Susien uusi toiminnanjohtaja Harri Koskinen: ”Seura kaipaa lisää vapaaehtoisia tekijöitä” — Taloutta Koskinen haluaa kehittää tarjoamalla yrityksille rahalle vastinetta

Jalkapallon harrastajamäärän kasvattaminen, vapaaehtoisten tekijöiden löytäminen ja taloudellisten voimavarojen varmistaminen ovat uuden toiminnanjohtajan tavoitteita.

Moises Garibay

Kouvolan Susien jalkapallojaoston uusi toiminnanjohtaja Harri Koskinen on henkeen ja vereen jalkapallomies. Koskinen haluaa vahvistaa Susien sisäistä organisaatiota ja sidosryhmäyhteistyötä.
Kouvolan Susien jalkapallojaoston uusi toiminnanjohtaja Harri Koskinen on henkeen ja vereen jalkapallomies. Koskinen haluaa vahvistaa Susien sisäistä organisaatiota ja sidosryhmäyhteistyötä.

Kouvolan Susien jalkapallojaoston uutena toiminnanjohtajana elokuun alussa aloittava Harri Koskinen lähtee ensi alkuun toteuttamaan kahta päätavoitetta.

Hän sanoo, että ensimmäinen haaste on kasvattaa harrastajapohjaa ja houkutella toimintaan mukaan lisää vapaaehtoisia.

— Kouvolassa on aivan liian vähän vapaaehtoisia tekijöitä, joiden varaan urheiluseurojen toiminta kuitenkin nojaa. Meillä on esimerkiksi paljon entisiä jalkapallon pelaajia, jotka pitäisi saada innostumaan valmentamisesta.

Jalkapallon harrastajamäärän kasvattamisessa Koskisen mielestä pitäisi kehittää yksilöllistä pelaajapolkua ja Kouvolan eri jalkapalloseurojen yhteistyötä.

Kouvolan Jalkapallo eli KJP on tehnyt hyvää työtä, mutta sitä voisi Koskisen mukaan vielä kehittää.

— Haluaisin nähdä, että seurojen yhteistyöllä voitaisiin paremmin vastata kunkin pelaajan tarpeisiin. Kouvolan kaupungin sisällä yhteistyötä jalkapalloseurojen kesken voisi syventää ja parantaa.

Pelaajien jatkamisen tukeminen keskeistä

Hän sanoo, että viimeistään KJP:n B-juniori-ikäisten, vaikeassa 16 vuoden iässä olevien jalkapallokasvattien kohdalla pitäisi pystyä määrittämään, mikä on pelaajalle oikea joukkue ja reitti kehittyä edelleen.

— Se voi sitten olla MyPa ykkösessä, Sudet kakkosessa tai Peltirumpu kolmosessa, mutta näin pelaajat saadaan jatkamaan.

Koskisen mukaan pitää muistaa, että moni pelaaja kehittyy vanhemmalla iällä huippuunsa, kun saa mahdollisuuden jatkaa.

— Jalkapalloa harrastaville junioreille täytyy antaa sellainen viesti, että he voivat kulkea pelaajapolkua Kouvolassa niin pitkälle kuin täällä on mahdollista.

Vahvan paikallisen sidosryhmäverkoston aiemmalla urallaan hankkinut Koskinen pitää suurimpana seuratyön ulkopuolisena haasteenaan Susien taloudellisten voimavarojen turvaamista ja kasvattamista.

— Kouvolassa on monta valtakunnallisesti korkeatasoista seuraa ja kilpailu yhteistyöstä yritysten kanssa on kovaa. Mutta ei sitä pidä surkutella.

Hän sanoo istuneensa niin monta kertaa itse urheiluseurojen edustajien kanssa neuvottelupöydän toisella puolella, että ymmärtää, millaisia markkinointipuheita kannattaa pitää.

— Ei pidä vain pyytää sponsorointirahaa, vaan yrityksille pitää osata tarjota näkyvyyttä heille räätälöidyllä tavalla. Pitää osata kertoa, miten yritys hyötyy sijoituksestaan seuran toimintaan.

Luottamusta ja yhteistyötä

Sudet ry:n keskeiset aktiivitoimijat lataavat Harri Koskisen alkavalle toiminnanjohtajakaudelle paljon odotuksia, mutta myönteisessä hengessä.

Sudet Jalkapallon puheenjohtaja Merja Larikka tuntee Koskisen jo pitkältä ajalta Kouvolan jalkapallopiireistä ja muista yhteyksistä.

Larikan mukaan Sudet on seurana äärimmäisen tyytyväinen saatuaan sopimuksen aikaan Koskisen kanssa. Nyt toiminnanjohtajaksi valittu Koskinen on ollut mukana Sudet Jalkapallon hallituksessa viime marraskuusta lähtien.

— Keskustelimme pitkään ja etsimme yhteistä linjaa. Seurana olimme päättäneet ammattimaisemman toiminnanjohtajan palkkaamisesta. Harri oli alusta asti ykköskandidaatti.

Sudet Jalkapallon puheenjohtaja sanoo, että uuden toiminnanjohtajan ansioluettolosta löytyy pitkä lista pätevyyksiä, jotka tekevät hänestä tehtävään sopivan.

— Harrilla on monipuolisia vahvuuksia jalkapallon ulkopuolelta esimerkiksi esimiestehtävistä, markkinoinnista ja yhteistyöstä sidosryhmien kanssa.

Larikka sanoo odottavansa uudelta kokopäivätoimiselta toiminnanjohtajalta tiivistä yhteistyötä muun seuraorganisaation kanssa.

— Toivon, että katsomme yhdessä seuran kehityskohteita ja mietimme tarvittavia kehitystoimenpiteitä.

Hänen mukaansa seuran joukkueille on hyvä löytää yhteiset pelisäännöt ja miettiä, miten organisaatiota voi kasvattaa.

Vaikka pyrkimys on siirtyä seuratoiminnassa ammattimaisempaan suuntaan, painotus säilynee vahvasti vapaaehtoistyön perustalla.

Larikka sanoo, että hänellä on iso luottamus Koskisen elokuun alussa alkavaan toiminnanjohtajakauteen.

— En odota, että uusi toiminnanjohtaja ottaa kaikki askeleet kerralla. Yhteistyö on avainsana.

"Juniorimaksut eivät saa nousta"

Sudet Jalkapallon valmennuspäällikkö Juha Kaijanmäki tuntee hänkin uuden toiminnanjohtajan entuudestaan. Hän ottaa Koskisen hyvillä mielin seuran uudeksi toiminnanjohtajaksi.

— Harrilla on paljon asiantuntemusta ja pitkä tausta jalkapallossa. Hänellä on myös laaja ja tiivis sidosryhmäverkosto alueella, josta varmasti on hyötyä työssä.

Kaijanmäki odottaa Koskiselta Susien seuratoiminnan vahvistamista ja organisaation ohjaamista samaan suuntaan.

— Isoin työ ja haaste on saada lisää vapaaehtoisia tekijöitä mukaan toimintaan.

Askel ammattimaisempaan seuratoimintaan on Kaijanmäen mielestä myönteistä, mutta se ei saa aiheuttaa kustannuksia ruohonjuuritasolla.

— Juniorijoukkueiden pelaajamaksuja ei saa nostaa. Toiminnan kehittämiselle on löydettävä taloudellisia tukijoita esimerkiksi yritysmaailmasta.

Harri Koskinen

59 vuotta.

Myynnin, markkinoinnin ja viestinnän ammattilainen.

Aiemmin toiminut muun muassa myyntipäällikkönä Kaakon Viestintä oy:ssä.

Harrastanut ja valmentanut jalkapalloa muun muassa Lappeenrannan Pallossa, Korson Palloseurassa ja FC Kouvolassa.

Useita muita jalkapallon seuratoiminnan vastuutehtäviä.

Sudet Jalkapallon hallituksen jäsen marraskuusta 2018 alkaen.

Lähde: Sudet Jalkapallo

Luetuimmat