Charterilla, 5 000 maskia, ei lupaa käydä kaupassa ja omat hotellihuoneet – Oberstdorfin MM-hiihdoissa ei olla kuten ennen

Paula Pohjamo

Puijon Hiihtoseuran Iivo Niskanen (vas.) ja Perttu Hyvärinen matkustivat MM-Oberstdorfiin ensimmäisten suomalaisurheilijoiden joukossa.
Puijon Hiihtoseuran Iivo Niskanen (vas.) ja Perttu Hyvärinen matkustivat MM-Oberstdorfiin ensimmäisten suomalaisurheilijoiden joukossa.

Keskiviikkona koronapandemian keskellä alkava hiihdon MM-kisatapahtuma pitää sisällään iso joukon erilaisia poikkeuksia aiempiin arvokisoihin verrattuna.

Suomen Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen kertoo tässä jutussa, miten paljon erikoisuuksia Oberstdorfissa on luvassa niin suomalaisurheiljoille kuin liiton työntekijöille.

1 Suomi matkustaa charter-lennoilla Saksaan. Ensimmäinen lento lähti 18. helmikuuta ja toinen 22.2. Suurin osa joukkueesta palaa samalla lennolla 8. maaliskuuta.

Aiemmin suomalaisurheilijat ovat matkustaneet hiihdon arvokisoihin reittilennoilla. Nyt tämä vaihtoehto on terveysturvallisuuden takia jätetty väliin. Charter- eli tilauslento on mahdollista opetus- ja kulttuuriministeriön korona-avustuksen turvin. Hämäläisen mukaan Hiihtoliitolla ei olisi ollut varaa kustantaa tilauslentoja ilman ministeriön avustusta.

– Tällä kertaa urheilijoita ei lähde purkautumaan kisoista ripottain, vaan isoin joukko palaa takaisin samalla lennolla.

Ennen lentokoneeseen nousemista urheilija testataan Suomessa. Urheilija siirtyy testin takia Helsinkiin vuorokautta ennen lähtöään.

2 Münchenistä on ajomatkaa Oberstdorfiin noin kolmisen tuntia. Järjestäjät vastaavat tästä kyydistä.

Paikan päällä joukkue menee ensimmäisenä jälleen kerran koronatestiin. Kisoissa akkreditointi on voimassa neljä vuorokautta kerrallaan. Akkreditoinnin uusiminen vaatii uutta testiä neljän päivän välein.

Paikan päällä urheilijat kulkevat Suomen joukkueen omilla autoilla.

3 Suurin osa Suomen joukkueesta majoittuu hotelli Sonnebichlissä, joka sijaitsee Oberstdorfin keskustan pohjoispuolella noin seitsemän kilometrin päässä hiihtostadionilta.

Neljällä tähdellä luokiteltu 54 huoneen majapaikka on Baijerin alueen alppihotelleja tyypillisimmillään ja on ollut Suomen hiihtolajien vakiomajapaikka 2000-luvun alusta lähtien.

– Se on kotoisa hotelli, jossa on hinta-laatu-suhde on kohdillaan.

Urheilijat majoittuvat pääsääntöisesti yhden hengen huoneisiin. Yhdistetyn urheilijat sen sijaan ovat esittäneet toiveen kahden hengen huoneista. Hämäläisen mukaan yh-miehet ovat olleet jo läpi kauden tiiviisti yhdessä kuplassa.

– Osa Hiihtoliiton henkilökunnasta majoittuu toiseen hotelliin.

Sonnebichlissä ei majoitu muita maajoukkueita. Hämäläisen arvion mukaan hiihtolajien muillakin isoilla mailla on kisoissa omat hotellinsa.

4 Urheilijoiden liikkumista on rajoitettu voimakkaasti. He voivat verrytellä hotellialueen ulkopuolella, mutta lupaa kauppaan ei ole.

Aiemmissa arvokisoissa MM-isäntäkaupungin kaupoissa on voinut törmätä välipalaostoksilla olleisiin urheilijoihin.

Se on kotoisa hotelli, jossa on hinta-laatu-suhde on kohdillaan. — Ismo Hämäläinen

Oberstdorfissa tämän ei pitäisi olla mahdollista.

– Yleisillä paikoilla liikkuminen ei ole mahdollista.

– Meillä on siellä toki mahdollisuus tilata kaupasta ostoksia.

5 Saksassa on laajalle levinnyt maskipakko. Myöskin maskilla on kova vaatimus, sen pitää olla malliltaan kirurginmaski kuten FFP2.

Suomen Hiihtoliitto pakkaa mukaan 5 000 vaatimukset täyttävää kasvomaskia.

6 Hotellikuoleman uhka leijuu ilmassa. Pisin viipymä on 2,5 viikkoa, esimerkiksi Iivo Niskasella.

– Se on toki yksilöllistä. Joukkueessa on sosiaalisia tyyppejä, ja heille yritämme löytää mahdollisuuden säilyttää sosiaalisuutta. Sitten on urheilijoita, jotka haluavat olla omissa oloissaan. Mutta menemme terveysturvallisuuden ehdoilla.

7 Joukkueessa 30 urheilijan lisäksi varahenkilöitä esimerkiksi huoltoon.

– Jos lähtisimme normaalia pienemmällä miehityksellä, ja jotain tapahtuisi, niin se halvaannuttaisi meidän toiminnan. Esimerkiksi altistuminen huollossa ja neljä huoltomiestä karanteeniin. Sen takia meillä on olympiavalmennnuskeskuksen kautta kolme henkilöä testipuolella lisää ja lisäksi pari osaajaa, jotka pystyvät paikkaamaan eri tehtäviä. Eli viisi ekstrahenkilöä.

Sen sijaan liiton luottamushenkilöistä paikan päällä on vain puheenjohtaja viikon ajan.

8 Hotelli pyrkii auttamaan maajoukkuetta pitkän kisarupeaman pyykkihuollossa.

Urheilija joutuu kuitenkin hoitaa osan likapyykistään.

9 MM-kisoihin valittu urheilija ei maksa reissusta omavastuuta.

Mutta hän kustantaa itse matkustamisen Helsinkiin ja vastaa itse, että on ajoissa paikan päällä. Liitto on ohjeistanut, kuinka urheilija matkustaa kotipaikkakunnaltaan Helsinkiin.

– Mieluiten omalla kyydillä.

Jos urheilija joutuu käyttämään julkisia, esimerkiksi junaa, on hänen huolehdittava maskin käytöstä ja turvaetäisyyksistä.

10 Ennen kisakoneeseen nousemista urheilija on ehdottomasti oltava terve.

– Jos on vähääkään kurkun karheutta tai vastaavaa, niin lähtö siirtyy. Koneeseen ei oteta yhtään oireista henkilöä.