Lumilautailun moninkertainen maailmanmestari Roope Tonteri katsoo uraansa vuosi kerrallaan

Tonterin tähtäin on jo seuraavissa talviolympialaisissa.

Jussi Lopperi

Roope Tonteri osallistui lauantaina Kouvola Snowboarders Open -tapahtumaan Mielakassa. Samalla hän lähettää anteekspyyntönsä ihmisille, jotka olivat Napakoihin lähettäneet viestejä hänen tavastaan pitää pipoa päässä sisätiloissa. Hän lupaa opetella tavasta pois.
Roope Tonteri osallistui lauantaina Kouvola Snowboarders Open -tapahtumaan Mielakassa. Samalla hän lähettää anteekspyyntönsä ihmisille, jotka olivat Napakoihin lähettäneet viestejä hänen tavastaan pitää pipoa päässä sisätiloissa. Hän lupaa opetella tavasta pois.

Roope Tonteri palasi PyeongChangin olympialaista ilman mitaleja. Tonterin mukaan olympialaisista jäi käteen onnistuneita laskuja, jotka eivät kuitenkaan riittäneet määräänsä pidemmälle.
— Slopestylessä tein uudenlaisen laskun, ja homma tuntui taas enemmän lumilautailulta kuin suorittamiselta. Big airissa testasin uutta temppua ja laskut menivät muutenkin ihan hyvin. Taso on vain niin kova, ettei se riittänyt mitalisijoihin, Tonteri kertoo.

Tonterin mukaan jotkut ovat valittaneet suomalaisten lumilautailijoiden alisuoriutuneen. Hänen mukaansa suomalaiset ylisuoriutuvat budjettiin ja tiloihin nähden. Suomalaisten lumilautailijoiden budjetti olympialaisia varten oli 300 000 euroa.
— Esimerkiksi englantilaisilla se oli 5,5 miljoonaa euroa.

Tonterin mukaan PyeongChangin olympialaiset olivat hieno kokemus, mutta hän ei joutunut olympiahuuman viemäksi. Kisoja kun on kiertänyt tarpeeksi, niistä on vaikea nostaa yhtä muiden yläpuolelle.
— Tietenkin olympialaiset ovat isot ja tärkeät kisat, mutta ei se laskeminen ole siitä mihinkään muuttunut.

Lumilautailijat eivät tarvitse olympialaisia

Tonteri ja slopstylestä pronssia napannut Enni Rukajärvi ovat molemmat kritisoineet olympialaisia. Rukajärvi antoi palautetta vaarallisista laskuolosuhteista, Tonteri on puolestaan kysellyt olympialaisten eettisyyden perään.

Tonterin mukaan lumilautailijoiden on helpompaa olla kriittisiä olympiaorganisaatiota kohtaan, sillä lautailijoilla ei ole olympialaisissa pelissä niin paljoa kuin muiden lajien edustajilla.
— Esimerkiksi hiihdossa olympialaiset on lajin päätapahtuma. Suurin näytön paikka on kerran neljässä vuodessa. Lautailijoilla riittää kisoja muutenkin. En pelkää olympiaorganisaatiota. Tiedän, että lumilautailijat eivät tarvitse olympialaisia, vaan olympialaiset tarvitsevat lumilautailijoita.

Tonterin mukaan negatiivista palautetta pitää uskaltaa antaa, sillä muuten asiat eivät kehity.
— Toimintaa pitäisi uudistaa esimerkiksi niin, etteivät paikalliset ihmiset kärsi ja lajeille on hyvät suorituspaikat.

Tonteri ei kuitenkaan usko, että neljän vuoden päästä Pekingissä nähdään rajusti muuttuneet kisat. Tonteri naurahtaakin tähtäimensä olevan epävirallisesti seuraavissa talviolympialaissa.
— Peetu Piiroinen on minua 4 vuotta vanhempi, joten voin ihan hyvin laskea vielä seuraavissa olympialaisissa, 25-vuotias Tonteri toteaa.

Vuosi kerrallaan

Tonteri ei ole kaavaillut uraansa erityisen pitkälle, vaan menee vuosi kerrallaan. Tonteri aikoo kuitenkin vähentää kisoja tulevien vuosien aikana. Nyt hänen kalenterissa on Yhdysvalloissa maaliskuussa järjestettävät Burton US Open Slopestyle -kisat. Sen jälkeen on avointa.
— Aion tulevaisuudessa keskittyä enemmän kaupunkien big air -kisoihin ja slope-kisoihin. Kaikki riippuu tietysti sponsoreista. Jos ne lähtevät, on urakin sitten siinä. On paha pysytellä yhdysvaltalaisten ja kanadalaisten laskijoiden tahdissa, jos kisat pitää kustantaa omalta luottokortilta. Pitkälle ei päästä, jos kaudesta jää vain 20 000 euroa luottokorttivelkaa.

Tonterin ei ole kuitenkaan tarvinnut vielä miettiä mitä tekee sitten, kun kilpaura on ohitse.
— Ehkä sen jälkeen voi keskittyä vaikka kuvaamiseen, omaa itseä varten laskemiseen tai valmentamiseen.

Luetuimmat