Kymiring ja MotoGP koronapandemian armoilla – MM-sarja saatetaan avata heinäkuussa Iitissä jos osakilpailuja perutaan lisää

Kymi Ringin rata-alueen rakennustyöt ovat edellä suunnitellusta aikataulusta lämpimän talven ansiosta.

Lukas Pearsall

Iitin Kymiringin rakennustyöt ovat edellä suunnitellusta aikataulusta lämpimän talven takia.
Iitin Kymiringin rakennustyöt ovat edellä suunnitellusta aikataulusta lämpimän talven takia.

Koronapandemia on saanut muiden mukana varpailleen myös Iitissä Kymiringillä heinäkuun toisena viikonloppuna ajettavaksi suunnitellun ratamoottoripyöräilyn MM-osakilpailun järjestäjät.

Vaikka suomalaisittain historialliseen kisaan on aikaa vain reilut kolme kuukautta, ei vielä tiedetä, kisataanko silloin Iitissä ratamoottoripyöräilyn MM-pisteistä ensimmäisen kerran 40 vuoteen.

— Rakennustöitä jatketaan koko ajan ja mennään eteen päin sillä näkemyksellä, että 10.–12. heinäkuuta ajetaan, vakuuttaa Kymiringin toimitusjohtaja Markku Pietilä.

Pietilän mukaan asioiden etenemistä seurataan tiiviisti koko ajan.

— Kukaan ei todellakaan tiedä, mihin suuntaan koronatilanne Suomessa on kehittymässä. Viime päivien luvut ja oletusarvot tosin näyttävät ensi kesää ajatellen hyviltä, Pietilä luottaa.

Kymiringin kohdalla positiivinen asia sen sijaan on, että rata-alueen rakennustyöt ovat edellä suunnitellusta aikataulusta. Töiden valmistumista on vauhdittanut Pietilän mukaan lämmin talvi.

— Tällä hetkellä rakennetaan valmiiksi varikkorakennusta ja -aluetta. Myös katsomoiden maansiirtotöitä tehdään koko ajan.

Pekka Sipola / All Over Press

Kymiringin toimitusjohtajan Markku Pietilän mukaan tällä hetkellä MotoGP-kisan suhteen edetään edelleenkin sillä oletuksella että kaksipyöräisillä ajetaan Iitissä 10. -12. heinäkuuta.
Kymiringin toimitusjohtajan Markku Pietilän mukaan tällä hetkellä MotoGP-kisan suhteen edetään edelleenkin sillä oletuksella että kaksipyöräisillä ajetaan Iitissä 10. -12. heinäkuuta.

Dorna Sport hallitsee kilpailukalenteria

MotoGP-kauden piti alkaa maaliskuun alussa Qatarissa, mutta siellä ajoivat lopulta vain Moto2- ja Moto3-luokkien kuskit. MotoGP-kilpailijat eivät päässeet paikalle viruksen aiheuttamien matkustusrajoituksien takia.

Kilpailukalenteriin emme voi ottaa kantaa, koska se on täysin Dorna Sportin hallinnassa. — Markku Pietilä

Torstaina Ranskan-osakilpailun järjestäjät ilmoittivat, että Le Mansin radalle kaavailtua kilpailua lykätään eteenpäin. Kilpailuviikonloppu piti ajaa alun perin 15.—17. toukokuuta.

Ennen Le Mansin kisaa MotoGP-sarjan pääsponsori Dorna Sport ehti siirtää Argentiinan ja Espanjan Jerezin osakilpailut.

Vallitsevassa tilanteessa ei tarvitse olla kummoinenkaan oraakkeli kertoakseen, että myös toukokuun lopun Italian Muqellon, kesäkuun Espanjan Barcelonan ja Saksan Sachsenringin kisat alkavat olla kohta liipasimella.

— Kilpailukalenteriin emme voi ottaa kantaa, koska se on täysin Dorna Sportin hallinnassa. Jerezin kisa oli ensimmäinen Euroopan osakilpailuista minkä Dorna ilmoitti siirtävänsä, Pietilä sanoo.

Katja Juurikko

MotoGP-sarjan testiajot ajettiin Iitin Kymiringillä viime vuoden elokuussa.
MotoGP-sarjan testiajot ajettiin Iitin Kymiringillä viime vuoden elokuussa.

Avauskisan painoarvo olisi suuri

Kesäkuun lopussa on määrä ajaa MM-pisteistä Hollannissa. Sen jälkeen olisikin sitten vuorossa Iitin Kymiring, josta saattaisi peruutusten jatkuessa tulla kauden avauskilpailu.

— Sekin on toki mahdollista. Meidän suunnitelmiimme tämä ei kuitenkaan vaikuta lainkaan. Tosin kisan painoarvo olisi tietenkin suurempi, jos kausi avattaisiin Kymiringillä, Pietiä tietää.

MM-sarjaa pyörittävä Dorna on aiemmin kertonut, että kautta voidaan venyttää lopussa 29. marraskuuta asti. Iitin osakilpailun siirtämiseen Pietilä ei kuitenkaan usko.

— On varmaankin kaikille selvää, että Kymiringin kisan siirtäminen jonnekin loppuvuoteen ei onnistu. Joulukuussa MotoGP-kisaa ei Iitissä ajeta, vaikka loppusyksystä olisi kuinka lämmintä.

On varmaankin kaikille selvää, että Kymiringin kisan siirtäminen jonnekin loppuvuoteen ei onnistu. — Markku Pietilä

Koko MotoGP-kauden perumisesta ei Pietilän mielestä vielä tässä vaiheessa kannata puhua.

— Kaikki tuollainen on tässä vaiheessa täysin spekulaatiota.

Janne Torikka

Kymiringin rata valmistui viime kesän testiajoihin, mutta sen jälkeen alueelle on rakennettu lisää varikkoaluetta ja katsomoita.
Kymiringin rata valmistui viime kesän testiajoihin, mutta sen jälkeen alueelle on rakennettu lisää varikkoaluetta ja katsomoita.

Dornalta tietoa tipoittain

Pietilä sanoo, että Dorna antaa säännöllisin väliajoin tietoa tulevista kilpailuista ja mahdollisista siirroista. Seuraavaa deadlinea ei kuitenkaan vielä ole kerrottu.

— Dornalta tietoa putoilee tipoittain. He tulevat nyt hieman jäljessä Liberty Mediaa, joka ilmoitti jo suoraan mihin päivämäärään asti Formula 1 -osakilpailut on peruttu.

Pietilän mukaan tällä hetkellä MM-sarjassa mennään eteenpäin sillä oletuksella, että normaaliin elämän rytmiin päästään kiinni jossain vaiheessa ja kausi saadaan vietyä läpi.

— Eihän tällaiseen kukaan osannut varautua. Reagoiminenkin on aika vaikeaa, koska ennusteisiinkaan ei oikein voi luottaa.

Heinäkuun MotoGP:n lisäksi Kymiringille on suunniteltu ensi kesälle myös muita kilpailuja.

— Elokuun lopun motocrossin MM-osakilpailu on toinen kesän suuri kilpailu. Mutta esimerkiksi AKK on jo peruuttanut melkein kaikki pienemmät kisat pitkälle kesään, Pietilä sanoo.

Kommentoidut