KooKoon Jake Newton syö luomua ja meditoi — sivelee deodorantin sijaan kainaloihinsa sitruunaa

Amerikkalaispuolustaja levittää hyvää mieltä ympärilleen. Suomi ja Liiga ovat osoittautuneet Newtonille hyväksi paikaksi.

Lumikki Haaja

Mikko Alatalon laulussa maalaispoika panee suihketta kainaloon. KooKoon ilopilleri Jake Newton on joukkuekaverinsa Patrick Bjorkstrandin vinkistä vaihtanut deodorantit sitruunaan. Vaikutus kestää amerikkalaispelaajan mukaan kolme päivää.
Mikko Alatalon laulussa maalaispoika panee suihketta kainaloon. KooKoon ilopilleri Jake Newton on joukkuekaverinsa Patrick Bjorkstrandin vinkistä vaihtanut deodorantit sitruunaan. Vaikutus kestää amerikkalaispelaajan mukaan kolme päivää.

Karauttaa Kouvolan Sanomien sunnuntailiitteen kuvaan pelkät bokserit ja luistimet jalassaan.

Istuu parkkipaikalla autossaan, laulaa ja jammailee kappaleen loppuun ennen kuin kävelee sisään jäähalliin.

Sivelee deodorantin sijaan kainaloihinsa sitruunaa. Syö runsaasti luomuruokaa saadakseen terveyshyötyjä.

Hän on amerikkalainen Jake Newton. Kun hän tekee jotain, hän tekee sen tyylillä. Ja vieläpä aina hymy huulilla.

Newton johtaa KooKoon sisäistä pistepörssiä tehoilla 9+15=24/+4. Kärppien Miika Koiviston hallitsemassa Liigan puolustajien pistepörssissä Newton, 29, loistaa toisena.

Lempinimi Happy Jake kertoo kaiken

Runsaan 47 000 asukkaan San Jacintosta Kaliforniasta kotoisin oleva Newton tunnetaan KooKoossa lempinimellä Happy Jake. Kouvolalaisjoukkueen ilopilleri levittää hyvää mieltä ympärilleen, eikä se jää keneltäkään huomaamatta.

— Iloisuus on iso osa persoonallisuuttani. Äitini on yltiöpositiivinen ihminen, mutta sanoisin, että kysymys on myös valinnoista. Me voimme itse valita, olemmeko iloisia, vihaisia vai surullisia. Minä olen oma itseni.

Newton pelaa SM-liigassa toista kauttaan. Toissa kaudella hän edusti Vaasan Sportia, jonka riveissä hän mätti 58 ottelussa täsmälleen samat pisteet, jotka ovat jo nyt koossa Kouvolassa. Vaasalaisseurakin sai tuntea ja nähdä, millainen velikulta Newton on.

— Etenkin puolustajaparini Aleksi Laakso tykkäsi paljon positiivisuudestani. Uskon siihen, että kun yrittää saada kaikki pukukopissa olevat iloiseksi, silloin joukkue myös pelaa entistä paremmin. Nautin tästä. Olen pelannut jääkiekkoa 3-vuotiaasta. Ja minulle maksetaan siitä.

Täällä on hienoa olla, kun en törmää kielimuuriin.

Meditoinnista apua kiekkoiluun

Iloisuuden, myönteisen ajattelutavan ja sitruunadödön takaa Newtonista paljastuu meditoija, joka aamuvarhaisella tekee lattialla tyynyn päällä istuen varttitunnin retken sisimpäänsä.

Michael A. Singerin kirjoittama Untethered Soul on kirja, jonka Newton on lukenut kahdesti. 200-sivuisessa oppaassa käsitellään sitä, miten voi irtautua tuskallisista ajatuksista ja muistoista kohti onnellisuutta ja itsetuntemusta.

Meditointi saattaa kuulostaa hörhöjen hömpötykseltä. Monet huippu-urheilijat käyttävät meditointiharjoituksia stressinpurkuun ja suorituskyvyn parantamiseen. Newton näkee selkeän yhteyden mielensä rauhoittamisella ja kuluvan kauden pelillisillä onnistumisilla.

Koppimusiikin tahdissa tanssahteleva ja hypähtelevä ulkomaalaispelaaja saa Kouvolassa ja muissa liigaseuroissa ehkä enemmän huomiota kuin samalla tavalla käyttäytyvä suomalainen. Newtonille Suomi on ollut hyvä paikka. Hänen 2-vuotias poikansa syntyi Vaasassa ja sai toiseksi nimekseen Jaakko.

— Olen ollut maissa, joissa ei puhuta niin paljon ja hyvin englantia kuin Suomessa. Sellainen tietenkin rajoittaa omaa elämistä. Täällä on hienoa olla, kun en törmää kielimuuriin.

Sport-kauden jälkeen Newton kiekkoili Tshekin pääsarjassa, josta KooKoon urheilujohtaja Jarno Kultanen noukki puolustajan takaisin Suomeen. HK Hradec Kraloven kausi päättyi pronssimitaliin, mutta Newtonille ei jäänyt hyviä muistoja.

