Manageri Pöljö sai vihdoin velkansa maksettua – "Silmissä vilisi ohi kaikki mitä koko 40 vuoden aikana olin kokenut"

Kouvolan Squash-seuran ensimmäinen joukkuemestaruus oli yhdistelmä sitoutumista ja ammattimaisuutta.

Jussi Lopperi

KSQ:n manageri Matti Pöljön mielestä liigamestaruus oli yhtenäisen ja sitoutuneen joukkueen neljän vuoden projektin tulos.
KSQ:n manageri Matti Pöljön mielestä liigamestaruus oli yhtenäisen ja sitoutuneen joukkueen neljän vuoden projektin tulos.

Kouvolan Squash-seuran liigajoukkueen manageri Matti Pöljö heräsi viime viikon torstaina what’s up -viestin ääneen. Viestissä entinen pelikaveri ja rakas vastustaja Teuvo Määttänen onnitteli Pöljöä ja seuraa Suomen mestaruudesta. Kaksi kierrosta ja neljä ottelua ennen liigan päättymistä.

Koska Squashliiton nettisivuilta ei löytynyt varmistusta asiaan, arveli Pöljö Ylivieskan kaverin panevan taas kerran omiaan. Mutta kun samaan aikaan kilahti sähköpostiin liitolta virallinen vahvistus, oli squash-konkarinkin jo pakko alkaa uskoa mestaruuteen.

Koronaviruksen takia liitto oli päättänyt keskeyttää kilpailutoiminnan ja jakaa mitalit sen hetkisen sarjataulukon perusteella. Tulkinnan mukaan KSQ vei mestaruuden kahden pisteen erolla viime vuosia sarjaa dominoineen Espoo Squash Rackets Clubin nenän edestä.

– Silmissä vilisi ohi kaikki mitä koko 40 vuoden aikana olin kokenut ja mitä oli tapahtunut. Ihan sieltä Pohjolatalon squash-hallin ajoilta asti. Ja se tuntui kyllä ihan helvetin hyvältä, myöntää neljän vuosikymmenen aikana ensin pelaajana ja myöhemmin liigajoukkueen managerina Kouvolan squash-touhuissa mukana ollut Pöljö.

Siinä tunneryöpyssä eivät painaneet puntarissa Pöljön henkilökohtaiset Suomen mestaruudet tai himmeämmät SM-mitalit, sillä vasta nyt kunniavelka seuraa kohtaan tuntui kuitatulta.

Joukkuemestaruus on KSQ:lle sen historian ensimmäinen.

– Se on ollut minulle vuosien varrella iso ja tärkeä päämäärä. Olen ajatellut, että sen olen kasvattajaseuralleni velkaa.

KSQ-arkisto

KSQ:n mestarijoukkueen muodostivat Esa Naukkarinen (vasemmalla), Joonas Karhu, Riku Mehta, Olli Tuominen, Heikki Kononen, Janne Järvinen ja manageri Matti Pöljö. Kuvasta puuttuu tshekkivahvistus Martin Svec.
KSQ:n mestarijoukkueen muodostivat Esa Naukkarinen (vasemmalla), Joonas Karhu, Riku Mehta, Olli Tuominen, Heikki Kononen, Janne Järvinen ja manageri Matti Pöljö. Kuvasta puuttuu tshekkivahvistus Martin Svec.

"Ainakin saatiin sarjaan lisää väriä"

KSQ:n mestaruus oli Pöljön ja joukkueen yhteisen 3—4-vuotiseksi suunnitellun projektin tulos. Kahtena edellisenä keväänä KSQ oli jäänyt harmittavasti kakkoseksi. Hopeaa oli tullut myös 1992 ja pronssia 1993.

Pöljön mukaan seura on ollut hienosti mukana projektissa, vaikka ihan aluksi eivät ajatukset managerin kanssa kohdanneetkaan.

– Otimme neljä vuotta sitten meille tarjotun SM-sarjapaikan vastaan ja olimme ensimmäisellä kaudella ihan heittopusseja. Sanoin silloin, että näin ei voida jatkaa, koska ei ole mitään järkeä lähteä SM-sarjaan häviämään niitä pelejä.

Pöljö halusi, että asiat tehtäisiin eri tavalla.

– Esitin, että pelaajat pitää hankkia muualta, mutta se tulee maksamaan. Seurassa osa halusi, että jatketaan kouvolalaisin voimin, mutta eihän meillä ollut tarpeeksi hyviä pelaajia. Lopulta sain vapaat kädet touhuta ja siitä olen kiitollinen.

Pöljön mielestä on hienoa, että nyt mestaruuden vei KSQ:n kaltainen ”maalaisseura”.

– Ainakin saatiin sarjaan lisää väriä. Varmasti tämä antaa myös uskoa muillekin pienemmille seuroille. Jos vain jaksaa tehdä määrätietoisesti töitä, niin aina on mahdollisuus menestyä.

