MyPa sai odotetusti sakot olutkatsomosta tulleen rasistisen huudon takia — Puheenjohtaja Kaleton: Vastedes seura luovuttaa huutajat poliisille ja esittää huutajalle sakkoa vastaavan korvausvaatimuksen

Moises Garibay

MyPan ja AC Kajaanin välinen ottelu viime lauantaina oli keskeytyksissä katsomosta tulleen rasistisen huudon takia.
MyPan ja AC Kajaanin välinen ottelu viime lauantaina oli keskeytyksissä katsomosta tulleen rasistisen huudon takia.

MyPalle on määrätty 500 euron sakko viime lauantaina jalkapallon Ykkösessä AC Kajaania vastaan pelatun kotiottelun tapahtumista.

Ottelun 34. minuutilla Saviniemen jalkapallostadionin päädyssä sijaitsevasta olutkatsomosta kuului huuto Perkeleen neekeri.

Erotuomari Dennis Antamo keskeytti ottelun tämän rasistisen huudon takia.

Ottelukuuluttaja Jarkko Lahti luki yleisölle turvallisuustiedotteen, jossa kerrottiin, että tällainen käytös ei saa jatkua ja huutojen jatkuessa ottelu voidaan lopettaa.

Pelikatkon jälkeen ottelua jatkettiin normaalisti ja se pelattiin loppuun.

Muutama minuutti kuulutuksesta järjestyksenvalvojat poistivat katsomosta huutajaksi tunnistetun henkilön. Hänet ohjattiin ulos stadionilta.

MyPan puheenjohtaja Mika Kaleton on toimittanut Palloliiton kurinpitovaliokunnalle seuran vastineen tapahtumista.

Vastineen mukaan huutaja ei ollut kummankaan joukkueen fani. Hän oli lähtenyt ensimmäistä kertaa työkavereidensa kanssa katsomaan jalkapalloa Saviniemen stadionille.

Ottelun jälkeen MyPa esitti virallisen anteeksipyynnön AC Kajaanille. MyPa viestitti myös verkkosivuillaan ja sosiaalisessa mediassa, ettei seura hyväksy minkäänlaista rasistista käytöstä otteluissa, ja että kaikki huutelijat poistetaan stadionilta välittömästi.

”Seurojen on hyvin vaikeaa kitkeä kaikki asiaton huutelu pois”

Palloliiton kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja Markus Manninen toteaa MyPan sakkorangaistuksesta päätöksessään, että koska MyPa on ottelun järjestäjänä ankarassa vastuussa ottelun järjestyshäiriöistä, MyPalle voidaan määrätä rangaistus turvallisuusmääräysten rikkomisesta.

— Jos MyPan kuitenkin katsotaan tehneen kaiken tarpeellisen häiriöiden estämiseksi ja/tai niihin puuttumiseksi, voidaan se ottaa huomioon lieventävänä seikkana rangaistuksen määrää harkittaessa.

Puheenjohtaja Kaleton kommentoi viime lauantaina Kouvolan Sanomissa, että hän osaa odottaa tapahtuneesta 700 euron sakkoa seuralle.

Tapaus ei ollut kauden ensimmäinen. Ykkösen avauskierroksella rasistista huutelua kuului Tammisaaressa EIF—Jaro-ottelussa. EIF sai 500 euron ja Jaro 700 euron sakon.

Manninen katsoo, että MyPa on ennaltaehkäissyt järjestyshäiriöitä muun ohella järjestyksenvalvojien määrällä ja sijoittelulla.

Lisäksi ottelussa kuulutettiin asianmukainen turvakuulutus pian rasistisen huudon jälkeen.

— On selvää, että seurojen on hyvin vaikeaa kitkeä kaikki asiaton ja häiritsevä huutelu pois ottelutapahtumista. Huutelujen ollessa rasistisia on asia katsottava kuitenkin aina vakavaksi. Huutelu ei käsiteltävänä olevassa tapauksessa ole ollut erityisen laajaa, vaan saadun selvityksen perusteella rasistinen huuto huudettiin kerran, eikä huutaja kuulunut MyPan kannattajaryhmään, Manninen sanoo.

Palloliiton kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja voi käyttää yksin rankaisuvaltaa liigassa ja liiton järjestämissä kilpailuissa, kun rangaistuksena on varoitus, peli- tai toimitsijakielto enintään kolmen ottelun ajaksi tai enintään 2 000 euron sakko.

Kaleton: Odotettu päätös

Mika Kaletonin mukaan Palloliiton päätös oli odotettu. Kaleton sanoo ymmärtävänsä Palloliiton kannan asiaan. Hän ei kuitenkaan pidä sakotuskäytäntöä oikeudenmukaisena seuroja kohtaan.

Moises Garibay

MyPan puheenjohtajan Mika Kaletonin mukaan Palloliiton päätös oli odotettu. Kaleton sanoo ymmärtävänsä Palloliiton kannan asiaan. Hän ei kuitenkaan pidä sakotuskäytäntöä oikeudenmukaisena seuroja kohtaan.
MyPan puheenjohtajan Mika Kaletonin mukaan Palloliiton päätös oli odotettu. Kaleton sanoo ymmärtävänsä Palloliiton kannan asiaan. Hän ei kuitenkaan pidä sakotuskäytäntöä oikeudenmukaisena seuroja kohtaan.

— Mikään seura ei pysty täysin ennaltaehkäisemään vastaavia tapahtumia.

Kaleton sanoo, että MyPan hallitus teki päätöksen, että vastedes seura luovuttaa huutajat poliisille ja esittää huutajalle sakkoa vastaavan korvausvaatimuksen.

Palloliitto jakanut rasistisesta huutelusta seuroille sakkoja ennenkin

Vuonna 2015 kurinpitovaliokunta määräsi viidennen divisioonan seuralle 200 euron sakon, kun sen kannattajien käyttäytyminen katsomossa oli häiritsevää sekä kielenkäyttö hävytöntä ja rasistista.

Vuonna 2016 neljännen divisioonan seuralle määrättiin 300 euron sakkorangaistus, kun sen kannattajat nauttivat katsomossa alkoholia ja syyllistyivät jatkuviin solvaaviin sekä rasistisiin huutoihin vierasjoukkueen pelaajia kohtaan.

Vuonna 2017 Ykkösen vierasjoukkue sai 700 euron sakon, kun sen kannattajat syyllistyivät jatkuvaan epäasialliseen huuteluun sekä tottelemattomuuteen ja uhkaavaan käytökseen ottelun turvallisuusvastaavaa kohtaan. Koska kotijoukkue oli tehnyt kaiken tarpeellisen estääkseen järjestyshäiriöt ja puuttuakseen niihin, kotijoukkueelle ei määrätty rangaistusta turvallisuusmääräysten rikkomusten johdosta.

Vuonna 2017 Ykkösen vierasjoukkue sai 700 euron sakon, kun sen kannattajat syyllistyivät herjaavaan käytökseen ottelun aikana useita kertoja. Koska kotijoukkue ei ollut tehnyt kaikkea tarpeellista estääkseen järjestyshäiriöt ja puuttuakseen niihin, kotijoukkueelle määrättiin sakkoa 500 euroa.

Vuonna 2018 pääsarjatason kotijoukkueelle määrättiin 1 000 euron sakko, kun sen kannattajat olivat huudelleet vierasjoukkueen pelaajalle rasistisia ilmauksia ottelutapahtumassa. Kotijoukkueen ei katsottu tehneen kaikkea tarpeellista estääkseen järjestyshäiriöt ja puuttuakseen niihin.

Vuonna 2018 Ykkösen kotijoukkueelle määrättiin 500 euron sakko, kun sen kannattajat olivat huutaneet rasistisia kommentteja vierasjoukkueen pelaajille, sekä uhkaavia kommentteja ottelun tuomaristolle, mutta seura oli pyrkinyt ennaltaehkäisevin ja reaktiivisin toimin puuttumaan epäasialliseen käytökseen.

Vuonna 2018 Ykkösen kotijoukkue sai 500 euron sakon, kun kotijoukkueen kannattaja huusi kaksi kertaa rasistisia huutoja. Kotijoukkue ei, lukuun ottamatta kuuluttajalle toimitettuja Palloliiton vakiokuulutustekstejä, esittänyt toimenpiteitä, joilla se olisi turvallisuusmääräysten edellyttämällä tavalla ennen kauden alkua taikka ennen ottelua pyrkinyt estämään kannattajiensa rasistisen käyttäytymisen ennakolta.

Vuonna 2019 pääsarjatason kotijoukkueelle määrättiin 500 euron sakko, kun sen kannattajat olivat huutaneet yksittäisen rasistisen huudon ja muita epäasiallisuuksia ottelutapahtumassa. Kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja otti lieventävänä seikkana huomioon, että kotijoukkue ja sen kannattajaryhmä pahoittelivat tapahtunutta ja olivat pyrkineet selvittämään tapahtumia ja ennakolta estämään rasistista käyttäytymistä. Järjestyksenvalvojat eivät olleet kuulleet huutoa ottelun aikana.

Uusimmat uutiset

Kommentoidut