Lukas Pearsall

Kouvolan Sanomat pyysi viime syyskuussa kuutta paikallista urheilijaa riisumaan vaatteensa ja kertomaan suhteesta omaan kehoonsa. Jake Newton oli innolla mukana.
Kouvolan Sanomat pyysi viime syyskuussa kuutta paikallista urheilijaa riisumaan vaatteensa ja kertomaan suhteesta omaan kehoonsa. Jake Newton oli innolla mukana.

— Se oli vaikea vuosi minulle, eikä sieltä ole kovin paljon hyvää sanottavaa. Ainoa hieno asia oli joukkueen osallistuminen Spengler Cupiin. Se oli loistava kerran elämässä -kokemus ja voisin mennä sen takia takaisin Davosiin. Kaunis alppikaupunki ja joka ottelu loppuunmyyty, Newton tunnelmoi lajissaan maailman vanhinta vuosittaista kuuden joukkueen turnausta.

Kaksi kertaa Italiassa

Ennen Vaasaa Newton otti ensikosketuksensa eurooppalaiseen ammattilaisjääkiekkoon Italiassa. NHL:n työsulkukaudella 2012—13 hän edusti Appianoa, joka voitti maan kakkostason mestaruuden. Newton palkittiin sarjan parhaana pelaajana. Hienoista meriiteistä huolimatta homma olisi voinut maistua paremmalta.

— Ajattelin, että mahtavaa: Italia, pizzaa ja pastaa. No, kiekkoilullisesti se oli minulle väärä sarja. Olisin kaivannut kovempaa tasoa.

Kotimaassaan ECHL:ssä ja AHL:ssä pelatun kauden jälkeen Newton palasi Italiaan. Tällä kertaa pääsarjaan. Selva Val Gardenassa hän paukutti puolustajalle muhkeat tehot: 39 ottelussa 24 maalia ja 28 syöttöä. Bluesissa ja Pelicansissa Liigaa pelannut Matti Näätänen keräsi viisi pistettä vähemmän kuin Newton ja oli sarjan toiseksi tehokkain puolustaja.

— Minulla oli neljän pisteen ilta juuri silloin kun Sportin scoutti oli paikalla, Newton muistelee.

Lapset ovat kaikki kaikessa

Jake Newton tunnustautuu perhekeskeiseksi mieheksi. Ensi viikon sunnuntaina neljä vuotta täyttävä tytär ja 2-vuotias poika ovat amerikkalaispuolustajalle kaikki kaikessa.

Newton sai luvan jättää joulun alla pelatun Lukko-ottelun väliin, jotta hän pääsi käymään kotonaan lastensa luona. Asiasta oli sovittu KooKoon urheilujohtajan Jarno Kultasen kanssa jo heinäkuussa.

— Se oli seuralta hieno liike. On mukava tietää ja tuntea, että joku välittää tässä hullussa maailmassa.

AOP/Matti Raivio

San Jacintosta Kaliforniasta kotoisin oleva Jake Newton tunnetaan KooKoossa lempinimellä Happy Jake. Hän johtaa KooKoon sisäistä pistepörssiä ja on koko sarjan puolustajien tilastossa toisena.
San Jacintosta Kaliforniasta kotoisin oleva Jake Newton tunnetaan KooKoossa lempinimellä Happy Jake. Hän johtaa KooKoon sisäistä pistepörssiä ja on koko sarjan puolustajien tilastossa toisena.

Kaikki muut ottelut Newton on pelannut. Piste- ja syöttöpörssin ykkössijojen lisäksi hän on KooKoon sisäisissä tilastoissa paalupaikalla plusmiinuksissa ja laukausten määrässä. Peliaikaa hän kellottaa 20.19 ottelua kohden. Vain Emil Kristensen (22.21) saa enemmän jääaikaa.

Newtonin rooli on olla hyökkäävä puolustaja, joten hyvät tehopisteet eivät ole yllätys. Parasta sulavasti luistelevassa Newtonissa taitaa kuitenkin olla se, että vaikka hän kieputtelee neljäntenä hyökkääjänä ylimpänä KooKoo-pelaajista, hän laskeutuu jo muutamassa hetkessä katkaisemaan vastustajan syöttöä oman siniviivan ja keskiviivan väliselle alueelle.

Ei kahta kautta samassa paikassa

Kaudet 2007—09 Newton pelasi USHL:ää Lincoln Starsissa. Seuraavien yhdeksän kauden aikana hänen cv:nsä on saanut 11 uutta seuraa, eikä 191-senttinen leftin pakki ole pelannut kahta kautta peräkkäin samassa osoitteessa.

KooKoon kanssa Newtonilla on sopimus vain kuluvasta kaudesta. Jos ja kun nimi pysyy Liigan puolustajien pörssin kärkisijoilla, on todennäköistä, että pelaajasta kiinnostuu joku muukin kuin Liigassa vuodesta toiseen suurimmalla pelaajabudjetilla leipova HIFK.

— En ole itse koskaan ajatellut tuota seurojen tiheää vaihtumista, vaikka joku toinenkin siitä kyllä minulle mainitsi. Joku varmasti näkee sen huonona asiana. Keskityn aina yhteen kauteen kerrallaan, ja se saa määritellä sen, mitä seuraavalla kaudella tapahtuu.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut