Sotaveteraanit kutsuttiin KooKoon otteluun kunniavieraiksi — Kaarlo Kantokarin mielestä tämä oli nuorisojärjestöltä hieno ele

Jussi lopperi

KooKoon otteluun kutsutut sotaveteraanit Kaarlo Kantokari, Heino Olli, Aulis Hyppönen, Kalevi Horppu, Lauri Vyyryläinen ja Heikki Aho nauttivat illallisesn ennen ottelua.
KooKoon otteluun kutsutut sotaveteraanit Kaarlo Kantokari, Heino Olli, Aulis Hyppönen, Kalevi Horppu, Lauri Vyyryläinen ja Heikki Aho nauttivat illallisesn ennen ottelua.

Sotaveteraani Kaarlo Kantokari pudotti kiekon KooKoon ja JYP:n välisessä liigaottelussa tiistai-iltana Kouvolassa. Ennen pelin alkua KooKoo tarjosi illallisen kuudelle sotaveteraanille jäähallin ravintolassa. Kantokari otti aloitusseremonian rennolla mielellä.

— Sain kavereilta ohjeen, että heitä kiekko mahdollisimman kauas.

Sotaveteraanit Kalevi Horppu, Heikki Aho, Lauri Vyyryläinen, Heino Olli ja Aulis Hyppönen naureskelivat tyytyväisenä Kantokarin vitsille. Kiekon pudotus sujui kuten pitikin.

Tällä viikolla Liiga kutsuu kaikkiaan 13:een eri otteluun sotaveteraaneja eri puolella Suomea. Markkinointipäällikkö Aija Sahan mukaan Liiga halusi muistaa veteraaneja tänä vuonna tavallista paremmin, kun talvisodan syttymisestä tuli kuluneeksi 80 vuotta.

— On hirveän tärkeää, että voimme edelleen tukea. Veteraaneja on entistä vähemmän, mutta heitä tulee kiittää näistä oloista, missä nyt elämme, Saha kertoo.

Liiga on aikaisemminkin huomioinut itsenäisyyspäivän tienoilla veteraaniasiaa, mutta tänä vuonna päätettiin kutsua veteraaneja myös katsomaan Liiga-otteluita.

Kaikki KooKoon otteluun kutsutut jatkosodan veteraanit ovat jo 90 ikävuoden paremmalla puolella. Hyväkuntoiset veteraanit haettiin kotoaan taksilla.

— Erittäin hienoa, että tällainen nuorisojärjestö muistaa veteraaneja, Kantokari totesi.

— Isänmaa pitää meistä nyt huolta, Horppu vakuutti.

Horppu muistutti, että toisin kuin nykyään, veteraaneja ei aina ole kohdeltu hyvin. Kantokarikin sai heti jatkosotaa seuranneena vuonna kokea tämän, kun nyrkkeilyseurassa entiset kaverit kummastelivat vapaaehtoisina lähteneitä. Horppu muistaa, että vielä 1970-luvulla veteraaneille irvailtiin vain, että mitäs menitte sotaan.

—Nyt meillä on ihan toisenlainen arvo.

Kouvolan Sotaveteraanien toiminnanjohtaja Toivo Hartikainen kertoo, että Kymenlaaksossa elää vielä viitisensataa sotaveteraania.