Rinulia, vaparia ja selkää —  Kouvolan Uimareiden nuoret kehuvat omaa harrastustaan

Kisat ovat kova juttu nuorelle uimarille, valmentaja Harri Koski tietää Sunnuntain kansalliset olivat marraskuun IKM-uintien kenraaliharjoitus KoU:lle.

Kari Huusari

Selkäuinti on pian yksitoista vuotta täyttävän Noora Salon lempilaji. Kouvolan Uimareita edustava Noora on juuri aloittanut toisen kisakautensa, ja sunnuntain kotikisoissa meno oli odotetun ripeää.
Selkäuinti on pian yksitoista vuotta täyttävän Noora Salon lempilaji. Kouvolan Uimareita edustava Noora on juuri aloittanut toisen kisakautensa, ja sunnuntain kotikisoissa meno oli odotetun ripeää.

Kouvolan Uimarien kilparyhmät kasvoivat tämän kauden alussa parillakymmenellä tulokkaalla. Haanojalla ja Valkealassa treenanneista tekniikka- ja harrasteryhmistä tulleet uimarit lisäävät harjoitusmääriään ja pääsevät nyt myös kilpailujen makuun.

Urheilupuiston uimahallissa sunnuntaina järjestettyihin kansallisiin kisoihin osallistui noin 200 uimaria. Taipaleensa alussa olevat juniorit pääsivät siis todistamaan täysimittaista urheilutapahtumaa.

Marraskuussa yksitoista vuotta täyttävä Noora Salo nimeää suosikkilajikseen selkäuinnin.

— Selkää on kiva uida. Mutta ovat muutkin lajit vahvoja.

Vesi on ollut Salolle tuttu elementti vauvauinnista lähtien. KoU:n Alfa-ryhmässä harjoitteleva Salo omisti kilpailulisenssin jo viime kaudella. Nyt mennään siis toista kisakautta.

— Kilpauinnissa parasta on juuri se kisaaminen ja hyvät harjoitukset. Aikaa se tietysti vie, kun treenejä on neljä kertaa viikossa.

Kirkkaimmat mitalit houkuttelevat.

— Niitä on vain vähän hankala saada. Olen kyllä uinut vanhempienkin sarjoissa, joten vastus on ollut kova, Salo tuumii.

”Molemmat lajit ovat hauskoja”

Pian yhdeksänvuotias Caro Reponen sai lisenssinsä nyt syksyllä. Ensimmäiset kisastartit otettiin Kaakon cupissa. Urheilupuiston altaassa Reponen ui sekä räpylöillä että ilman.

— Molemmat lajit ovat hauskoja. Treeneissä näkee kavereita ja kisoissa pääsee uimaan isomman joukon kanssa.

Kesähelteillä pulikoidaan myös ihan huvin vuoksi. Kilpauinnissa taas mennään kovaa.

— Vapari on sen takia paras laji, kun siinä pystyy etenemään nopeasti.

Kolmas juniori, kymmenvuotiaaksi ehtinyt Saku Virtanen kisaa jo kolmatta kautta. Gamma-ryhmän uimari viihtyy sopivan pienessä porukassa ja pitää rintauinnista.

Rinuli on laji, jossa on löydettävä oikea rytmi heti alussa. — Caro Reponen

— Rinuli on laji, jossa on löydettävä oikea rytmi heti alussa. Siksi se on aika vaativa, mutta toisaalta ei niin raskas kuin muut.

Perusasiat tärkeitä

Valmentaja Harri Koski kertoo, että nuorimpien kilpauimarien ryhmissä painotetaan perusasioita.

— Harjoitusten ohjelmassa käydään läpi uinnin tekniikkaa, startteja ja käännöksiä. Sellaisia asioita, joita kilpailuissa edellytetään.

Allastreenien tukena on kuivaharjoittelua, ulkoilua, pallopelejä ja jumppaa.

— Nuoret ovat innostuneita ja erittäin hyväkäytöksisiä, Koski kiittelee.

Valmentaja tietää, että kilpailut ovat iso asia junioreille. Päivä on pitkä ja lajeja paljon, joten nuorimmat kaipaavat aikuisilta tukea ja turvaa.

— He haluavat kuulla palautetta kisasuorituksensa jälkeen.

Ei kisoja ilman talkoita

Kouvolan Uimarit järjestää marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna IKM:n alkukisat. Silloin uidaan noin 1600 starttia reilun neljänsadan osanottajan voimin.

— Nämä kisat olivat sopivasti kenraaliharjoitus tulevalle tapahtumalle, KoU:n varapuheenjohtaja Suvi Virtanen sanoo.

Uusien uimarien esiinmarssi näkyy Virtasen mukaan taustavoimissakin.

— On ilahduttavaa nähdä, miten kisojen talkooväessä on näiden vasta-alkajien vanhempia. Ilman talkoilijoita emme pystyisi tällaisia tapahtumia järjestämään.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut