Talliportti suljettu ja tarkka kontrolli – Kouvola valmistautuu ravikauden jatkumiseen: "Valvontaa ja ohjeistusta on tehostettava"

Huhtikuussa Solvallassa säväyttänyt Chief Orlando osallistuu Kymi GP:hen.

Jussi Lopperi

Kouvolan raviradan toiminnanjohtaja Arto Hytönen on kiireinen mies seuraavien viikkojen aikana.
Kouvolan raviradan toiminnanjohtaja Arto Hytönen on kiireinen mies seuraavien viikkojen aikana.

Kouvolan raviradan toiminnanjohtaja Arto Hytönen paiskii pitkiä päiviä. Keskeytyksissä ollut ravikausi jatkuu Kouvolassa reilun viikon kuluttua ja kolmen viikon päästä ohjelmassa on kansainvälinen huipputapahtuma Kymi GP.

– Kilpailutoiminta alkaa viranomaisten linjausten mukaisesti. Maksimimäärä eli 500 henkilöä ei saa missään tilanteessa ylittyä. Ei tallialueella, eikä yleisöalueella, Hytönen painottaa.

Ehdottomana edellytyksenä pidetään sitä, että talliportti on suljettu, eikä kulkua yleisöalueen ja tallialueen välillä sallita.

– Valvontaa ja ohjeistusta on tehostettava normaaliaikaan verrattuna. Väliportti on tärkeä pitää valvottuna. Ihmiset tietävät raveihin tullessa, että heidän pitää pysyä ravien aikana omalla alueellaan.

– Molemmilla alueilla on oma kontrolli. Pyrimme ennakkotiedotuksella ohjeistamaan ihmisiä sisääntulon osalta ja pitämään määrä hallinnassa.

Hytösen mukaan tallialueella 500 ihmisen raja ei ylity edes Kymi GP -päivänä, jossa lähtöjä ja hevosia on mukana tavallisia raveja enemmän.

– Perusraveissa tallialueella on noin 250 henkeä. Kymi GP:ssä lukema pyörii 350:n nurkilla.

– Tallialueelle otamme hevosia ja ihmisiä sisään vain yhdestä portista. Siellä tulee olemaan jatkuva laskenta.

Yleisö pääsee Kouvolan raviradalle pääportista.

– Mikäli 500:n raja ei ole vielä autoparkin täyttymisen jälkeen rikkoutunut, siirrymme toiselle portille Hevosmiehentielle. Jatkamme laskentaa siellä ja saamme ihmiset hallitusti sisään.

Mobiilipelaaminen lisääntynyt

Arto Hytösen mukaan fyysinen totopelaaminen on mahdollista pienimuotoisesti Kouvolan tulevissa ravitapahtumissa.

– Kesäkuun alkupäiviltä saatu kokemus muiden paikkakuntien raveista osoittaa, että mobiilipelaaminen on edelleen lisääntynyt.

– Ihmiset pelaavat tapahtumissa paljon Veikkauksen pelitilin kautta. Myynti peliluukuilla on vähentynyt entisestään.

Mobiilipelaamisen määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Hytösen mukaan korona-aika on lisännyt suuntausta entisestään.

Valvontaa ja ohjeistusta on tehostettava normaaliaikaan verrattuna. — Arto Hytönen

– Tällä hetkellä mobiilipelaamisen osalta puhutaan arvioilta 65 prosentin osuudesta kokonaispelimyynnistä.

– Veikkaus haluaa siirtää loputkin pelaajat mobiiliin. Fyysisen pelaamisen järjestäminen tuo kustannuksia ja mobiilipelaaminen on kustannustehokkain tapa.

Hevoshankintaa Kymi GP:hen

Kouvolan radan päätapahtuma Kymi GP työllistää Arto Hytöstä seuraavien viikkojen aikana. Kilpailukausi jatkuu reilun viikon kuluttua maanantaina ja ennen Kymi GP:tä Kouvolassa järjestetään ravikilpailut myös perjantaina 26. kesäkuuta.

– Hevoshankinta on isossa roolissa juuri nyt. Kansainvälisten huippuravureiden taustajoukkoja on lähestytty ja tällä hetkellä tehdään jo sopimuksia pala kerrallaan.

– Isoja lähtöjä on vuorossa muun muassa lauantaina Ruotsin Östersundissa ja Jyväskylässä, jossa juostaan Killerin Eliitti. Näiden kilpailujen parhaat toivotetaan tervetulleeksi Kouvolaan.

Kymi GP on kerännyt jokainen vuosi massiivisen yleisömäärän, mutta kolmen viikon kuluttua kaviouran katsomossa ei 10 000 silmäparin rajaa rikota rajoitustoimien takia.

– On mahdollista, ettei lippuja myytäväksi jää, Hytönen tuumaa.

Yhteistyökumppanit ja Kymi GP -lähtöön osallistuvien ravureiden omistajat ovat kaksi joukkoa, jotka lukeutuvat luonnollisesti katsojakiintiöön.

– Yhteistyökumppanit saavat valita, ovatko paikalla Kymi GP:ssä vai joulukuun 4:nnen päivän ravitapahtumassa. Keskustelujen kautta löytyy ensimmäinen määrä kiintiöön.

Myös hevosten omistajat tulevat yleisöalueelle. Määrä tarkistetaan ilmoittautumispäivän jälkeen. – Sen jälkeen tiedämme, tuleeko tapahtumaan lippuja myyntiin. Mikäli lippuja jää, 24. kesäkuuta avaamme verkkokaupassa jäljelle jäävien lippujen myynnin.

EPA-EFE/HENRIK MONTGOMERY

Chief Orlando tulee Kymi GP:hen kuluvan kuun lopulla. Elitloppetissa kuskina toimi Rikard N Skoglund.
Chief Orlando tulee Kymi GP:hen kuluvan kuun lopulla. Elitloppetissa kuskina toimi Rikard N Skoglund.

Hytönen paljasti perjantaina, että Solvallassa huhtikuun lopulla säväyttänyt Chief Orlando osallistuu Kymi GP:hen.

– Valmentaja Pia Huusari vastasi kutsuun myöntävästi. Valitettavasti Elitloppetissa Chief Orlandon juoksunkulku ei onnistunut.

Chief Orlando juoksi Elitloppetin karsinnassa Missle Hillin rinnalla, josta se taipui kuudenneksi.

– Viime vuoden Kymi GP -voittajan Racing Mangen taustajoukkojen kanssa on keskusteltu, mutta oriin osallistumisesta ei ole lopullista varmuutta.