilkka Kujala

Joutsenon Kultsu FC:n uudeksi päävalmentajaksi kiinnitetty Jukka Karjalainen nosti edellisessä pestissään MyPan kahdessa kaudessa Kolmosesta Ykköseen.
Joutsenon Kultsu FC:n uudeksi päävalmentajaksi kiinnitetty Jukka Karjalainen nosti edellisessä pestissään MyPan kahdessa kaudessa Kolmosesta Ykköseen.

Kultsu FC:n uudeksi päävalmentajaksi maanantaina nimitetty Jukka Karjalainen, 37, ei tunne vielä joukkuettaan kovin hyvin. Videolta hän on katsonut kolme peliä ja joutuu muodostamaan mielipiteensä niiden perusteella.

– Se on selvää, että joukkue on tehnyt aivan liian vähän maaleja. Kultsun nykyinen ryhmä ei kuitenkaan ole tasoltaan sarjan häntäpäätä sen perusteella, mitä Kakkosen pelejä olen nähnyt. Joukkueessa on pelaajia, joista pitää saada enemmän irti kuin tähän mennessä on saatu, Karjalainen kertoo.

Viimeksi MyPaa valmentanut Karjalainen kiinnitettiin Kakkosen A-lohkossa viimeisenä olevan Joutsenon Kultsun valmentajaksi pikavauhtia. Lauantaina seura irtisanoi päävalmentajansa Jukka Korhosen ja samana iltana soi Karjalaisen puhelin. Toisessa päässä oli Kultsun puheenjohtaja Janne Borgström. Sunnuntaina asiat oli puhuttu selviksi ja loppukauden sopimus valmiina.

Maanantaina Karjalainen veti ensimmäiset treenit uudelle joukkueelleen ja tutustui samalla muuhun valmennustiimiin. Hän suunnittelee reissaavansa Kouvolasta päivittäin Joutsenoon.

– Tarvittaessa on mahdollista yöpyä siellä suunnalla, mutta siviilityöt pitää hoitaa täällä päin.

MyPa kahdessa vuodessa Ykköseen

Pietarsaaresta kotoisin oleva Karjalainen antoi MyPassa vakuuttavat näytöt valmennustaidoistaan. Hän nosti entisen liigaseuran kahdessa vuodessa Kolmosesta Ykköseen, mutta sai yllättäen potkut viime marraskuussa, vaikka MyPa säilytti sarjapaikkansa toiseksi ylimmällä sarjatasolla. Osapuolet olivat lähtöpassien syistä tuolloin vähäsanaisia ja lopullinen syy tuntuu olevan Karjalaiselle edelleen epäselvä.

Se on selvää, että joukkue on tehnyt aivan liian vähän maaleja. — Jukka Karjalainen

– Seurajohto vain pyysi minut kauden jälkeen toimistoon ja ilmoitti, että sopimukseni irtisanotaan.

Talven ja kevään aikana hän suoritti loppuun Uefa Pro -tutkinnon ja kertoo opiskelleensa jalkapalloa eri tavoin. Kultsun kanssa Karjalainen sopi aluksi 2,5 kuukauden pestistä, mutta Borgström haluaisi nähdä hänet punamustien peräsimessä myös tulevina vuosina.

– Haluamme katsella eteenpäin. Se oli ideana, kun Kakkoseen noustiin. Meillä on vankka usko, että Jukan johdolla säilymme sarjassa. Kun hän veti maanantaina ensimmäiset treenit joukkueelle, koko porukassa tuntui olevan heti uutta virtaa, Borgström kuvailee.

Profiilipelaaja Kouvolasta?

Viikonloppuna Borgström kertoi, että Kultsu yrittää myös löytää vahvistusta etenkin hyökkäyspäähän. Voisiko tällainen profiilipelaaja tarttua Karjalaisen syöttiin Kouvolasta? Sitä on liian aikaista kysyä, sillä hänen täytyy ensin pitää nähdä uusi joukkueensa tositoimissa.

– Meillä on heti torstaina peli Reipasta vastaan, ja minulla on täysi työ, että opin tuntemaan nykyiset pelaajat ja heidän vahvuutensa. Katsotaan sen jälkeen, millaista pelaajaa ehkä tarvitaan, jos tarvitaan.

Kultsu on pelannut tällä kaudella kahdeksan ottelua ja tehnyt niissä vain kuusi maalia. Voittoja on ainoastaan yksi. Karjalainen arvioi maalinteko-ongelmien johtuneen ehkä siitä, ettei hyökkäyspelaaminen ole ollut riittävän organisoitua.