Finaalivastustajaa odottavan Joensuun Mailan Juha Puhtimäki nostaa Sotkamon Jymyn hienoiseksi ennakkosuosikiksi viidennessä välierässä — Sanavalmiina ja rehtinä pelurina tunnetulla Puhtimäellä on Kouvola-yhteys

Viime kaudella Superpesiksen pudotuspelien arvokkaimpana pelaajana palkittu Joensuun Mailan lukkari Juha Puhtimäki uskoo, että viidennen ja ratkaisevan välierän jälkeen juhlii se, joka tekee vastustajaansa vähemmän virheitä ulkopelissä.

AOP/Tomi Natri

Juha Puhtimäki pelasi heinäkuussa uransa viidennen Itä—Lännen Seinäjoella.
Juha Puhtimäki pelasi heinäkuussa uransa viidennen Itä—Lännen Seinäjoella.

Hallitsevan Suomen mestarin Joensuun Mailan lukkari Juha Puhtimäki valmistautuu sunnuntaina alkavaan Superpesiksen loppuottelusarjaan.

Puhtimäeltä, 34, on viime päivinä moni kysynyt toivevastustajaa finaaleihin.

Kouvolan Pallonlyöjien ja Sotkamon Jymyn välieräsarja venyi viime vuoden tapaan täyteen viiteen otteluun, ja ratkaisu tapahtuu torstaina Hiukan pesäpallostadionilla Sotkamossa.

— Suoraan sanottuna itselleni ei ole mitään väliä. Parempi voittakoon, ja sen jälkeen päästään pelaamaan siitä kirkkaimmasta.

Jymy ja Vimpelin Veto muodostivat finaaliparin seitsemän vuotta peräkkäin, kunnes viime syksynä JoMa ja KPL kampesivat kaksikon pois vallankahvasta.

Tänä vuonna on heti mahdollisuus finaalin uusinnalle.

JoMan seurahistorian ensimmäinen kulta kirkastui entisestään, kun takana oli viisi peräkkäistä pronssia.

— Kyllähän sen näki kaikessa, että lajin mielenkiinto nousi eri volyymiin, kun saatiin viimein vaihtelua finaalipariin. Sen näkee varsinkin nyt. Yleisöä on paljon kaikissa peleissä ja mediassa pesis näkyy eri puolilla hienosti. Meidän laji voi hyvin tällä hetkellä. Oikeaan suuntaan pyörivää pyörää pitää potkia vauhtiin vain enemmän.

AOP/Juha Tamminen

Joensuun Maila on Puhtimäelle uran viides pääsarjaseura.
Joensuun Maila on Puhtimäelle uran viides pääsarjaseura.

Ulkopelin virheet minimiin

Viime kaudella pudotuspelien arvokkaimpana pelaajana palkittu Puhtimäki uskoo, että viidennen ja ratkaisevan välierän jälkeen juhlii se, joka tekee vastustajaansa vähemmän virheitä ulkopelissä.

— Tilannetta uskon molempien jälleen tekevän riittävästi, joten se on ulkokentät vastaan kotiuttajat. Toinen iso asia tulee olemaan, kumpi saa käytettyä omat hallinnantunteet hyväksi paremmin. Molemmille tulee melko varmasti se tunne pelin aikana ja silloin pitää tehdä voittavia suorituksia.

Jalkoja on Sotkamolla tällä hetkellä enemmän käytössä. — Juha Puhtimäki

Puhtimäki on ehtinyt seurata Koplan ja Jymyn mittelöitä, sillä JoMa työnsi runkosarjan ykkösen ViVen tieltään jo viime lauantaina ja varmisti finaalipaikkansa.

Molemmille välieräpareille annetaan muutoinkin hyvin näkyvyyttä, kun ottelut pelataan jo tutuksi tulleen ohjelman mukaisesti eri päivinä.

Puhtimäki nostaa otteluparista esille omat kollegansa.

Katja Juurikko

KPL:n Matti Iivarinen ja Iiro Nokkala juonivat omia kuvioitaan Jymyn lukkarin Ville Väliahon selän takana.
KPL:n Matti Iivarinen ja Iiro Nokkala juonivat omia kuvioitaan Jymyn lukkarin Ville Väliahon selän takana.

Lukkarit nostaneet tasoaan

KPL:n lukkari Janne Kivipelto ja Jymyn lukkari Ville Väliaho ovat Puhtimäen mielestä nostaneet tasoaan ottelusarjan edetessä.

Väliaho, 22, pelaa vasta uransa ensimmäisiä pudotuspelejä, mutta kokemattomuus kovista karkeloista ei ole näkynyt Kankaanpään Mailan kasvatin suorituksissa.

Puhtimäki sanoo, että molemmat joukkueet ovat onnistuneet kimmoisilla kentillä hyvin tilanteiden rakentamisessa.

— Sopiihan se molemmille joukkueille pelityyliin hyvin, kun ykköskeulassa on hyviä pomputtajia. Jalkoja on Sotkamolla tällä hetkellä enemmän käytössä, joten se antaa pienen etulyöntiaseman heille, kotikentän ja -yleisön lisäksi.

KPL:n ja Jymyn 11 viimeisimmästä keskinäisestä ottelusta vain yksi on päättynyt varsinaisen peliajan puitteissa jaksoin 2—0.

Puhtimäestä on hienoa, että kahden hyvin samanlaisen joukkueen taistelu on tiukkaa.

— Näissä peleissä pitää pystyä keskittymään jokaiseen suoritukseen kerrallaan, että pystyy olemaan koko ajan parhaimmillaan. Molemmilla joukkueilla on kokemusta näistä peleistä. Pelaajat nauttivat ja yleisö nauttii.

Katja Juurikko

Lukkari Janne Kivipelto kantaa tutusti suurta vastuuta ottelun kulusta myös viidennessä välierässä.
Lukkari Janne Kivipelto kantaa tutusti suurta vastuuta ottelun kulusta myös viidennessä välierässä.

Kovaa työtä ja oikeita asioita

Jymyn ja Vedon valtakaudella Superpesiksen voimasuhteet olivat pitkään helposti ennustettavissa jo keväällä.

KPL ja JoMa ovat lähihistoriassa kuroneet kaksikon etumatkan kiinni ja tuoneet uuden mausteen kärkikahinoihin.

Seuraavaksi odotellaan, milloin alkaa Hyvinkään Tahkon ja Seinäjoen Jymy-Jussien uusi hyökkäys ja mihin se kantaa.

Puhtimäki teroittaa, että KPL:n ja JoMan uuden nousun taustalla on kovaa työtä ja oikeisiin asioihin keskittymistä.

— Ne ovat ainoa keino nousta uudelle tasolle. Monen seuran kannattaa miettiä sitä, mikä on omalle seuralle oikea tapa toimia omalla alueella. Muualta saa ja pitää ottaa oppia eri asioissa, mutta kun vaihtoehtoja on paljon, pitää miettiä itselle parhaiten sopivat asiat ja uskoa omaan tekemiseen.

Katja Juurikko

KPL:n Antti Hartikaisella on mahdollisuus pudottaa oma kasvattajaseuransa pois finaaleista.
KPL:n Antti Hartikaisella on mahdollisuus pudottaa oma kasvattajaseuransa pois finaaleista.

Kultainen maila vuonna 2017

Sanavalmiina ja rehtinä pelurina tunnetulla Puhtimäellä on Kouvola-yhteys, kun hän on pitänyt yhtä avopuolisonsa Nea Tervon kanssa viisi vuotta.

Koskenkorvan Urheilijoista lähtöisin oleva Puhtimäki pelaa 13. kauttaan pääsarjatasolla.

Hän on edustanut Superpesiksessä kasvattajaseuransa ja Joensuun Mailan lisäksi Hyvinkään Tahkoa, Nurmon Jymyä ja Seinäjoen Maila-Jusseja.

Kaudella 2017 Tahkossa pelatessaan Puhtimäki voitti sarjan kärkilyöntitilaston.

Lisäksi hänet palkittiin kauden jälkeen kultaisella mailalla, eli pelaajat äänestivät Puhtimäen parhaaksi sisäpelaajaksi.