"Jotain erityistä hohtoa joukkueessa oli"

Pöljö arvelee, että jos sarja olisi saatu pelata loppuun asti ja päätetty suunnitellusti tuplakierrokseen, olisi Talissa suihkuteltu kuohujuomaa kouvolalaisten pulloista.

– Jotain erityistä hohtoa tässä joukkueessa oli. Yhteisöllisyyttä ja henkeä. Sitoutumista, luettelee Pöljö.

Mestaruuden jälkeen yhteydenottoja on tullut yllättävistäkin suunnista. — Matti Pöljö

Tosiasiassa ei tarvitse katsoa kuin joukkueen vahvaa nimilistaa, jonka kärjessä komeilee yli 500 ammattilaisottelua pelannut Suomen ykköspelaaja Olli Tuominen.

Ammattilaisuransa viime keväänä lopettanut 40-vuotias Tuominen on voittanut henkilökohtaisen Suomen mestaruuden 17 kertaa, EM-kultaa vuonna 2012 sekä EM-pronssia 2010 ja 20s3.

Maailmanlistalla Tuominen oli parhaimmillaan 13:s vuonna 2006 ja pysyi ranking-listalla sadan parhaan joukossa 20 vuotta. Top-30:een hän kuului yhtäjaksoisesti peräti 13 vuotta.

– Tuominen halusi pelaamaan Kouvolaan, jotta saataisiin SM-sarjasta tasaisempi. Hän oli myös kuullut meistä paljon hyvää. Siitä, että olimme nousseet kakkosdivisioonan pohjilta ja ottaneet voiton toisen perään. Hän haistoi, että täällä on hyvä meininki.

Tapio Ahlroth

Suomalaisen squashin ikoni Olli Tuominen on KSQ:n joukkueen tärkein palanen. 40-vuotiaan Tuomisen johdolla joukkue on noussut viime kausien aikana kamppailemaan liigamestaruudesta.
Suomalaisen squashin ikoni Olli Tuominen on KSQ:n joukkueen tärkein palanen. 40-vuotiaan Tuomisen johdolla joukkue on noussut viime kausien aikana kamppailemaan liigamestaruudesta.

"Olen joutunut vetämään kivirekiäkin"

Tuomisen rinnalla yhtä tärkeitä palasia liigaryhmässä ovat olleet maajoukkuepelaaja Janne Järvinen ja Tuomisen harjoittelukaveri Heikki Kononen, kuten myös Riku Mehta, Esa Naukkarinen ja loukkaantumisten takia koko päättyneen kauden sivussa ollut Joonas Karhu.

Tälle kaudelle mukaan värvätty ulkomaalaisvahvistus Martin Svec toi mukaan oman ammattilaismausteensa. Maailmanrankingissa sadan kieppeillä oleva 25-vuotias tshekki halusi mukaan joukkueeseen, koska tiesi suomalaisen squash-legenda Tuomisen.

– Olen joutunut vetämään vaikka minkälaisia porukoita, kivirekiäkin, mutta parin viime kauden aikana kentällä on ollut pelkästään kovan asenteen ukkoja. Minun tehtävänäni on sitten ollut vain hoitaa olosuhteet sellaiseen kuntoon, että joukkue voi keskittyä pelkästään pelaamiseen, kehuu Pöljö ryhmäänsä.

Mestaruuden myötä KSQ:lle avautui myös paikka Eurooppa cupissa, joka olisi määrä pelata syyskuussa Italian Riccionessa.

– Nyt kun koronapandemia jyllää, niin voi varmaan 90 prosenttisella varmuudella sanoa ettei sitä pelata.

Uudet juonet jo mielessä

Pöljö sanoo hetken pohtineensa, että kauan jahdatun mestaruuden jälkeen olisi hyvä vetäytyä eläkkeelle.

– Jos ja kun tämä pitää joskus lopettaa, niin nythän siihen olisi se paras sauma.

Mutta eihän manageri malta. Pöljö onkin jo varovasti kartoittanut kuvioita ensi kautta varten.

– Ennen uutta projektia pitää taas perustella seuralle miksi tätä hommaa tehdään. Nythän se tietysti on helppoa, kun on mestaruus taskussa.

Pöljön mukaan ykköspaikkaa voidaan lähteä puolustamaan, jos joukkue ja budjetti pysyvät kutakuinkin samanlaisena.

– Joukkueen pitää olla niin hyvä, että voimme realistisesti puolustaa mestaruutta. Se tarkoittaisi, että melkein sama porukka pysyy kasassa.

Ainakin Tuominen, Järvinen, Mehta ja tshekkivahvistus Svec ovat jo varovaisesti näyttäneet vihreää valoa jatkon suhteen, mutta pari ruutua olisi kuitenkin vielä tyhjillään.

– Mestaruuden jälkeen yhteydenottoja on tullut yllättävistäkin suunnista, raottaa Pöljö.

Kommentoidut